Dankbaarheid maakt je een gelukkiger mens

Dankbaarheid maakt je een gelukkiger mens

We verlaten zo vaak de voordeur en kunnen in alle vrijheid doen en laten wat we willen. Dankbaarheid voor de bloemen bij je voordeur, de zon die je mag voelen op je huid en het gekwetter van vogels in he appelboom. Klinkt als hele basale dingen die we haast als vanzelfsprekend zien. Maar zijn ze dit ook? Ben benieuwd naar waar jij dankbaar voor bent en hoe je dat in je leven inprent. 

Dankbaarheid en de maatschappij

Het valt ook niet mee om dicht bij jezelf en je eigen behoeften te blijven in een maatschappij waarin we vandaag de dag leven. We hebben zogenaamd constant van alles nodig en het houdt niet op. Terwijl ik dit typ krijg ik ineens een flashback uit het refrein van Kinderen voor Kinderen 11:

Ik wil nog dit, ik wil nog dat ik wil ik wil van alles wat. Ik wil nog omhoog ik wil nog omlaag, al is het telkens weer de vraag of ik er nog wel toe kom. Want de dagen vliegen om. Ik wil alles ik wil alles tegelijk…

Als je van ’80 bent, ken je dit lied vast nog wel. 😉  In die tijd had ik natuurlijk geen besef van hoe mijn leven er nu uit zou zien en dat ik inderdaad veel te doen heb. De enige kanttekening die ik plaats bij dit liedje is dat die generatie wellicht bijna met de paplepel ‘werkdruk’ ingegoten kreeg. 🤔Maar goed ook uiteraard. De enige zorgen die ik destijds had, was met wat ik zou spelen. De maatschappij schetst helaas een ander beeld.  Zeker hier in Frankfurt. De meeste moeders werken fulltime en parttime banen komen gewoon niet of heel weinig voor. Naast het zorgen voor je kind en je gezin heb je dus nog een hele hoop andere verantwoordelijkheden. Reclames over de perfecte gezinswoningen, ruime auto’s, biologisch kattenvoer en de ultieme zonvakantie gaan vroeg of laat toch aan je knagen. Die druk (hoe nuchter je ook in het leven mag staan) gaat op een gegeven moment toch je leven beheersen. Dan wíl je inderdaad alles tegelijk. Omdat de maatschappij dat van ons vraagt. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om deze stroom probleemloos te kunnen negeren. Maar gelukkig is alles te oefenen.

Dankbaarheid als grootste geluksbepaler

Verschillende onderzoeken tonen aan dat je geluk met 25% toeneemt als je dankbaarder wordt. Dankbaarheid beïnvloedt je algehele gezondheid op een positieve manier en dat zou er weer voor moeten zorgen dat je je minder laat leiden door die maatschappelijke druk. Stilstaan bij de positieve dingen in het leven, voor die heerlijke boterham met pindakaas, de bloeiende lentebloemen, de vorst op de ramen die de mooiste sterren vormt en je spelende kind kunnen je al een geluksgevoel geven. Mits je er voor openstaat. Je state of mind zal automatisch ‘aanstaan’ op deze stand en zal je merken dat de focus gaat naar de dingen waar je dankbaar voor bent. Voor de een kan dankbaarheid zitten in de mensen mee geleefd wordt en voor een ander voor het zelfgebouwde hutje ergens in een bos. Dankbaarheid is niet te meten en kan voor eenieder anders zijn. Je zou eens een lijstje kunnen maken met 5 dingen die getuigen van dankbaarheid.

Dankbaarheid als gewoonte

Als jij op je lijstje bijvoorbeeld je gezin, je bloeiende tuin, je zelf gebeitste schutting, het heerlijke gerecht wat je gekookt hebt en je gescoorde vintage blouse gezet hebt zal je je focus automatisch meer naar deze dingen gaan. Dan kan die vakantie naar Thailand (niet omdat je echt wilde, maar die aanbieding er was) je bij wijze van spreken gestolen worden. Het gaat erom dat je een discipline creëert waar je je goed bij voelt en je oefent in ‘dankbaar’ denken. Dus niet ‘had ik maar wat hij of zij heeft’. Nee, ik ben blij met wat ik heb bereikt. Ik ben gezond, heb schoon drinkwater (ongeveer 1 miljard mensen hebben dit niet namelijk) en heb genoeg te eten, etc. Het is een kunst om zo te denken omdat we het onszelf niet kunnen voorstellen. Totdat we het meemaken. Je kunt dankbaarheid toelaten in je leven als je je hart ervoor openstelt.

Niet schuldig voelen

Het gaat er niet om dat je je schuldig moet voelen als je aan het eten en drinken bent en je beseft dat een ander niks heeft. Het gaat erom dat je iedere dag een vorm van dankbaarheid voelt. Je zou dit als een gewoonte in je leven kunnen ‘inrichten’. Bijvoorbeeld dat je elke morgen of avond in een journal invult waar je dankbaar voor was die dag. Niet alleen een  bepaalde dag, maar dat kan voor je hele leven van toepassing zijn. Of voor de toekomst natuurlijk. Het is een geschenk om eten en drinken te hebben, maar voor ons is het ondenkbaar geworden om zonder te kunnen. We leven immers in een gedeelte van de wereld waar deze dingen in overvloed aanwezig zijn. Toch zijn de mensen die aan de “verkeerde” kant wonen gelukkiger dan wij. Althans, daar ga ik vanuit omdat ik genoeg docu’s gezien heb dat mensen met weinig toch echt vreugde en geluk uitstralen.

Deze mensen hebben minder en hoeven zich dus ook minder zorgen te maken misschien. De concurrentie om een ‘beter leven’ te hebben is er ook minder omdat ze vrijwel in een zelfde soort maatschappij leven. Ook dat geeft rust in een lijf denk ik.

Wat denk jij? Zou jij die pil nemen als je die voorgeschreven zou krijgen? Ik lees het graag in de comments!

Liefs, Essma

6 Comments, RSS

 1. Stephanie 16 November 2017 @ 22:11

  Een beetje dankbaarheid kan de de boel inderdaad weer even in het juiste perspectief zetten! Goed om daar vaker bij stil te staan.

  • Essma 19 November 2017 @ 15:28

   Dat is zeker zo. Voelt ook heel bedrijvend vind ik ook!

 2. Els 16 November 2017 @ 12:39

  Elke pil heeft bijwerkingen, dus deze ook en daarom zou ik hem niet nemen. Ik ga proberen om wat meer dankbaar te zijn en minder te klagen, denk zeker dat ik daar gelukkiger van word

  • little-origin 16 November 2017 @ 14:25

   Hoi Els! Dank voor je reactie! Dat is zeker waar. Bijwerkingen zijn er altijd. Stilstaan bij wat we hebben maakt zoveel verschil denk ik ?

 3. Maaike 16 November 2017 @ 09:14

  Zo’n pil lijkt mij wel heel aantrekkelijk. Maar, ik denk dat bij de meeste problemen een pil die het probleem weg vaagt uiteindelijk niet de oplossing is. Je zult de oplossing toch bij de oorzaak moeten vinden denk ik. Als je de oorzaak niet aanpakt, zal het probleem ook nooit echt weg gaan.

  • little-origin 16 November 2017 @ 10:08

   Dat vind ik ook. Soms (vrijwel altijd eigenlijk) is het goed om stil te staan bij de aard van een gevoel, probleem of wat dan ook. Dan kun je beter relativeren..⭐️

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*