5x | Wat we kunnen leren van een yogi…

Little Origin Happiness Challenge Dag 11 'Authenticiteit'

Voordat ik start is het misschien even handig om uit te leggen wat een yogi is. Een yogi is een beoefenaar van yoga. Het doel van een yogi of yogini (vrouw) is om zijn/haar lichaam en geest onder controle te brengen en te houden door middel van oefeningen. Sinds ik hier in Frankfurt woon, ben ik al verschillende keren met yoga in aanraking gekomen en moet zeggen dat het me bevalt en mij ook anders naar het leven heeft leren kijken. Hoe precies lees je in deze post. 5x | Wat we kunnen leren van een yogi…

1. Less is more

Uiteraard is dit een heel breed begrip, maar in de lessen waar ik tot nu toe yoga beoefend heb zijn de mensen vrij puur. Althans, zo zien ze eruit. Je ziet het aan de manier waarop ze zich kleden, nauwelijks make-up dragen en niet zo opvallend voor de dag komen. Mijn fysiotherapeute is bijvoorbeeld ook zo. Qua kleding draagt ze meestal effe kleuren en heeft eigenlijk helemaal geen make-up op. Altijd als ik haar praktijk binnenstap, krijg ik een ongekende rust over me heen. Dat is alleen al hoe ze mij benaderd en de ruimte waarin ze me behandeld. Het is er schoon, wit en er staat alleen het hoognodige (plant, aroma diffuser,haar fles water, de behandeltafel, dockstation en een budhabeeld). Dat het zo licht, schoon en er weinig spullen staan maakte de ruimte ook zo sereen denk ik. Zo’n ruimte zou ik thuis ook wel willen. Heerlijk lijkt me dat..

2. Zelfverzekerd en lichaamshouding

Het is echt zo dat een yogi zelfverzekerde lichaamshouding aanneemt. Dat zal ongetwijfeld komen door de oefeningen die ze doen en de wisselwerkingen van spieren die het lichaam automatisch een bepaalde houding geven. Zo’n zelfverzekerde houding komt op mij over dat de persoon in kwestie weet wat hij of zij doet en dat geeft vertrouwen. Ze hebben meestal een vriendelijke gelaatsuitdrukking en een ontspannen gezicht. Door alleen al naar zo iemand te luisteren, word je vanzelf ook kalm. Ook als je uit een verhitte vergadering komt of heel lang in de file hebt gestaan. Ja, die houding maakt een hoop goed.

3. Ruimdenkend

Vaak kijken yogi’s niet naar een bepaald soort type mens. Ze denken ook niet in ‘culturen’ of afkomsten. Ze zien een mens en proberen een persoon te leren hoe het het beste in balans kan verkeren met lichaam en geest. Zij denken in oplossingen en niet in beperkingen en dat leert mij een hoop bij. Een voorbeeld hiervan is dat als een yogi 3 uur pauze heeft, er misschien eerder voor zal kiezen om die tijd in een groene omgeving bij te komen en tot zichzelf te komen. Een drukbezette zakenman of vrouw of gewoon een random werkende moeder zal misschien al snel denken ‘dat red ik allemaal niet, want ik moet op tijd terug zijn voor die en die meeting en daarom kan ik maar beter op kantoor blijven.’ Zoiets…Herkenbaar? Voor mij wel! Ik kan heel moeilijk onthaasten en heb altijd dingen in mijn hoofd die af moeten en het liefst ook in een bepaalde volgorde. Een yogi leeft meer in het moment en heeft een ander ‘tijdsbesef’. Onthaasten is ook een reden geweest waarom ik ooit met yoga begon. Misschien toch maar die mat weer eens uitrollen 🙄 .

4. Ademhalen

Een yogi heeft een betere ademhalingstechniek dan iemand die nooit geleerd heeft om zijn ademhaling in bijvoorbeeld stresssituaties onder controle te houden. Tijdens een bevalling bijvoorbeeld, zal deze gecontroleerde ademhaling ook goed van passen komen. Er zijn talloze situaties waarbij je ademhaling kan versnellen en eigenlijk niet goed is voor je lichaam. Als je verkeerd ademhaalt, kan je kan hyperventileren en dan ben nog verder van huis. Bij yoga leer je met aandacht adem te halen en dat komt je lichaam ten goede.

5. Een sterk en gezond lijf wordt vanzelf mooi

Daar waar de ander druk op zoek is naar allerlei hulpmiddelen om goed en mooi voor de dag te komen, inspireert de yogi je om het beste uit jezelf te halen en dat uiteindelijk ook uit te stralen. Als je lijf in balans is, dan straal je geluk, kracht en energie uit. Dat is toch mooi? Ik vind dat mooi  🙂 Dit is misschien wel het grootste goed wat ik van yoga heb geleerd. Je komt in contact met een bepaalde ‘laag’ van jezelf, die je door je drukke leven eigenlijk nooit ‘ontmoet’. Je wordt geleefd en vind nooit tijd om in jezelf te keren en de rust te vinden die we allemaal zo nodig hebben.

Heb jij wel eens aan yoga gedaan? Welk goeds heeft het jouw gebracht? Ik lees er graag over in de comments.

Liefs, Essma

2 Comments, RSS

  1. Sylvia 20 June 2017 @ 11:10

    Ik heb aan het begin van het jaar yoga gedaan. Gewoon via Internet. Vond het saai maar wel heel zwaar. Misschien moet ik naar gewoon weer eens beginnen. Het is inderdaad wel beter voor je lichaam.

    • Essma 20 June 2017 @ 11:20

      Fijn hè? Dat deed ik ook via internet maar in een groepje werkt misschien wat beter ivm sociale aspect. ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*