9 x wat je moet weten als je naar Duitsland verhuist

9 x wat je moet weten als je naar Duitsland verhuist

We wonen al bijna 5 jaar in Duitsland en dat betekent dat we al aardig ingeburgerd zijn in de Frankfurtse cultuur. De gewoonten, tradities en feiten zullen niet heel veel afwijken van de rest van Duitsland maar met deze 9 kun je in dit land in ieder geval alvast uit de voeten. Want komen de clichés over Duitsland overeen met jouw gedachten of zal je na het lezen van deze post misschien tot nieuwe kennis komen? Ik ben benieuwd en lees het graag terug in de comments! Enjoy!

9 weetjes over de Germanen

Misschien sta je zelf op het punt om de stap te wagen naar Duitsland te emigreren of er langere tijd te gaan wonen? Of gewoon een keer bezoeken? Deze lijst met tips zal in ieder geval de nodige duidelijkheid scheppen over dingen die je misschien van te voren nooit geweten zou hebben. Scheelt weer voor een dichte supermarktdeur staan op zondag bijvoorbeeld ?. Veel van de feitjes in deze lijst wisten wij helaas niet van te voren omdat we vóór de verhuizing naar hier niet veel tijd hadden om ons goed te verdiepen in het reilen en zeilen van Duitsland. Jij zal met dit lijstje in ieder geval beter voorbereid zijn.

weetje 1: punctualiteit

Dat is zeker een feit. Heel veel dingen (klein of groot) gaan hier volgens afspraken en uiteengezette plannen. Duitsers hechten waarde aan transparantie en duidelijkheid en dat zie je bijna overal terug. Of het nu gaat om een winkel die 5 minuten eerder open gaat of sluit of een bus die even stopt bij een halte omdat hij 5 minuten te vroeg is. Als je haast hebt, moet je hier dus goed rekening mee houden want dat voorkomt teleurstelling.

weetje 2: winkels op zondag dicht

Ja, helaas is dat zo. In het begin kon ik hier maar moeilijk aan wennen, maar tegenwoordig weten we niet beter. Het is een kwestie van goed plannen en je boodschappen in huis hebben. Sommige bakkers zijn op zondag wel open, maar dat is nooit een hele dag. Denk bijvoorbeeld aan tijden tussen 8:00 en 11:00 uur. In het begin reden wij vol enthousiasme naar de Ikea voor een ouderwets gezellig Ikea-ontbijt. Dat ontbijt hebben we nooit gehad, want de Ikea is hier ALTIJD dicht op zondag. Net als de rest van de winkels. Oops!

weetje 3: afwijkende maten beddengoed

Iets waar ik me nog steeds aan stoor is echt dit punt. Toen wij hierheen verhuisden hadden we uiteraard al onze eigen inboedel meeverhuisd. Ook onze hoofdkussens en dekbedden. Niks aan de hand verder totdat je nieuwe kussenslopen, lakens en matrashoezen nodig hebt. De maten ervan wijken hier namelijk enorm af met de standaard Nederlandse maten. De afmeting van een kussensloop hier is standaard 40×80 of 80×80. De laatstgenoemde maat wordt hier ook voor een kinderkussen gehanteerd en daar wrijft de schoen een beetje. In de praktijk komt het er op neer dat Ophelia altijd een te groot kussensloop heeft. Ik weet dat het meer een persoonlijke irritatie is want de Duitse kinderen worden ook groot met een kussensloop van die reusachtige maten, maar toch. ??‍♀️ Kindermaten zoals ik dat in Nederland gewend ben, zijn hier dus echt een zeldzaamheid of nauwelijks te verkrijgen.

Oeps!

Bubbel vouwen maar…

Dit is een standaard maat voor een kinderkussensloop zoals we dat in NL kennen. Past twee keer in de Duitse.

Dekbedden hebben hier overigens de volgende 3 standaard afmetingen: 14×200, 155×220, 240×220. Ik wil hier ook uitdrukkelijk bij vermelden dat de Ikea hier deze maten ook hanteert! Denk dus niet dat wat je in NL gewend bent, in de rest van de wereld ook zo is want dan ben ik bang dat je van een koude kermis thuiskomt. Ikea Nederland heeft als standaard maat voor kussens bijvoorbeeld 60×70.

weetje 4: groot verschil zorgverzekering

Duitsland staat bekend om ‘s werelds beste gezondheidszorg. Daarmee ook meteen een hele dure, want dat hebben wij al meerdere keren ervaren helaas. Met de geboorte van Aiden bijvoorbeeld maar ook de bezoeken aan de gynaecoloog en tandarts. Elke afzonderlijke analyse in het laboratorium wordt apart in rekening gebracht en dat wordt dan ook allemaal opgesomd in de nota die ook vrij snel op de deurmat ligt. ?Als je in Duitsland een zorgverzekering afsluit, heb je de keuze tussen een Gesetzliche Krankenversicherung (publieke ziekenfonds geregeld vanuit de overheid) en een Private Krankenversicherung (private ziektekostenverzekering).

De publieke ziekenfonds is verplicht voor alle werknemers met een inkomen van minder dan €49.500 per jaar. Je hebt hiermee dan ook geen recht op een private ziektekostenverzekering. Wanneer je meer verdient dan €49.500, kun je kiezen tussen zowel de publieke als de particuliere zorgverzekering. Opmerkelijk te noemen is dat als je eenmaal hebt gekozen voor een private ziektekostenverzekering, je niet meer terug kunt naar de publieke vorm. Bij een private zorgverzekering heb je uiteraard een betere dekking. De tandarts is hier ook heel duur. Het is dat we gelukkig niet veel problemen hebben aan het gebit, maar de hoge kosten zien we al terug aan een simpele controle. Dat is ook de reden waarom veel Duitsters in het buitenland naar de tandarts gaan. Naar Nederland bijvoorbeeld. Goede informatiewinning over dit onderwerp is daarom heel belangrijk. Zeker als je kinderen hebt, want daarmee zijn de kosten ook oplopend een ze willen nog weleens wat ‘mankeren’. Denk aan een eventuele beugel, tandartsbezoeken, vaker ziek zijn, etc.

weetje 5: 1 eurocent muntjes worden gebruikt

In Nederland worden bedragen van bijvoorbeeld €5,98 naar €6 afgerond. Hier niet. Je krijgt dus nog gewoon 2 eurocent terug. Met een bedrag van €5,99 mag je ook verwachten dat je 1 eurocent terug krijgt. Soms vervelend want dan raakt je portemonnee zo snel vol maar aan de andere kan is het nog steeds geld en dus van waarde. Ik probeer altijd als eerst van alle ‘bruine munten’ af te komen door deze bij de zelfscankassa’s als eerste in de gleuf te stoppen. Je kunt hier namelijk naast je bankpas ook met munt- en briefgeld betalen.

weetje 6: pinnen is hier geen vanzelfsprekendheid

Daar waar je in Nederland misschien wel op de markt kan pinnen, is dat hier echt niet aan de orde. Soms kan je in een vrij groot zwembad niet eens pinnen! Als je net als ons niet vaak contant geld bij je hebt en je gewend bent dat je overal kan pinnen, dan kan dit echt een vervelend iets zijn. Zorg er dus altijd voor dat je contant geld bij je hebt, want dat voorkomt een hoop irritatie! Ik vroeg een keer aan een kennis met een ondertoon van humor en ongeloof hoe het kan dat in een land waar de grootste bank van Europa staat, zo weinig gepind wordt. Het antwoord was dat Duitsters waarde hechten aan ‘echt’ geld en moet dus ‘tastbaar’ zijn. Ok, ieder zijn ding. Maar je bent gewaarschuwd in ieder geval. ?

weetje 7: fietsers rijden naast auto’s op de rijweg

Als je dit ziet gebeuren, denk dan niet dat de fietspaden zijn gestremd of wat dan ook. Nee, de fietser rijdt hier gewoon naast de auto binnen de bebouwde kom. Ondanks dat de fietspaden zijn zo aangelegd dat zowel de automobilist en de fietser hun plek op de weg kennen maar toch houd ik iedere weer weer mijn hart vast als er weer fietser uit het niets voorbij raast! Fietsers vormen vaak een uitzondering op regels die gelden voor een eenrichtingsweg. Schrik dus niet als je ineens oog in oog staat met een fietser in een dergelijke weg. Had ik al genoemd dat de fietsers hier vrij hard fietsen? Ja, ook de mamafietsen met aanhanger!

weetje 8: kalk in het water

Tijdens een van mijn eerste bezoekjes hier aan de supermarkt en drogist net na de verhuizing,  viel mij op hoeveel verschillende merken kalkreinigers er wel niet waren. Eerlijk gezegd gebruikten we zoiets in Nederland m.u.v. de wasmachine en vaatwasser nauwelijks. Hier bleek het net zo intensief ingezet te worden als gewoon afwasmiddel. Wat een onzin, dacht ik nog. Maar al snel werd ik ook beste maatjes met de ‘essigreiniger’! Het water is in dit deel van Duitsland in ieder geval heel erg hard te noemen. Het bevat zoveel kalk dat mijn haar er niet beter is van geworden (en het was al zo beschadigd) en dat de waterkoker elke drie dagen een ontkalkbeurt nodig heeft. Dus ja, zet die kalkreiniger maar gewoon standaard op je boodschappenlijstje. De gemiddelde Duitser deelt dezelfde mening want ze vergelijken het altijd met het buitenland. Ze ervaren het water in het buitenland namelijk als heel zacht. Het doucht en drinkt veel prettiger, volgens mijn taalmaatje.

weetje 9: nieuwbakken mama-club

Ergens wist je altijd al dat je mama wilde worden en in gedachten verschoonde je al luiers met je ogen dicht, begreep niemand je baby behalve jij en zou jouw kind nooit een huilbaby zijn of worden. Gelukkig mocht je mama worden en is die wens alvast in vervulling gegaan. Maar je kind blijkt  meer ‘geluid’ te maken dan je gedacht had en jij weet er totaal geen raad mee. Gelukkig hebben de Duitsers daar wél hulptroepen voor. Namelijk andere mama’s die hetzelfde lot ondergaan. Sommige voor het eerst mama en sommige voor de vijfde keer. Allemaal anders en toch hetzelfde. Hier heb je namelijk speciaal voor deze bijzondere tijd van je leven de zogeheten Krabbelgruppe. Dit is een bijeenkomst voor mama’s met hun baby’s in een ongedwongen en fijne sfeer. Ze wisselen ervaringen en kennis uit en ondersteunen elkaar. We weten allemaal dat het moederschap -zeker in het begin- soms best een geïsoleerde bedoeling kan zijn omdat alle aandacht naar je baby gaat en je jezelf helemaal vergeet.

Belangrijk dat je weet dat er zulke groepen zijn en dat je -onder het genot van een kop koffie- je ei kwijt kunt op momenten dat je voelt dat het even teveel wordt. Of gewoon wanneer je zin hebt om voor de verandering een gesprek aan te gaan met een volwassene?. Bijeenkomsten als dit worden vanuit de overheid gesubsidieerd en je zullen je maar ongeveer 10 euro per maand kosten. Ze vinden vaak plaats in een buurtcentrum waar op gezette momenten ook een pedagoog aan het werk is, activiteitenbegeleider of andere specialist op het gebied van jonge kinderen en zorg. Hier ontstaan meestal ook de leukste vriendschappen tussen mama’s, dus zeker het proberen waard.

Nu je op de hoogte bent van deze weetjes, zal jij in ieder geval minder voor verassingen komen te staan mocht je hier ooit willen wonen of Duitsland gewoon een keer bezoeken. Er zullen vast nog veel meer weetjes zijn waar ik het bestaan weer niet van weet, maar deze 9 kwamen als eerst bij me op. Was jij op de hoogte van een van de puntjes hierboven? Ik lees er graag over in de comments!

Liefs, Essma

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*