De leukste kindermusea in Frankfurt

De leukste kindermusea in Frankfurt

Tussen alle wolkenkrabbers en het verkeer zou je denken dat Frankfurt helemaal niet zo kindvriendelijk is. Niets is minder waar! We hebben sinds we hier wonen al verschillende kinderactiviteiten ondernomen en hebben we ontdekt dat er juist heel veel te beleven is met kinderen! In deze post deel ik de leukste kindermusea met je. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je een weekendje Frankfurt met het gezin op de planning hebt staan!

Musea als onderdeel van culturele bagage

Als je ervoor kiest om met je kind regelmatig naar het museum te gaan, leert het meer dan je denkt. Al helemaal wanneer je samen die ervaringen opdoet. Want een kind leert immers meer van diegenen waar hij het meest van houdt. Dat ben jij als ouder. Musea hebben in de loop der jaren een ‘stoffig en saai’ karakter gekregen, maar dat is geheel onterecht want nergens valt zoveel te zien en te leren als in een museum. Leren over het tropisch regenwoud zonder er eerst heen te moeten? Tuurlijk, dan bezoek je een museum waar je kind leert over een dergelijk woud. De mooiste vlinders van dichtbij zien? Ook dan kun je een museum bezoeken! Kinderen hebben een natuurlijke drang om te onderzoeken, exploreren en vooral om overal aan te zitten…hahaha. Gelukkig wordt in de meeste musea ook rekening gehouden met deze grijpgrage handjes.

Museum voor communicatie

Hier kan een kind zoveel meer dan alleen kijken! Op de eerste verdieping van het museum bevindt zich namelijk een mini postkantoor van Deutsche Post die me ook een beetje doet denken aan een grote poppenhoek van de basisschool. Kinderen kunnen hier knutselen, brieven stempelen of schrijven en die naar elkaar verzenden middels een luchtpijp die door het postkantoor loopt. Je doet de gemaakte/geschreven brief in een koker, sluit deze en plaatst ’em in de  luchtpijp. Drukt vervolgens op een knop en door de doorzichtige buizen kan het kind ‘de post’ zo ‘verstuurd’ zien worden. Ook is er wekelijks een knutselgroep waar je met elkaar kunt knutselen. De thema’s wisselen per keer, dus aan variatie geen gebrek! Ophelia kreeg geen genoeg van dit museum, of eigenlijk ‘Kinderwerkstatte’ (kinder werkplaats) en is hier dus echt best vaak geweest. Klik hier voor meer informatie.

Senckenberg museum

Dit natuurmuseum is waarschijnlijk wel een van de leukste van Frankfurt! Er is een grote collectie aan   (opgezette) diersoorten, fossielen, info over verschillende planten en boomsoorten en nog veel meer! Ook is er een afdeling met informatie over het ontstaan van de mens en alleen dat is al zo fascinerend om te zien. De wisselende tentoonstellingen voor jong en oud maken dit nog leuker om te bezoeken! Wij hebben een keer de tentoonstelling over de Azteken gezien. Kinderen kunnen dan ook echt in de opgezette tenten plaatsnemen en proeven van de sfeer van toen.

In het begin kwamen we hier vrij vaak omdat we een abonnement hadden op zowel Senckenberg Museum, Frankfurt Zoo en Palmengarten. Met een jaarabonnement konden we hier onbeperkt heen gaan. Ophelia vond de trappen in het museum het leukste!  😀 Ze was toen 3. Nu raakt ze nieuwsgieriger naar de rest van het museum. Sommige dieren die opgezet of nagemaakt zijn, kunnen voor de allerkleinsten wel wat overweldigend zijn. Op de benedenverdieping kunnen de kleintjes o.a. een dino ‘puzzelen’ middels zo’n draaiapparaat aan de muur. Boven is er een cafe die heerlijke koffie serveert met wat lekkers! Op dit moment is er een nieuwe activiteit bijgekomen. Je kan de dino’s nu in 3D bekijken en dat lijkt me nog wel heel leuk om te doen met Ophelia. Klik hier voor meer info.

 

Experiminta

Kinderen kunnen hier oneindig experimenteren met techniek. Echt heel leuk! Het bijzondere van dit museum is dat kinderen hier met hun hele lijf experimenteren en dat maakt het voor kinderen zo leuk. Rollen over een bal, klimmen op blokken van schuim, glijden en balanceren! Op kindergarten maken kinderen trouwens meerdere keren per jaar uitstapjes naar musea. Experiminta behoort dan ook tot het vaste museum wat bezocht wordt.

[easy-image-collage id=7485]

Junges Museum

Nee, dit is geen museum voor alleen jongens ?. Voorheen was dit het Kindermuseum Frankfurt, maar wordt op 17 februari aanstaande heropent en krijgt daarmee ook meteen een nieuwe naam. In dit museum kan je kind naar hartelust knutselen, ontdekken, theatervoorstellingen zien, verkleden, klimmen en klauteren, spelen met speelgoed en nog veel meer.

Kindermuseu in Frankfurt

Een leuk en ook niet een geheel onbelangrijk weetje is dat bijna alle musea vrij goedkoop zijn. Of lees eerder ‘betaalbaar’. De kosten variëren van gratis tot 3,00 € per kind. Veel musea zijn gesubsidieerd om de toegang voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken. Al met al de zeker de moeite waard dus!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Ga jij regelmatig met je kind(eren) naar een museum? Ik lees er graag over in de comments!

Liefs, Essma

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*