7x | Leuke én gratis must do’s in de herfst!

7x | Leuke én gratis must do's in de herfst!

Ik staar naar buiten en zie dat onze kastanjeboom al bijna al haar kastanjes heeft verloren. Hallo herfst! Zo niet aan de temperaturen te voelen, dan wel aan de wind en blaadjes die overal en nergens waaien. Ondanks dat veel mensen de zomer missen, is het toch ook wel een heerlijk seizoen die herfst. Want om toch een beetje warmte en sfeer te creëren tijdens deze korte en koude dagen, heb ik een lijstje voor je samengesteld om te doen deze herfst! Enjoy!

Must do 1: Herfstwandeling maken

Ik vind dit zelf altijd heerlijk om te doen. De frisse, kruidige, aardachtige lucht buiten in combinatie met mooie kleuren om je heen geeft me echt een boost van energie! Vooral van die knalrode bladeren! Geef je ogen lekker de kost en geniet. Kinderen raken al helemaal enthousiast bij het vinden van kastanjes, dus verplaats je lekker in hun wereld en doe mee! Zoek eens mooie bladeren om te drogen en maak daarmee mooie knutsels of lijst ze in! Er zijn verschillende manieren om bladeren te drogen, maar de meest goedkope en simpele manier is tussen dikke boeken. Leg de bladeren tussen twee vellen keukenpapier in een dik boek en laat een paar dagen drogen. Of pimp je interieur met bloemen/takken/bessen/dennenappels/etc. die je gevonden hebt!

Must do 2: Films kijken op Netflix

Bij nat weer blijf je lekker binnen. Althans, als het te nat is voor die wandeling in ieder geval. Niets is dan zo heerlijk om lekker met een dekentje erbij je favoriete (halloween) films te kijken op tegenwoordig het voor de hand liggende Netflix. Wel even de leeftijd checken als je kinderen ook meekijken natuurlijk  😉 . Wat lekkers erbij en genieten maar!

Must do 3: Bloembollen planten

Heb je groene vingers en kan je echt niet wachten tot de lente zich weer laat zien? Dan kan je alvast bloembollen planten in je tuin om die in ieder geval al lente-proof te maken. Die bloembollen zijn natuurlijk niet helemaal gratis, maar mocht je echt geen geld willen uitgeven, dan kijk je de dichtstbijzijnde boer heel lief aan. Ik kan je geen garantie geven dat die overstag gaat 😀 .

Must do 4: Appels plukken bij een pluktuin

Niets past zo bij dit seizoen als appels! En al helemaal als je er heerlijke dingen mee kunt bakken of maken! Appeltaarten, cakes of zelfgemaakte (biologische) appelmoes. You name it! Bij een pluktuin is wat je plukt gratis mee te nemen, dus neem het er van! Kinderen vinden dit ook zo leuk om te doen, dus nog meer redenen om te gaan! Via deze site kan je kijken welke pluktuin bij jou in de buurt te vinden is. Naast leuk en gratis, is dit ook nog eens heerlijk!

Must do 5: Maak je huis winterklaar

Voor velen niet een van de leukste bezigheden, maar zet ’em er toch maar even bij  😉 . Met het koude, natte seizoen voor de deur betekent het in de praktijk vaak ook meer spinnen(webben), meer vocht en dus meer muffigheid in huis. Om dit voor te zijn kan je je huis eens flink onder handen nemen door een najaarsschoonmaak te houden zodat je huis in ieder geval voor het nieuwe jaar fris, hygiënisch en schoon is! Veel ventileren in huis is belangrijk! Hier en daar een schaaltje zout neerleggen helpt ook prima in vochtige ruimtes. Heb je een kruipende baby of ontdekkende dreumes in huis, dan let je er uiteraard op dat je dit buiten bereik van die schattige knuistjes legt.

Must do 6: Maak een herfsttafel met je kind

Vooral op school zie je de herfsttafel vaak voorbij komen. Met elke seizoen verandert deze tafel ook mee. Voor een kind is dit een simpele en leuke manier om met natuurverschijnselen en wisselende jaargetijden bezig te zijn. Het leert wat er bij ieder seizoen hoort en omdat alles op een tafeltje past, kan het ook eenvoudig linken leggen met elkaar en daarmee ook makkelijker onthouden en dus leren. Een soort ‘mindmap’ eigenlijk. Zoek buiten eikeltjes, kastanjes, dennenappels of knutsel een spin in een web. Stempel of schrijf woorden die bij de herfst horen en leg deze bij elk object. Laat je kind de woorden naspempelen of schijven. Mooie herfsttekeningen krijgen natuurlijk ook een plekje op de tafel. Gezellige voorleesboekjes over de herfst zijn ook extra leuk en spreken dan nog meer tot de verbeelding! Kortom, laat je fantasie de vrije loop. Leuk en gratis gaat hier absoluut samen!

Must do 7: Gewoon warme chocolademelk drinken

Heb er opzettelijk ‘gewoon’ bij gezet omdat genieten met een hoofdletter G echt niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Maak gewoon een kop warme chocolademelk voor jezelf om even te ontsnappen uit die dagelijkse hectiek die zo ‘mama eigen’ is. Die 10 minuten tijd voor jezelf, zorgen er weer voor dat je de rest van de dag door kunt en daar gaat het om toch? Heerlijk! geniet van de herfst!

Met deze 7 kan je denk wel even vooruit. Heb jij nog een leuke aanvulling voor deze lijst? Ik lees er graag over in de comments! 

Liefs, Essma

 

Uitgelichte afbeelding: iStockphoto

 

Deze blogpost bevat affiliatielinks. Klik hier als je hier meer over wilt weten. 

11 Comments, RSS

 1. Lifestyle Mommy's ~ Linda 21 September 2018 @ 22:47

  Ik krijg inderdaad al veel zin in de herfst. Wij hebben al een herfsttak gemaakt, pompoenen gekocht bij de boer en herfstdecoratie neergezet. Wat wij leuk vinden tijdens een HERFSTWANDELING is HET doen van onze herfstbingo 😍

  • Essma 22 September 2018 @ 09:22

   Ik vind de zomer heerlijk maar het was voor mij iets teveel van het goede. Herfstbingo klinkt gezellig 😃

   • Lifestyle Mommy's ~ Linda 22 September 2018 @ 16:18

    Het mooiste van de herfst vinden wij de prachtige paddenstoelen in allerlei soorten en maten 🙂

 2. Carrieremamma 8 October 2017 @ 09:30

  Door het lezen van jou blog krijg ik gewoon helemaal zin in de herfst

  • little-origin 8 October 2017 @ 09:46

   Gelukkig! ✨✨Dat is heel mooi om te horen, want dan heb ik iets goeds gedaan! ??

 3. Stephanie 6 October 2017 @ 20:50

  Wat een leuke tips (op nummer 5 na haha)! Ik ga zelf binnenkort weer eens pompoensoep maken.

  • little-origin 6 October 2017 @ 21:27

   Hoi Stephanie! Ja kan ik begrijpen hoor die 5?! Pompoensoep (maken) vind ik ook heerlijk! Het is altijd een hele klus om dat gevaarte te schillen enzo, maar als het eenmaal klaar is, was het de struggle zeker waard! Toch? ?

 4. nicole orriens 6 October 2017 @ 11:34

  Ik wil altijd graag bij de brandende kachel zitten met een boek!

  • little-origin 6 October 2017 @ 11:59

   Hoi Nicole! Ook heerlijk inderdaad ✨✨

 5. Sheila 6 October 2017 @ 09:28

  Warme chocolade is onlosmakelijk gekoppeld aan de winter, voor mij. Daar kan ik zo van genieten. En dat is dus ook precies wat ik mis als ik in een land reis met een zomerseizoen in december. Zo vierde ik eens kerst en Oud & Nieuw in Sydney. Tja… kerst in de zon? Nee, dat is echt niet mijn ding. Want ik wil dan warme chocolade drinken en het zien stomen in de kou, als je buiten bent. O&N was heel gaaf, hoor. Maar de periode daar voor, met kerst en de aanloop daar naar toe? Nee, dat is daar compleet sfeerloos als je de winter kent.

  • little-origin 6 October 2017 @ 10:34

   Hallo Sheila! Het lijkt me wel wat hebben kerst in de zon ?! Alhoewel ik goed begrijp dat je je lekker wilt opwarmen aan een heerlijke kop chocolademelk!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*