5x | Voordelen van gewicht verliezen

‘Goh Essma, je begint er weer steeds beter uit te zien’, zegt die spiegel me. Tenminste, als die kon praten 😄. Ik zie een energiekere, fittere vrouw die weer meer kleur heeft op haar wangen en niet meer zo vaak last heeft van lichamelijke klachten. Kleding die losser zit en een broek die vaker opgehesen moet worden. Er zijn nog meer fijne bijkomstigheden die het afvallen mij hebben gebracht en die deel ik met je in deze blog. Enjoy!

Naast de wekelijkse updates die ik publiceer over het gewicht wat er wel of niet af is, leek het mij ook eens leuk om dieper in te gaan op waar het nu werkelijk om draait bij gewichtsverlies. Deze 5 bijkomstigheden deel ik graag met je en misschien heb je er wel wat aan. Het gaat niet alleen om een kleinere kledingmaat, maar vooral om wat er momenteel in mijn hoofd en lichaam afspeelt.

Voordeel 1: geld besparen

Naast dat ik steeds dichter in de buurt kom van mijn streefgewicht en dus het getal op de weegschaal steeds minder zie worden, worden steeds meer kleren ook te groot. Je moet weten dat ik tot voor kort nog zwangerschapskleding droeg. Dit is geen grap en vermeld het hier ook niet om het allemaal nog meer te dramatiseren, maar is echt zo. Ik dacht meer zo van ‘tja, het is niet anders. Mijn oude maat kleding pas ik nog niet, dus dat betekent dat er werk aan de winkel is’. Weigerde echt om een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen. Dat vond ik ergens ‘laf’ ofzo. Iedereen kan shoppen en geld uitgeven, maar waar het omgaat is dat ik dit extra gewicht gewoon kwijt moet zien te raken. Weet je, dit heeft me geleerd om niet alleen bewust te eten maar ook niet zomaar geld uit te geven aan kleding die misschien dan weer te groot wordt. Vaker wasjes draaien dan maar 😉.

Voordeel 2: knieklachten over

Een tijd geleden moest ik mijn trainingen voor de halve marathon staken omdat mijn knie begon op te spelen. Ik kreeg hiervoor een uitgebreid onderzoek maar niets gaf aan dat er daadwerkelijk iets chronisch aan de hand was. Je kunt je misschien voorstellen dat zo’n arts ook niet gaat zeggen ‘mevrouw, u heeft overgewicht dus u moet dringend afvallen!’ Nee, artsen brengen dat anders. Ik kreeg steunzolen aangemeten omdat ik een overpronatie in mijn enkel had (dat was ook te zien nav de loopanalyse) en voelde eigenlijk binnen een nadat ik de zooltjes kreeg, direct verbetering en binnen no time kon ik weer pijnvrij rennen. De pijn speelde vaak ook op bij het aflopen van trappen. Nu heb ik dat niet meer. Ik wil graag geloven dat -7 kilo hier ook aan bijdraagt!

Voordeel 3: fijnproever

Doordat je heel bewust eet, ga je smaken ook bewuster beleven. Voorheen was het hap slik weg en wist ik vaak ook niet goed hoe iets smaakte of schonk er geen aandacht aan. Ik doe nu niet veel langer over mijn eten ofzo, maar ik proef alles bewuster en heb er meer aandacht voor. Dit speelt zeker ook een rol bij het afvallen. Het Maria-kaakje heeft echt wel een hogere ranking gekregen hoor in mijn smaakpalet 😄. Laat staan wat voor een smaakexplosie een bonbon ineens krijgt! Het tegenovergestelde is ook waar! Een koekje van het type ‘chocolate chip’, is op sommige momenten gewoon echt te zoet geworden en denk ik meteen ‘is dit het echt waard?’. Dan volstaat een klein stukje!

Voordeel 4: opgeblazen gevoel

Dag opgeblazen gevoel! Dag als in ‘tot nooit’ wel te verstaan! Ik had dat voorheen wel regelmatig. Ik stond er ook niet bij stil om eerlijk te zijn. Omdat ik zoveel rende, dacht ik dat ik ook geoorloofd was om te eten waar ik zin in had. Helaas werkt dat niet zo. Teveel eten veroorzaakt ongemakken. Dat resulteerde bij mij in een opgezette buik. Die heb ik niet meer gelukkig.

Voordeel 5: vitaler

Doordat er nu vaker yoghurt in mijn dagmenu’s zit, merk ik dat mijn darmen ook in een betere gezondheid verkeren. In deze periode van ziek zijn en sneller vatbaar omdat we minder buiten komen, is dat natuurlijk een hele fijne bijkomstigheid. Ik vind een betere balans tussen lichaam en geest en dat vind ik dit hele afvalavontuur meer dan waard.

Dit waren de voordelen die ik heb ervaren en echt alleen hierdoor wordt het afvellen steeds minder een ‘moeten’, maar meer een logische stap. Ben benieuwd of jij je herkent in bepaalde voordelen.

Binnenkort start ik met yogatraining als aanvulling op een healthy lifestyle. Omdat dat ook al weer een tijd geleden is dat ik dat voor het laatst gedaan heb, ben ik benieuwd of ik nu wel de baksana (crow pose) kan. Lijkt me zo leuk! Heb jij nog een aanvulling op de lijst? Ik lees het graag in de comments!

Liefs, Essma

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: