Eerste hapjes | Wat adviseert onze Duitse kinderarts?

In een vorig artikel schreef ik al over de eerste hapjes en wanneer het beste te beginnen met vast voedsel voor je baby. In dit artikel wil ik graag mijn ervaringen met je delen over wat ons geadviseerd wordt door de kinderarts hier. Verrassend maar ook logisch ergens. Benieuwd hoe ze dat hier doen? Lees dan verder!

Op controle

Toen Aiden 3 maanden was, was het weer tijd voor een check up bij de kinderarts. Hier gaat je baby dus niet naar een consultatiebureau, maar naar de kinderarts. Met Ophelia hebben we wel het ‘consultatiebureau’ ervaren en kan het nu dus mooi vergelijken met hoe het hier in Frankfurt gaat. De inentingen zijn wel net als in Nederland ‘vrijblijvend’. Verder vind ik de zorg hier (vooral als het aankomt op baby’s en jonge kinderen) wel beter geregeld dan in Nederland.

In NL voelde ik me soms een ‘nummer’ en was het vaak van ‘prima hoor, groeit goed dus niks aan de hand’. Voorbeeld: Ophelia’s naveltje was al flink aan het ontsteken toen het stompje eraf viel, maar niemand op het CB die dat opgevallen was. Mijn ervaring was dat ze niet op het kind gefocust zijn, maar meer op ‘getallen’ en ‘grafieken’. Dat vind ik jammer. Ik miste de persoonlijke aandacht.

Het zit ’em tussen de 4de en 6de maand

Hier krijg je die wel meer vind ik. Toen we met 3 maanden Aidens voedingspatroon bespraken, werd ons eigenlijk geadviseerd om rond 4 maanden al met vast voedsel te beginnen. Ik vond dat vrij vroeg, omdat ik met Ophelia rond 6 maanden begon en had dit keer dus ook de verwachting dan pas te gaan beginnen. De arts legde uit dat het beter was om eigenlijk sneller van de melk af te stappen en eerder met ‘gezonder’ voedsel te beginnen. Volgens hem zit melk vol suikers en worden baby’s daar alleen dikker van. Hij grapte dat melk gewoon ‘Fanta’ was voor baby’s…zo zoet! Haha..

Uiteraard hebben ze dat in het begin alleen maar nodig. Hij legde uit dat als men met vier maanden de baby kennis leert maken met verschillende soorten voedsel, de kans op allergieën het kleinst zal zijn op latere leeftijd. Het werkt zoals een inenting dus. Alles wat de baby tussen deze periode tot zich neemt, zal op latere leeftijd niet als ‘vreemd’ herkend worden door het lichaam en zal hij dus geen eventuele allergische reactie krijgen. Eerst starten met enkelvoudige smaken en daarna steeds meer groenten en fruit mengen. Ook gluten mochten gewoon gegeven worden!

Bovendien zitten er in ‘normaal’ voedsel gezondere koolhydraten en suikers waardoor het kind langer verzadigd is en dus minder snel weer wat nodig heeft.

Chipito’s

We kennen allemaal wel die halvemaanvormige chipjes met pindasmaak. De arts legde uit dat wanneer de baby er aan toe is en hij al goed kan kauwen, ik dat ook gerust mag geven. Deze smelten in de mond en Aiden kan er dus niet in stikken. Ik kon geleidelijk aan meer pinda’s in de vorm van een theelepel pindakaas door zijn pap roeren. Ik was best verbaasd over dit advies, want pinda’s waren nou niet bepaald het eerste waar ik aan dacht bij het starten met vast voedsel.

Notenallergie

De notenallergie die best veel mensen vandaag de dag hebben, komt volgens recentelijk onderzoek doordat jonge kinderen niet in aanraking gekomen zijn met noten. Je kunt een notenallergie dus voorkomen! Hoe? Door je kindje al zo vroeg mogelijk noten (uiteraard eerst gemalen) te geven kan je hierop inspelen. Samen met het advies van de kinderarts en het lezen van het onderzoek, vond ik het steeds meer logisch klinken eigenlijk. Ik ga het in ieder geval wel op deze manier proberen!

Hoe ik het tot nu toe doe

Aiden is over een weekje 6 maanden en heeft nu al een behoorlijk uitgebreid ‘smakenpallet’ ontwikkeld. Dit zijn: (zoete) aardappel, broccoli, doperwten, mango, pompoen, wortel, banaan, appel, peer, cocos (White One van Ella’s Kitchen), smeltende volkoren havervlokken, speltmeel, rijstvlokken en yoghurt. Aiden heeft gelukkig tot nu toe geen reactie gegeven op bovenstaande producten. Het ene lust hij meer dan het andere, maar dat is ook logisch! Ik forceer niks. Als hij niet wil, stop ik ook direct. Eten moet een leuke bezigheid zijn, toch? Ik ga binnenkort ook met tomaat beginnen, omdat dit vaak ook allergie-gevoelig is. Op naar een super fijnproever!  😀

 

Uitgelichte afbeelding: iStock/Getty Images

 

Wat geef jij je kindje en wanneer start jij of ben je gestart met het geven van vast voedsel? Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

2 Comments, RSS

  1. nathalie 10 January 2017 @ 19:13

    Wij gewoon op 6 maanden. Ik was veel te paniekerig om het vroeger te doen haha.

    • little-origin 10 January 2017 @ 20:37

      De paniek herken ik wel met onze dochter (eerste kind). Nu met Aiden had ik het idee dat hij al veel eerder toe was aan vast voedsel omdat hij ook al flink was bij de geboorte. Door het advies van de arts ging ik overstag…;-)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*