13x Wetenswaardigheden over Frankfurt!

De leukste kindermusea in Frankfurt

Er trekken elk uur 8 mensen naar Frankfurt maar in datzelfde uur vertrekken er 6, worden er 22 geboren en sterven er 15. De Romeinse koningen en later ook keizers werden onder andere in Frankfurt gekroond. Althans, dat zegt de geschiedenis ons. Is daarmee misschien ook een basis gelegd voor wat vandaag de dag een belangrijk deel van Europa is geworden? En wat is er nou zo bijzonder aan Grüne Soße? In deze post deel ik 13 wetenswaardigheden over Frankfurt.

1. Grootste stadsbos ter wereld

Frankfurt heeft met een hectare van 5,785 het grootste stadsbos in de wereld. Genaamd Stadtwald en ligt ten zuiden van rivier de Main. Achter de bossen prijkt de mooie skyline van de stad.

2. Keizers Romeinse Rijk in Frankfurt verkozen

Tijdens het Romeinse Rijk werden nieuwe koningen in Frankfurt verkozen. De laatste Romeinse keizer Habsburg Frans II werd hier verkozen.

3. Betekenis naam Frankfurt

Een andere leuk weetjes over Frankfurt is deze. De naam van de stad dankt zijn naam aan keizer Charlemagne. Hij noemde het Franconovud oftewel ‘Fort van de Franken’.

4. Buitenlanders

Dat Frankfurt heel veel verschillende nationaliteiten kent, heb je misschien eerder in mijn blog gelezen. Dat een op de vier een buitenlands paspoort heeft, is misschien nieuw voor je. Meer dan een kwart (730.000) van de inwoners in de stad is buitenlands.

5. Grüne Soße

Deze regionale delicatesse uit onder andere Frankfurt is zeer populair! De samenstelling van de saus verschilt per regio en de Frankfurter Grüne Soße bestaat uit 7 verschillende kruiden: bernagie, kervel, tuinkers, zuring, bieslook, peterselie en kleine pimpernel. De saus wordt smeuïg gemaakt met room. Grüne Soße wordt geserveerd met gekookte aardappelen, gekookt ei en soms rundvlees erbij.

6. Goethehuis

Je hebt vast wel eens gehoord van een wijze uitspraak van de wetenschapper en filosoof Goethe. Een van mijn favorieten is: “twijfel kan alleen weggenomen worden door actie”. Goethe komt uit Frankfurt en heeft hier praktisch zijn hele leven gewoond. Er zijn verschillende gebouwen en plaatsen naar hem vernoemd: Goethe Universiteit in Frankfurt, Goethestrasse, Goethe Institut, Goethe Hotel en uiteraard het Goethe Huis zelf. Zijn voormalige huis wat tegenwoordig dienst doet als museum en midden in de stad te vinden is.

7. Jaarlijks meer dan 30 expo’s en beurzen

De twee populairste zijn waarschijnlijk de boeken-en autobeurs die jaarlijks hier gehouden worden. De autobeurs is echter tweejaarlijks en tevens Europa’s grootste beurs. De events trekken miljoenen bezoekers over de hele wereld.

8. Skyscrapers

14 van de 15 hoogste skyscrapers in Duitsland staan allen in Frankfurt. De hoogste toren is altijd nog de Commerzbank Tower met een lengte van 260 meter. Het overstijgt hiermee het nieuwe gebouw van de European Central Bank met 10 meter verschil!

9. Frankfurt Airport

De vierde grootste luchthaven van Europa is die van Frankfurt. Dat je hier een vlucht mist kan haast niet, want er hangen wel 1749 klokken op deze luchthaven. Afgelopen jaar telde deze luchthaven 61 miljoen reizenden.

10. Geboortestad van Anne Frank

Dat Anne Frank in Frankfurt is geboren (what’s in a name) is voor veel mensen misschien een nieuwtje! Ze was een echte Frankfurter en verhuisde pas op latere leeftijd naar Nederland.

11. Apfelwein

Frankfurt is bekend om appelwijn. In de wijk Sachsenhausen kan je op elke hoek van de straat appelwijn krijgen. Ik drink zelf geen alcohol, maar omdat dit zo veel gedronken wordt ontkomt het niet aan mijn gezichtsveld.

12. Taxi als Porsche Panamera

Mocht je in luxe en stijl vervoerd willen worden, dan kan je een Porsche Panamera Taxi bellen. De kans dat deze volgeboekt is, is groot want het is de enige in Frankfurt hahaha!

13. Overal sporten

Met 427 sportverenigingen waarvan 107 voetbalverenigingen kom je wel aan je trekken op het gebeid van sport. Zoveel keuze aan verenigingen is ook wel fijn als je uitgaat van het feit dat er elk uur 8 mensen naar Frankfurt verhuizen!

Ben jij toevallig een keer op de luchthaven van Frankfurt geweest? Ik lees het graag in de comments?

Liefs, Essma

4 Comments, RSS

 1. Eef 12 May 2018 @ 22:18

  Ik heb nog een weetje: weet je dat op Frankfurt Hbf de sporen eindigen (net als in Den Haag trouwens, anders rij je de Noordzee in). Je rijdt dus heen en terug op hetzelfde spoor. Afgelopen week nog gedaan 😉

  • little-origin 13 May 2018 @ 08:59

   Haha…ja klopt inderdaad! Op Hbh bij de ingang staat ook een beeld van Atlas…zo zullen zeker vast nog meer weetjes zijn! ?

 2. Sylvia - alovelyadventure 12 May 2018 @ 07:39

  Ik ben nog nooit in Frankfurt geweest. Het lijkt mij een geweldige stad om heerlijk rond te wandelen en dingen te ontdekken

  • little-origin 13 May 2018 @ 09:00

   Mocht je in de buurt zijn, ben ik uiteraard graag jullie gids! ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*