Aluminiumvrije deodorants | Zijn die wel effectief?

Aluminiumvrije deodorants | Zijn die wel effectief?

Je loopt door de drogist en gooit zonder te aarzelen je favoriete deodorant in het mandje. Niks moeilijks aan. Thuis had je geen nieuwe meer, het merk wat je al jaren gebruikt bevalt uitstekend en houd je oksels droog. Allemaal aannemelijke redenen om inderdaad de cirkel rond te houden. Voor mij werkte dat net zo. Totdat ik hier in Frankfurt kwam wonen. Toen zag ik ineens allemaal aluminiumvrije doedorants. Als 90% van de deo’s zo’n opschrift heeft, dan word je nieuwsgierig toch? Althans, ik wel. In deze post deel ik de opmerkelijke keuzes van deze soort deo. Waarom gebruikt de gemiddelde Frankfurter toch almuniumvrije deodorants? Zijn die dan net zo effectief? Of…

Aluminiumvrije deodorants

In de tijd dat ik nog in Nederland woonde, was ik al wel bekend met de term ‘aluminiumvrije deo’s’. Ik probeerde namelijk zelf een keer iets van een soort uit de Himalaya afkomstige mineralen zoutknots die in een stick ‘gevormd’ is. Na ieder gebruik moest je de stick wel even afdoen met water. Voordeel van deze stick was dat het wel een jaar kon meegaan. Het grootste nadeel voor mij was echter wel dat het de zweetgeur niet echt maskeerde. Ik was niet helmaal overtuigd van de werking van deze soort deodorant. Het bleef daarom maar bij die ene keer. Daarna stapte ik eigenlijk meteen weer over op het vertrouwde merk wat ik altijd gebruikte. Een roller die me droge oksels gaf en bovendien een heerlijk frisse geur gaf. Toch bleef het begrip ‘aluminiumvrije deodorants’ mij op de een of andere manier achtervolgen. De kennis die we destijds hadden over de mogelijk schadelijke werking van die aluminiumzouten hielp ook niet mee aan mijn gemoedsrust. Ondanks dat het tot op heden door geen enkel onderzoek bevestigd is dat aluminiumzouten in deo’s borstkanker of Alzheimer kunnen veroorzaken, stemt het me toch tot nadenken.

Waar kwamen die zorgen over aluminiumzouten dan vandaan?

Ik ben helaas niet de meest nuchtere persoon op aarde, dus als ik dan ergens lees of hoor dat bepaalde inhoudsstoffen die in alledaagse gebruiksmiddelen zit, wellicht een levensbedreigende ziekte kunnen veroorzaken dan ben ik extra alert. Los van het feit of hier onderzoeken en conclusies naar zijn gedaan. Wat ik met die zorgen deed? Ik verdiepte me in verschillende bronnen op het internet en kwam verrassende conclusies tegen. Het artikel wat mij overstag deed gaan om nooit meer een deo te gebruiken waarin aluminiumzouten inzitten, was dit. Het is een Duits artikel, maar mocht je het willen begrijpen dan kan je de tekst op verschillende manieren vertalen. De KWF kankerbestrijding schrijft op hun site dat er geen verband is tussen kanker en het gebruik van deodorants. Toch vind ik deze constatering niet bevredigend. Mensen kiezen op de een of andere manier toch voor het andere product. Ook mannen! Dat geeft gewoon stof tot nadenken.

Ik merk dat er hier in de supermarkten en drogisten voornamelijk deodorants en antitranspiranten staan zonder aluminiumzouten. Zelfs de goedkoopste zijn aluminiumvrij. Blijkbaar is hier vraag naar, want ze worden massaal verkocht. Iedere keer als ik een drogist in Nederland binnenloop, verbaast het me eigenlijk dat de verschillen hierin zo groot zijn. In Nederland zijn de deo’s zonder de zouten meestal in natuurwinkels te verkrijgen en als een drogist ze heeft, is de keuze niet zo groot als hier. Blijkbaar is de angst voor die omstreden aluminiumstof groter dan gedacht wordt. ??‍♀️

Deodorant versus Antistranspirant

Om even helder te krijgen wat nu precies het verschil is tussen deze twee, hierbij een korte uitleg. Deodorants bevatten geen aluminiumzouten en verstoren daarmee ook het zweetproces niet. Ze bevatten wel alcohol die ervoor zorgt dat de vorming van bacteriën (die de nare geur veroorzaken) afgeremd worden. Antitranspiranten bevatten wel aluminiumzouten. Hierdoor worden de zweetklieren afgesloten en hebben bacteriën en dus zweetgeur helemaal geen kans. Deo’s ruiken meestal ook sterker omdat die de functie van ‘maskeren’ hebben. Antitranspirant werkt nog een stap verder. Omdat we in de volksmond meestal het woord deo voor beide begrippen gebruiken, is het misschien nu wel duidelijker dat er zeker wel een verschil is tussen beide.

Ik besloot voor mezelf na verschillende bronnen geraadpleegd te hebben over ‘zweten’, een keuze te maken hierin. Iedereen is daar uiteraard vrij in zonder beoordeeld te worden.

Transpireren is een goed teken. Het draagt bij aan het op peil houden van je lichaamstemperatuur. Bovendien worden alle afvalstoffen via de zweetklieren afgescheiden wat ik best wel een fijne gedachte vind. Althans, ik zou dat proces niet willen verstoren. Als je een aluminiumdeo aanbrengt dan sluit je de poriën (in je oksel) af en verstoor je het natuurlijke transpireer proces. Een recent onderzoek van de Franse wetenschapper Alain Pineau heeft aangetoond dat bij een beschadigde huid (geschoren of onthaarde oksels) juist tot 6x meer aluminium de huid binnendringt dan wanneer deze intact is. Best wel confronterend!

Gelukkig is er een gulde middenweg en heb ik verschillende deo’s getest. Kan zomaar zijn dat je mijn gedachten deelt en kan je dit beschouwen als inspiratie. Ik testte ze op:

 • geur (ruikt het mild en niet naar een citrusexplosie zoals een toiletreiniger of een goedkoop parfum ??)
 • effectiviteit
 • tamelijk droge oksels
 • betaalbaar

Ik heb de deo’s op de foto (muv die van de man) geprobeerd en vind ze super fijn! Als ik een zijden blouse aanheb bijvoorbeeld, gebruik ik de parelextract deo van Lavera en voor alledaags gebruik ik de Weleda Citrus 24h roll . Met beide blijf ik me de hele dag fris voelen en ruik ik geen nare zweetgeur én blijft mijn huid gewoon ademen. Ik bereik bijna dezelfde effecten als met een deo die ik vroeger gebruikte alleen voelt dit als een verstandigere keus. Mijn man gebruikt die van het merk i + m (wild life for men) en is super tevreden. Ook hij heeft meerdere malen per dag te maken met ‘stressmomenten’ op het werk waarbij overmatig zweten zo nu en dan voorkomt. Eerst dacht Chris dat de deo niet effectief genoeg zou zijn, maar niets is minder waar. Aangename verrassing dus!

Aluminiumvrije deodorants | Zijn die wel effectief?

Nu ik mijn spinsels over het gebruik van deo’s zonder aluminium gedeeld heb met je, ben ik natuurlijk reuze benieuwd naar jouw deodorant gebruik. Laat jij je wel of niet leiden door de inhoudstoffen van een deo? Ik lees er graag over in de comments!

Liefs, Essma

Deze post bevat affiliatielinks. Dit houdt in dat als jij een van de gelinkte deo’s zou kopen via de links, ik een klein bedrag hiervoor krijg. Dat heeft verder geen gevolgen voor jou als lezer. Mocht je meer info willen, lees dan hier.

5 Comments, RSS

 1. nicole 20 July 2018 @ 10:57

  Ik moet bekennen dat ik er eigenlijk niet op let. Het gaat mij er vooral om dat ze goed werken en dat ik niet naar zweet ga stinken. Ik gebruik meestal Dove of Rexona.

  • little-origin 21 July 2018 @ 07:37

   Dat was eerst ook mijn insteek. Op de een of andere manier lijkt de mens een soort ‘kuddedier’ want je gaat meedoen met de standaarden van je omgeving. ?Zowel rexona als dove hebben volgens mij ook ‘zonder aluminium’. ?

 2. Stephanie 18 July 2018 @ 07:45

  Wat een fijn en uitgebreid artikel! Voor mij werkt die steen (Crystal) wel goed, al had ik wel een overgangsperiode, waarbij ik mijn chemische deo als back-up had haha. Nu gelukkig nooit meer nodig. Heel goed dat Duitsland zo’n uitgebreid assortiment heeft, dat maakt in ieder geval dat je sneller nadenkt over wat je opsmeert of rolt denk ik.

 3. Sylvia - alovelyadventure 17 July 2018 @ 08:42

  Ik vind dit soort Dingen altijd rete interessant. Ik wil ook wat minder schadelijke stoffen op en in mijn lichaam krijgen. Ik las namelijk een interview met Fran dressher..(the nanny) dat zij ook geen “normale”
  Deo en witte tandpasta meer gebruik na kanker te hebben gehad. Dus ben mij ook een beetje aan het verdiepen in het hoe of wat. Ik ga zeker de Deo van weleda eens proberen. Bedankt voor je research

  • little-origin 17 July 2018 @ 10:17

   Dank je wel Sylvia, voor je bijdrage! ??Ik begrijp goed dat Fran dat niet meer gebruikt. Er is inderdaad een groep vrouwen onderzocht en uit dat onderzoek bleek dat aan de bovenkant van hun borsten (okselhoogte) meer aluminium gevonden was dan de rest van die regio. Het is nog steeds niet duidelijk dat dat een boosdoener kan zijn, maar dat een niet natuurlijke stof als aluminium op die manier je huid kan doordringen en daar ook kan blijven vind ik ook best schrikken!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*