5x | Hoe je je kieskeurige ‘eter’ iets nieuws laat proeven

5x | Hoe je je kieskeurige 'eter' iets nieuws laat proeven

Je hebt alles geprobeerd om je dreumes of kleuter aan de groente te krijgen en tot je grote opluchting ben je erin geslaagd ze ‘iets groens’ naar binnen te laten werken. Jippie! Om het nu alleen bij spinazie of broccoli te houden dekt nu ook niet bepaald de lading van ‘eat the rainbow’, toch? Misschien lukt het je om je kleine middels deze tips iets nieuws te laten proberen!? Enjoy!

Eten moet een ontspannen bezigheid blijven en de boel forceren zou ik nooit doen. Ook al is het soms zo frusterend. Heb er vertrouwen in dat je kleine vroeg of laat een keer groenten o.i.d. gaat eten en hier op zijn of haar manier vanzelf een fijnproevertje in wordt. Geef het de tijd…

1. Twee hapjes laten proberen

Je bent het waarschijnlijk met me eens als ik zeg dat je een verhaal in een boek niet kunt beoordelen aan de hand van de kaft? Beter gezegd: wat de boer niet kent, eet ie niet..Zo werkt dat met eten. Maak dit ook duidelijk aan je kind. Je mag hier realistisch in blijven en ze leren ook tegelijk dat je iets niet kunt beoordelen als je het nog niet geproefd hebt.

2. Laat de zintuigen gebruiken

Laat je kind het voedsel ruiken, voelen, likken. Dat is echt niet vreemd. Ik als moeder doe af en toe ook even alsof ik het niet zie als mijn zoontje er een bende van maakt met eten. Ik heb inmiddels geleerd dat dat de enige manier is om hem iets nieuws te laten proeven. Ja, de hele kamer ligt bezaaid maar dat is dan maar zo. Later ben jezelf dankbaar als je er vandaag de dag niet zo’n punt van maakt 😉.

3. “Ieder bakt zijn koek zoals hij hem eten wil”

Dit spreekwoord betekent dat iedereen de dingen op zijn eigen manier wil doen. Wil je dochter speciaal met de rode lepel/Nijntje vork/vliegtuig-mesje eten? Laat dit dan ook toe. Wil ze al haar bestek op tafel? Prima! Koppel er dan meteen een leuk spelletje aan en geef haar de opdracht dat ze ‘het nieuwe’ met een bepaalde vork mag/kan eten. Of alles wat groen is mag ‘gesneden’ worden, wat geel is geprikt en meer van dit soort ‘opdrachtjes’. Een dreumes zal dit soort opdrachtjes/spelletjes minder goed snappen, maar die zal ongetwijfeld ook willen experimenteren met verschillende besteksoorten. Ontdekken en experimenteren staat centraal en dan komt het proeven vanzelf.

4. Herhaling

Als je een nieuwe groente of bepaalde voeding voor het eerst introduceert heeft het tijd en herhaling nodig voordat je kind het ook (misschien) gaat lusten. Geef het de tijd om te wennen aan de geur, smaak en textuur. Ik at bijvoorbeeld pas 6 jaar geleden voor het eerst spruiten. Voorheen werd ik alleen al niet goed van die geur tijdens het koken. Ik bedoel maar…Blijven aanbieden is zeer wenselijk en plukken jullie er de vruchten van.

5. Bord opmaken; het oog wil ook wat

Als je zelf een grote hoop geprakt voedsel opgeschept krijgt en je niet weet wat het is, nodigt het ook niet echt uit om überhaupt te eten. Tenminste, zo werkt het voor mij. Ik zal graag weten en zien wat ik voorgeschoteld krijg en het liefst is dat eerst een kleine portie. Daarmee wordt mij de keus gelaten of ik nog wat neem na die portie of niet. Een kleine portie nodigt meer uit om te proberen dan een grote massa. In het boek Keet Smakelijk staan hele leuke voorbeelden van hoe je het bord van je kind kunt opmaken en kan het je van harte aanbevelen! Zo leuk gedaan en over nagedacht…super! Denk bijvoorbeeld bij courgettesoep aan het volgende: een speelgoedgeitje die op een stukje stokbrood gezet is en op de soep ‘drijft’. De geit verwijst naar de geitenkaas die over de soep gestrooid is. Grappig hè? 🐐

Heb jij nog een aanvulling om een kind zonder al teveel discussie iets nieuws te laten proberen? Ik lees graag je tips in de comments! Alvast bedankt!

 

Liefs, Essma

 

Deze post bevat een affiliatie link. 

 

 

 

2 Comments, RSS

  1. Rachelle 5 maart 2018 @ 14:38

    Fijne tips staan erin!
    Mijn nummer 1 tip (of nou ja, meer ‘mantra’ ofzo); maak van eten geen strijd. Die verlies je toch, en daarna is iedereen de verliezer omdat niemand er happy van wordt, er ook niet gegeten wordt en er nog een aversie tegen eten kan komen ook…

    • little-origin 5 maart 2018 @ 18:24

      Hi Rachelle! Dat is zeker een goede tip! Dat hebben wij met Aiden ook altijd gedaan: loslaten en hoe frustrerend het soms ook was…toch proberen het zo ontspannen mogelijk te houden. Nu probeert hij gelukkig steeds meer en eer hij ook steeds meer verschillende dingen. Totaal ander kind dan z’n zus! 😄

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: