3 x wijze lessen voor een blogger + Nieuw Thema!

Zoals je hebt kunnen lezen zat het niet mee de afgelopen weken met bloggen. Eerst deed mijn laptop het niet goed en moest deze weggebracht worden voor reparatie en toen dat eenmaal verholpen was en ik dacht de draad weer op te pakken, deed zich een nieuw probleem voor. In deze post kun je lezen wat je in ieder geval nooit moet doen als je blogt en welke lessen ik geleerd heb! Enne….ik moest er lang op wachten maar mijn nieuwe thema is eindelijk zoals ik het wil. Uiteraard zijn er altijd nog dingen die voor verbetering vatbaar zijn, maar de site zoals je hem nu op je beeldscherm ziet is mijn nieuwe ruimte en hoop dat jij het net zo mooi vind als ik! Ik heb in ieder geval wijze lessen geleerd van de ongemakken. 3 x wijze lessen voor een blogger + Nieuw Thema!

Zoals ik schreef heb ik door de rompslomp van de afgelopen dagen toch weer wat geleerd en deel dat graag met je om te voorkomen dat jij wellicht dezelfde fout maakt of onbewust hetzelfde meemaakt.

1. 3 x wijze lessen voor een blogger: Hosting bedrijf en service

Als je wil beginnen met bloggen informeer dan goed naar een goed hosting bedrijf waar je 24/7 geholpen kan worden met de support van je website. Tenzij je een grafisch vormgever bent of websitebouwer kan ik me voorstellen dat je tegen technische dingen aan gaat lopen waar je niet voldoende verstand van hebt. En ik weet niet hoe jij ermee omgaat maar zodra ik meestal niet verder kan met ‘mijn ding’ op een pc of laptop dan begin ik me al vrij snel te irriteren. Laat je dus goed informeren over wat er allemaal in je pakket zit en wanneer en belangrijk nog voor welke soort service je terecht kan bij je hosting. Voorkomt een hoop teleurstellingen kan ik je zeggen.

2. 3 x wijze lessen voor een blogger: Thema

Als je al blogt en het thema waarmee je werkt geeft problemen en ondanks dat je verschillende updates hebt proberen uit te voeren, de problemen er nog steeds zijn, dan is dat echt super vervelend! Je kunt (omdat je die kennis gewoon niet hebt) er niets mee en vanaf dat moment ben je afhankelijk van anderen. Uiteraard ben je niet de enige klant van het bedrijf en zal jouw issue gewoon op de stapel terecht komen. Verwacht dus niet dat het meteen opgelost wordt. Dan kom ik weer op punt 1 uit. Wees op de hoogte van de service van je hosting of websitebouwer zodat je weet wat je kunt verwachten. Ook op zondagavond desnoods. Heb dus voor jezelf helder hoe je omgaat met problemen als dit. Terug naar je ‘kapotte thema’…Dat overkwam mij namelijk. Toen ik een update wilde uitvoeren van mijn vorige thema werd al snel duidelijk dat de updates van dat thema niet meer beschikbaar waren. Ik moest dus een nieuw thema kopen of de licentie verlengen. Deze optie was voor mij een no go omdat ik voor een verouderd thema geen nieuwe licentie meer wilde betalen. Dan neem ik wel liever iets totaal anders. De woorden ‘niet meer beschikbaar’ en ‘verouderd’ waren voor mij de reden dat ik weinig vertrouwen meer had in een zelfde soort thema. Check dus bij je provider of hosting of wie dat ook voor je regelt hoe de updates verlopen. Gaat dit automatisch? Is er actie van jou nodig? Betaal je indirect voor deze automatische updates? Zo ja dan mag je geen problemen verwachten.

3. 3 x wijze lessen voor een blogger: Installatie thema

Dit brengt me op punt 3. Ik ga ervan uit dat je net als ik pech hebt met je thema en je een nieuwe nodig hebt. Je hebt al reeds content opgebouwd en dat staat hopelijk voor je in de back up van je hostingbedrijf. Het lukt je niet om het thema zelf te installeren en je wilt dit uitbesteden aan iemand waarvan je denkt dat die het binnen no time live kan zetten!? Ja dacht ik ook….prachtige site, mooie vormgeving…maar wacht eens…waar zijn mijn artikelen? Weg! Foetsie! Die gast had niet het Child Theme geïnstalleerd maar het complete hele thema. Hierdoor overschreef hij mijn huidige thema zonder ook maar eerst vooraf toestemming te vragen of een reminder te sturen of ik wel een back up had gemaakt. Wat dan in vredesnaam een Child Theme is? Dat is te vergelijken met een overlay (doorzichtige plakker) die je op het schermpje van je telefoon plakt om krassen op het beeldscherm te voorkomen. Daardoor verandert er niets aan je telefoongegevens zoals nummers, chatberichten, foto’s en meer. Er zit alleen een doorzichtige beschermlaag op het beeldscherm. Zo werkt dat ook met je site. Als een websitebouwer niet het Child Theme installeert maar middels een Parent Theme (zoals dat heet, oftewel hoofdthema) al jouw website overschrijft dan ben je dus alles kwijt.

Gelukkig had mijn hosting die gegevens nog wel en heeft alles teruggezet. Dat betekende wel dat het nieuwe geïnstalleerde thema weer verwijderd moest worden om later weer gelukkig als Child Theme teruggeplaatst te worden. In een Child Theme kan je wijzigingen aanbrengen in je site qua vormgeving en het hoofdthema updaten zonder dat er gegevens verloren gaan. Tja, als je daar geen verstand van hebt wordt het een pijnlijke zaak. Maar nogmaals, maak zelf dus ook altijd een back up van je thema en zorg dat je altijd geïnformeerd blijft. Als dat betekent dat je 10x per dag aan de telefoon moet hangen met die lui van je hosting, dan is dat maar zo.

Het verhaal is uiteindelijk net zo lang geworden als de nasleep van het installeren van een nieuw thema ? maar hopelijk overkomt het jou niet of houd je er in ieder geval minder ‘schade’ aan over. Ik kan me nu eindelijk zorgeloos gaan voorbereiden op mijn tripje naar Nederland, want daar staat ook een hoop op de planning! Er moeten nog wat administratiedingen afgehandeld worden en daarna kan ik naar het leuke blogevent Blogger By Nature. Heb er enorm veel zin in!

Heb jij ook nog een wijze bloggersles? Ik lees er graag over in de comments!Liefs, Essma

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*