8x | Buitenactiviteiten voor de fijne motoriek

kindergarten versus peuterspeelzaal

Voordat de herfst begint, kunnen we hopelijk toch nog even samen met onze kinderen van de laatste zonnestralen genieten! Bijna in het hele land zijn de scholen al begonnen en dat betekent dat je kind weer volop nieuwe dingen gaat leren. Het spelen is een basis om de fijne motoriek verder te ontwikkelen zodat je kind uiteindelijk leert schrijven en fijnere, gecontroleerde bewegingen kan maken d.m.v. oog-hand coördinatie. In deze post deel ik een achttal activiteiten die jouw kind eenvoudig buiten kan doen en waarmee de fijne motoriek goed wordt geoefend. 

1. Bellen kapot prikken

Door je kind of jijzelf bellen te laten blazen en deze door je kind stuk te laten prikken met de wijsvinger, wordt de oog-handcoordinatie gestimuleerd zodat het kind afzonderlijk en gecontroleerd alle vingers kan bewegen.

2. Met zand spelen

Het overkiepen van zand van de ene beker of emmer naar de andere, zorgt dat de onderarmen sterker worden. Het door de vingers laten glijden van zand bouwt behendigheid op.

3. Stoepkrijten

Doordat kinderen vaak op hun buik liggen te krijten, worden in deze positie ook meer de onderarmen getraind als het ware. Dit komt ten goede van een juiste pengreep.

4. Spons uitknijpen

Geef je kind twee emmertjes. De ene vul je met water en doe je een grote spons in. Laat je kind de spons leegknijpen in de andere emmer. Dit herhalen tot de andere emmer leeg is. Plezier gegarandeerd! Helemaal als het zonnetje nog even flink haar best doet met schijnen zodat het daar niet al te koud voor is.

5. De stoep met water “verven”

Geef je kind een emmertje water en grote verfkwast (type behangkwast). Geef hem of haar opdrachtjes zoals schutting of stoep verven. Of wat het ook maar wil…Zowel goed voor de grove motoriek als de fijne.

6. Als een aapje in een klimrek

Met speel- of klimtoestellen kan je veel kanten op qua motoriek-oefeningen. Grijpen en hangen zijn goed oefeningen voor alle spieren in de handen en armen.

7. Was ophangen

Oudere kinderen kan je misschien laten meehelpen met de echte was ophangen en kleine kindjes kunnen misschien de poppenkleertjes ophangen. Beide gebruiken uiteraard echte knijpers. De knijpbeweging met een knijper is juist heel goed voor de krachtopbouw in de duim-en wijsvinger!

8. Watergevecht

Bij het houden van een watergevecht met waterpistolen of sprays is op een warme dag natuurlijk heel erg leuk om te doen. Is je kind niet zo’n ‘vechter’? Dan kan het altijd nog de planten water geven.  😉

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock/Overige afbeeldingen: Pixabay

Hopelijk heb je hiermee wat inspiratie op kunnen doen! Heb je nog meer tips om de fijne (of grove) motoriek te stimuleren en verder te ontwikkelen? Ik lees het graag in de comments! 

Liefs, Essma

 

6 Comments, RSS

 1. Sheila 3 September 2017 @ 10:01

  Mijn zoontje van 2 heeft een hele goede (fijne) motoriek. Het is bizar wat hij allemaal al kan. En je kan het zo makkelijk stimuleren met dagelijkse dingen, zonder dat je het soms door hebt. Bovenstaande activiteiten zijn daar een goed voorbeeld van. We gaan ook vaak ballen overgooien. Vindt hij geweldig leuk en het is ook een goede oefening. En ik kocht laatst een mooi houten dierensetje met gaatjes in de figuren, zodat hij veters er door hee kan rijgen.

  • little-origin 3 September 2017 @ 20:59

   Die kralen rijgen vond mijn dochtertje ook zo leuk om te doen! Ik ook hoor ?…Mooi dat je zoontje al zo ver is in zijn ontwikkeling op motorisch gebied! Dat zal hem helpen op heel veel gebieden later. ✨✨

 2. Sylvia 31 August 2017 @ 08:38

  Oh wat een leuke activiteiten. Ik, of nouja mijn dochtertje gaat ze allemaal uitproberen.

  Ik had een pringelbus (ja van de chipjes?) met een gat in de deksel waar rietjes doorheen kunnen. Rietjes op de grond en probeer ze er maar in te stoppen. Zijn ze uren mee bezig haha

  Ik laat mijn dochter gelijk de tafel soppen met een spons. spons vol zeepsop en poetsen maar.. zo train je ook de onderarm spieren (cirkeltjes draaien) dit vindt ze zo leuk om e doen.. Of is dit kinderarbeid ?

  • little-origin 31 August 2017 @ 09:11

   Kinderarbeid ???Nee vast niet! Zo lang ze het met plezier doet niet hoop ik…dat is ook een goed idee met die rietjes! Ik eet alleen geen pringels ?…O wacht, ik gebruik dan gewoon de muesli koker ??!

 3. nicole orriens 29 August 2017 @ 09:38

  Dat zijn goede activiteiten zeg! En ze zijn nog eens goedkoop en makkelijk om te doen ook.

  • little-origin 30 August 2017 @ 07:44

   Inderdaad! Met een klein beetje fantasie komen we een heel eind! ??

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*