5x | Tips voor ontspannen thuiskomen na vakantie

5x | Ontspannen thuiskomen na vakantie

Ken je dat fijne gevoel van je koffer inpakken voor een heerlijke vakantie die about to begin is? Heerlijk wegdromen en jezelf al zien zitten met die mooie jurk op dat gezellige terrasje? Dit gevoel ken je wel maar misschien ook wel die uitpakstress. Want al die mooie, leuke kleding die zo fris meegegaan is moet bij thuiskomst ook weer uitgepakt, gewassen, gestreken en weer opgeborgen worden. De stress die hierbij komt kijken neem je liever niet mee naar huis, toch? Deze 5 tips kunnen je helpen om ontspannen thuis te komen van die mooie reis. 

Ontspannen thuiskomen 1: Inpakken en sorteren op je vakantieadres

Als je je koffer aan het inpakken bent voor vertrek naar huis doe dat dan ook op een zo tactisch mogelijke manier. Het komt voor dat je niet alle kleding aangetrokken hebt die meegegaan is. Deze kleding houd je apart van de vuile kleding. Vuile kleding doe je in aparte zakken. Neem 3 grote (vuilnis)zakken mee: zwarte, witte en doorzichtige of een andere kleur. Voor de zwarte was, lichte was en fijne was (bijv je mooie jurkje) sorteer je op je vakantieadres de vuile kleding al voor zodat je het bij thuiskomst meteen in de wasmachine kan doen. Hanteer eventueel drie zakken per koffer.

Ontspannen thuiskomen 2: Souvenirs

Leg de nieuwe spulletjes en/of souvenirs bij thuiskomst op een plek waar je vóór vertrek een plekje in de kast o.i.d. voor hebt vrijgemaakt zodat je het daar even ‘parkeert’. Op een later moment -wanneer die enorme was bijvoorbeeld weggewerkt is- kan je een fijn plekje zoeken in huis om je souvenirs een plek te geven.

Een goede derde: Huis schoon

Voordat wij altijd op vakantie gaan, zorgen we ervoor dat ons huis schoon is. Ik kom liever thuis in een schoon en opgeruimd huis zodat ik geen omkijken heb naar eventueel rondslingerende dingen of een laag stof die ineens mijn aandacht trekt bij binnenkomst en bovenop het ‘to do lijstje’ komt.  😮 Ik haal liever een mooie verse bos bloemen. Een schoon huis vereist natuurlijk hier en daar wat planwerk, maar met een lijstje of een agenda moet dat vast lukken. Niets fijner dan in een schoon huis ontspannen thuiskomen

Niet vergeten 4: Boodschappen

Als het goed is, tref je een lege koelkast aan in huis. Tenminste, dat is bij ons wel het geval omdat we niet over de luxe beschikken van hulp van familie die in de buurt woont om die boodschappen voor ons te halen terwijl wij onderweg zijn. Online je boodschappen doen op je vakantieadres is een perfecte manier om dit stresspuntje te voorkomen. Wij doen dit altijd en tot nu toe is het goed gegaan. Plan de bezorgdag van de boodschappen een dag later in, want je weet van te voren nooit of er vertraging is met je vlucht of in de file komt te staan bij een autovakantie. Zo weet je in ieder geval zeker dat je thuis bent om de boodschappen (ontspannen) aan te nemen.

Tot slot 5: Kinderen eerst

Je kindjes hebben een hele tijd in de auto of het vliegtuig moeten zitten en dat vraagt heel veel van ze. Zorg in ieder geval dat je je kinderen even iets te eten of te drinken geeft zodat zij daarna hun gang kunnen gaan. Dit is uiteraard afhankelijk van het tijdstip van thuiskomst. Van kinderen vanaf 5 jaar kan je gerust vragen of ze een beetje kunnen meehelpen . Om ze een beetje verantwoordelijkheid aan te leren kan je hier langzaamaan mee starten. Om te beginnen kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen rugzakje uitpakken.

Niet alles hoeft in een dag gedaan te zijn! Sterker nog, dat heeft niets met ontspannen thuiskomen te maken. Wees dus niet streng voor jezelf. Bewaar toch dat relaxte gevoel van de vakantie en kijk samen met je gezin terug op de mooie tijd die jullie met elkaar hebben mogen beleven. Het opruimen komt echt wel goed, maar met deze tips ga je zorgeloos op vakantie en kom je hopelijk thuis zonder de worries van bovenstaande punten. Deze punten zijn vaak triggers die jouw heerlijke vakantiestemming als sneeuw voor de zon doen laten verdwijnen. Zonde! Welkom thuis!  😀

Wat doe jij meestal om ontspannen thuis te komen van je vakantie? Ik ben erg benieuwd en lees er graag over in de comments! 

Liefs, Essma

2 Comments, RSS

  1. Sheila 14 July 2018 @ 13:21

    Oh simpel. In Azië zorg ik altijd dat ik mijn kleding bij zo’n ‘was vrouwtje’ breng, zodat vrijwel alles gewassen de backpack in gaat. Thuis hoef ik alleen maar de kleding te wassen die ik draag. In andere landen was ik ook, maar dan vaak op couchsurf adressen.

    En we gaan inderdaad opgeruimd weg. Vervolgens gaat mijn moeder altijd nog even stoffen voordat we thuis komen. Ik kom eigenlijk altijd erg ontspannen thuis.

    • little-origin 15 July 2018 @ 15:15

      Wat fijn dat het voor je geregeld wordt! Geeft toch een opgeruimd gevoel he om thuis te komen in een opgeruimd huis ?.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*