3x tips voor efficiënt huishouden

3x tips voor efficiënt huishouden

Negenenveertig treden zijn het om precies te zijn die we meerdere keren per dag op en af moeten lopen. That’s the ‘stairway’ of our life ?! Elke ruimte is namelijk op een andere verdieping en dat maakt het wonen in deze splitlevelwoning echt een sport! De trappen lopen is het probleem niet, want we horen de kinderen in ieder geval niet klagen. Voor Aiden is dit een voor ons hart af en toe iets te avontuurlijke woning.. Als je het hebt over praktische dingen als schoonmaken en schoonhouden, dan is dit echt wel een lastig huis! In deze post deel ik hoe we toch efficiënt het huishouden doen zonder dat het heel veel moeite kost.

Schoonmaaksters

Na de bevalling van Aiden kozen we voor een schoonmaakster. Ik had een keizersnede en moest doordat we zoveel trappen hebben, mij richten op het beklimmen ervan met Aiden op mijn arm zonder dat de wond of ik eronder te lijden hadden. Als ik dan ook nog het huishouden moest doen, dan was dat gewoon teveel voor mijn lichaam en niet goed voor het herstel na zo’n grote buikoperatie. Want dat is en blijft een keizersnede gewoon. Een grote buikoperatie. Daarom kozen we voor een schoonmaakster. Omdat elke schoonmaakster de definitie ‘schoon’ helaas een ruim begrip vond, zorgde dat er ook nog eens voor dat we meerdere schoonmaaksters gehad hebben. Wel had ik met hun allemaal medelijden als ze alles naar boven moesten sjouwen, want geloof me dat is echt topsport in een huis als dit!? Ik schaamde me soms gewoon.

Tegenwoordig is er geen schoonmaakster meer en doe ik het huishouden gewoon zelf. Naast dit huishouden moet er ook voor twee kinderen gezorgd worden, gekookt worden, helpen met huiswerk en meer alledaagse dingen. Om onze leefruimte dan toch zo schoon en hygiënisch mogelijk te houden zonder elke week helemaal uitgeblust te zijn, heb ik wat handige tips die jou misschien ook kunnen helpen. Ze zijn in elk huis te gebruiken en elk gezin (uitgaande van een gezin van 4) en zijn gericht op tijdswinst. In plaats van de stofzuiger, wasmand of de poetsdoek, wordt tijd met je gezin de rode draad in je leven?. Nu de kinderen klein zijn, wil ik deze tijd zoveel mogelijk met hun doorbrengen.

1. Sanitair schoonhouden

– Dit is typisch zo’n ruimte die als ‘graadmeter’ fungeert voor de rest van de hygiëne in de rest van het huis. Althans, dat vind ik dan. Ik vind het fijn als het toilet elke dag schoon is, de wasbak schoon en de kranen/douchekop kalkvrij zijn en het liefst glanzen. Dit doen we door na elk gebruik van de douche en/of wasbak de boel met een oude handdoek na te drogen. Deze oude handdoekken hangen op een vaste plek in de badkamer en ook Ophelia weet waar die voor dienen. Zo hebben we nooit last van kalk, maar wel een glanzende douchekop/kraan en als je dan een keer een grotere schoonmaak hebt, ben je niet veel tijd kwijt. Het toilet wordt zowel door mijn man als mij meerdere keren met een wc-borstel gereinigd en de bril met antibacteriële spray afgedaan.

De middelen die we hiervoor gebruiken staan ook al in de badkamer, want dan hoeft dat nooit een drempel te zijn om het niet te doen doordat de middelen niet binnen handbereik zijn. Uiteraard buiten bereik van Aiden. Door deze manier van werken hoef ik niet wekelijks de badkamer te doen en dat scheelt een hoop tijd kan ik je zeggen. Het nadrogen, nasprayen en afnemen van toilet en bidet is ‘minutenwerk’.

2. Stof en wassen

– Niks zo vervelend als stof. Als ik stof zie liggen, moet dat gewoon weg. Dan pas kan ik rustig ‘me-time’ hebben. Herkenbaar? Het ergste haal ik even weg met een (hand)Swiffer en de rest, dus de grote ronde doen we wekelijks. Maar ook hier geldt dat we er niet lang mee bezig zijn, omdat de Swiffer al wat voorwerk gedaan heeft. Tijdswinst dus! Voor de grotere vlakken gebruiken we de stofzuiger. Dan die wasmand… Ik was niet iedere dag, want ik zie het nut er niet van in. We sparen wasgoed op en wassen dan 1 of 2 keer per week. Dit werkt prima.

3. Zandschoenen van de kinderen

Overal zand! Is onlosmakelijk met kinderen verbonden en zo hoort het ook. Je gaat ze niet verbieden met zand te spelen omdat dat zo’n rommel maakt toch? Blijft wel vervelend want ook al doe je zo je best het zand al bij de voordeur uit te kloppen, toch gaat het mee in de schoenen en sokken van de kinderen. Zo niet ook in de kleding…Als ze dan hun schoenen uitdoen is heel de vloer bezaaid. Ook dit kan ik niet laten laten liggen, want het wordt verder het huis in verspreid en ik wilde juist dat het schoonmaken efficiënt en soepeler zou verlopen. Daarom is er in de keuken altijd een kamerbezem en stoffer en blik zodat ik dit in de hal zo kan opvegen en voorkom ik zoveel mogelijk verdere verspreiding door het huis. Meestal doe ik dit onder het koken omdat ik er dan toch ben.

Door bovenstaande ‘trucjes’ te verweven in het dagelijks leven zorgt het voor een opgeruimd gevoel en vooral dat je niet steeds achter de feiten aanloopt. Dat geeft nog meer stress aan je toch al volle dagen! Mochten we in de toekomst nog een keer verhuizen, dan weten we in ieder geval nu al dat het geen splitlevel woning wordt. Erg mooi qua architectuur maar is ook alles mee gezegd Heb jij nog handige ingeweven gewoonten die het huishouden makkelijker maken? Ik lees er graag over in de comments!

Liefs, Essma

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

5 Comments, RSS

 1. Tess 25 October 2018 @ 11:13

  Goede tips👍 ik heb ook alles binnen handbereik op bepaalde plekken in huis, stofzuiger in de halkast zodat idd t zand meteen weg kan worden gezogen en dettoldoekjes in de toiletkast, verder heb ik elke dag een vast klusje voor mezelf en heb ik nooit zon dag dat je de hele dag loopt te poetsen! Schoonmaakster heb ik alleen voor ons kantoor, dit oldat wij dagelijks klanten daar ontvangen en t dus gewoon netjes moet zijn iedere dag. Liefs!!

  • Essma 1 November 2018 @ 09:45

   Scheelt een hoop hè? Voor ons in ieder geval de vele trappen lopen! 😉

 2. Sylvia - alovelyadventure 30 April 2018 @ 18:57

  Handige tips! Hier liggen de schoonmaakspullen ook bijna in elke kamer klaar (wel idd buiten bereik vd kleine kinderhandjes). Echt andere schoonmaak tips heb ik niet. Alleen dat ik tijdens het koken gelijk afwas. Is iets klaar en is de pan niet nodig was ik het gelijk af zo stapelt het niet op (tja krijg je als je geen afwasmachine hebt)

  • little-origin 30 April 2018 @ 20:47

   Die werkwijze hanteer ik ook altijd inderdaad tijdens het koken. Wat weg is, is mooi meegenomen! Fijne week Sylvia!

 3. Sheila 28 April 2018 @ 23:06

  Kinderen en zand…..aaaaarrrrghhh…. overal. OVERAL! Aaaarrrrghhh!!!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.