Expatleven | Wat 3 jaar in Duitsland ons heeft geleerd

Expatleven | Wat 3 jaar in Duitsland ons heeft geleerd

We wonen nu precies 3 jaar als expats in Duitsland en dat heeft ons veel kennis en inzichten gegeven over de gemiddelde Duitser, maar vooral de stad Frankfurt. In deze blog vertel ik je over grappige, absurde en bijzondere wetenswaardigheden die voor de gemiddelde Duitser misschien wel ‘heilig’ te verklaren zijn maar wij daar best hard om kunnen lachen! Ok dan, ziehe deine Hausschuhe an, trink kaffee oder Tee und lese diese blogpost! Viel spass!

Pantoffels

Duitsers zijn gek op hun sloffen. Die dragen ze daarom ook vaak binnenshuis. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar het zal wel met hygiëne te maken hebben. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest herkenbare Duitse pantoffel is er een van (uiteraard) zuiver scheerwol. You gotta love scheerwol!

Familieplanners

In die 3 jaar hebben we ook geleerd dat Duitsers echte planners zijn. Voor elk gezinslid staat er wel een afspraak of een activiteit gepland op de familieplanner die uiteraard, je raadt het al, ook nagekomen moet wordt. Over pünktlichkeit gesproken! Aan het eind van het jaar kun je vrijwel in elke grote winkel een familieplanner vinden die past in jouw interieur of bij jouw smaak. Van Winnie de Pooh tot en met de meest strakke ontwerpen die er zijn. Oh ja, en als deze uitverkocht zijn, dan heb je pech. Want hier geldt: op is ook echt op!  😉

Nederlands klinkt prachtig

Echt, de Nederlandse taal vinden veel Duitsers zo lief en sympathiek overkomen. Dat hebben we al zo vaak gehoord. Ze horen het zelfs door je (gebroken) Duits heen en vragen dan ook meestal gelijk of je uit Nederland komt. Die charme voor Nederland heb ik hier altijd gevoeld.

Halt!

Wie oversteekt bij een rood verkeerslicht begaat echt een zonde! Rood licht betekent gewoon stoppen en dat hoor je dus ook te doen. Er staat bij veel stoplichten een bord met de tekst ‘Nur bei Grün, den Kindern ein Vorbild’. Helemaal waar! Ophelia kijkt soms verschikt op als ze iemand dan toch ziet oversteken bij rood. Ik zeg dan dat het stout is en dat ze dat niet mogen doen. Mocht je toch oversteken bij rood, reken er dan op dat er ‘halt!!’ naar je geroepen kan worden!

Appelsap met koolzuur

Hier wordt het Apfelsaftschorle genoemd, maar dat is echt helemaal hot stuff hier! We zijn zo vaak de mist ingegaan met het bestellen van appelsap voor Ophelia. We kregen een variant met koolzuur, maar dat drinkt ze niet. Na een paar keer mis te hebben gegrepen, leerden we ons lesje en weten we tegenwoordig dat we om Apfelsaft Pur moet vragen als we gewoon appelsap willen. Waar die combinatie van koolzuur en appels vandaan komt, weet ik niet helemaal. Wellicht heeft het iets te maken met appelcider wat in Frankfurt in ieder geval heel bekend is.

Aardappelen

Ik kende vóór de verhuizing slechts 3 soorten aardappels. De kruimige, vastkokende en krieltjes. Sinds ons verblijf hier, ben ik toch wel wat aardappelkennis rijker want de Duitsers hebben heel veel soorten. De verwerking ervan kent ook veel verschillende variaties: Salzkartoffel (gekookt), Bratkartoffel (om te bakken), Kartoffelbrei (puree), Kartoffelknödel (aardappel en meel), Kartoffelgratin (gegratineerd), Rösti, Schupfnudeln (soort gnocchi), patat, aardappelkroket en nog veel meer. Als je dus aardappelen wilt kopen, weet dat er 100 soorten zijn  😆 . Oh ja, als je wordt uitgenodigd voor een feest of barbecue, dan wordt er meestal van je verwacht dat je een aardappelsalade meebrengt. Dat je het effe weet😉. 

To the point

Zeg wat je bedoelt en andersom. Vaagheid bestaat hier niet. Sterker nog, dat je een beetje raar aangekeken wordt is daarom ook niet heel uitzonderlijk. Duitsers houden van duidelijkheid en formaliteit. Alles klar?!

Zondagen zijn saai

Wij komen uit een land waar de economie op volle toeren draait! Of tie ook loopt, is een ander verhaal maar dat alles (in de grote steden) open is, is inmiddels voor menig Nederlander een zekerheid die bijna ook niet meer weg te denken is. Hier in Duitsland kan je op zondag helaas niet dat vergeten pak melk nog even snel halen uit de winkel. Elke zondag is gewoon alles, maar dan ook alles dicht. Rustdag noemen ze dat hier. Het lijkt dan ook of heel Frankfurt de hele dag in bed ligt, want je ziet nauwelijks mensen op straat. Saaie boel vind ik het maar. Nou, van mij mag alles open gegooid worden. In Nederland ging ik juist naar de winkels op zondag om te ontspannen  😀 .

Gordijnen sind immer zu!

Veel Duisters hechten blijkbaar waarde aan hun privacy. Wie niet? Maar waarom dan steeds die gordijnen dicht zijn is mij ook een raadsel. Alsof men een kratje pakt, er op gaat staan en naar binnen tuurt om te kijken wat er binnen uitgespookt wordt. Dat kratje heeft trouwens ook weinig zin, want alles is hoogbouw hier! Echt, de gordijnen zijn vaak dicht. De meeste Nederlanders zijn wat dat betreft het tegenovergestelde.

Biologisch

Ik schreef eerder een artikel over dat Duitsers graag de keuze willen hebben om biologische producten te consumeren. Hierin zijn verschillende prijsklassen. Nergens vind je zoveel biologische producten als hier. Sinds Nederland de laatste jaren met Ekoplaza en Marqt om de hoek kwam, was dit in Duitsland al lang en breed het geval. Dit geldt niet alleen voor eten en drinken, maar ook cosmetica moet het liefst zoveel mogelijk ‘organic’ zijn.

Recyclen

Yep, 4 containers krijg je maar liefst! Ze zijn allen grijs maar elk heeft een andere kleur deksel. De gele is voor plastic verpakkingen, groene voor oud papier, grijze voor restafval en de bruine voor groente-fruit- en tuinafval. Ken je kleuren, want weet je nog? Deutsche pünktlichkeit kent geen grappen!  😉

Een echte baan

In Nederland wordt vrijwel iedere baan als ‘werk’ gezien. Als je werk hebt, tel je dus mee. Of je nu caissière, dominee, chirurg, postbode of vuilnisman bent…je telt mee. Je draagt bij aan de economie en samen houden we het draaiende. Althans, dat is wat we graag willen geloven. Hier is dat wat anders. Je telt hier pas mee als je wetenschapper, dokter, rechter of leraar (ja, deze verdienen hier meer dan in NL  😆 ) bent. Hierin overdrijf ik een beetje, maar over het algemeen klopt het wel. Om je een richtlijn te geven: het startsalaris van een leraar basisonderwijs bedraagt in de provincie Hessen €3198 bruto op basis van een fulltime functie. Dit kan dus ook nog per provincie verschillen. De leraar in Baden-Württemberg heeft het helemaal lekker, want die verdient als startsalaris: €3533 bruto. Bron

Verjaardagen

Is je kind binnenkort jarig, maar heb je op de korte termijn alleen de mogelijkheid om het ervóór te vieren? Dan heb je hier pech, want Duitsers vieren een verjaardag niet eerder dan de dag zelf. Brengt ongeluk denken ze! Not done! Out of the quiestion! Verschieben maar!

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waar wij het waarom niet van weten, maar dat maakt het juist leuk. In die 3 jaar hebben we zoveel geleerd over de gemiddelde Duitser dat dit niet in één blog past! Hier komt daarom nog een vervolg op! Zo heeft elk land eigen gebruiken en gewoonten en dat verschil maakt dat wij mensen tolerant en nieuwsgierig blijven, denk ik. Lang leve de diversiteit! Maar daarom zijn sommige dingen nog wel hilarisch…haha 😉 .

Heb jij nog een grappig weetje uit een bepaald land waar ze de dingen anders doen dan jij gewend bent? Ik lees er graag over in de comments. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 Comments, RSS

 1. Eef 7 oktober 2017 @ 21:06

  Halt! Vera! whahaha.
  In sommige gemeenten hier in de buurt hebben ze zelfs 5 containers. Ook nog een voor het glas. Je hebt wel een huis nodig met een flinke tuin want anders kan je die dingen allemaal niet kwijt.

  • little-origin 8 oktober 2017 @ 08:18

   Vera halt 😂😂😂! Ja daar heb ik wel een voorstelling bij 😉Dan wordt het nog een sport joh dat gesorteer😳

 2. Sylvia 7 oktober 2017 @ 18:53

  Wat een leuke blog.. Misschien moet ik er ook eens een blog aan wijden.. zoveel verschillen leuk maar ook minder leuk haha! Ben benieuwd naar deel 2

 3. Sheila 4 oktober 2017 @ 20:47

  Heel leuk. Die aardappelsalade herken ik wel. En de zondagen… we wonen vlak bij de grens en zijn regelmatig in Duitsland. En heel soms vergeet ik even dat ik op zondag net zo goed niet had kunnen gaan, omdat er niets open is.

  Die weetjes bewaar ik voor een blog. Ik zelf zit in een groepje expat moeders op elke donderdag. Wij kletsen, terwijl onze kinderen spelen. En dan hoor ik natuurlijk ook genoeg verhalen. Leuk om te delen.

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 22:36

   Hi Sheila! Wat leuk zo’n groepje! Ik zou hier eigenlijk ook eens moeten kijken, want groepjes zijn er wel. Kom er alleen zo weinig aan toe 😕! Lijkt me heel relaxt zoals je het omschrijft!

 4. Marieke 4 oktober 2017 @ 20:47

  Wat leuk om te lezen! Ik zie dat ik mijn baan in t onderwijs hier beter op kan zeggen…

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 22:35

   Hoi Marieke! Dank voor je reactie! Ja als ik daar nog had gewoond, good dat ook voor mij. Heb ook een onderwijs achtergrond en dit zijn wel betere salarissen hè? 😉

 5. Maaike 4 oktober 2017 @ 20:24

  Ik wil ook wel graag een container voor het plastic! Leuk om dit soort dingen in een lijstje te lezen. Ook voor jullie zijn het toch waardevolle herinneringen.

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 22:33

   Hoi Maaike! Dank voor je reactie! Het zijn zeker mooie herinneringen! 😉Extra genieten maar, want het kan zomaar voorbij zijn…

 6. MamaMinke 4 oktober 2017 @ 13:11

  Leuk om te lezen. Al draag ik ook graag pantoffels haha. En wij hebben inmiddels ook 4 containers.

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 14:23

   Halll Minke! 4? Toen ik NL verliet, waren het er maar 2 😉

 7. Carrieremamma 4 oktober 2017 @ 13:00

  Die appelsap met bubbels… jakkie

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 14:22

   Ja een soort spa appel…😉🍏

 8. Kiki hasselton 4 oktober 2017 @ 11:14

  Oe, wat leuk allemaal om te lezen! Zelf draag ik ook altijd sloffen! Van huis uit meegekregen. Meer voor de buren eigenlijk! Ivm klikken en klakken van hakken 😁

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 14:22

   Hallo Kiki! Ja ik kan ook niet zonder! 😉

 9. Joke 4 oktober 2017 @ 10:04

  Ahh, interessant allemaal! 😀

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 14:21

   Hallo Joke! Ja hè? 😄Precies wat wij dachten in het begin 😉

 10. Stephanie 4 oktober 2017 @ 09:13

  Wat leuk om te lezen! Sommige dingen wist ik, maar veel nieuws geleerd. Misschien al bekend, maar hier in Frankrijk gaan kinderen heel laat naar bed. Als ik vertel dat mijn kind om half acht gaat slapen, zijn ze heel verbaasd. Daar beginnen ze pas rond 8/9 uur aan het avondeten. Bedtijd komt pas uren later!

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 09:37

   Hallo Stephanie! Bedankt voor je reactie! Dat herken ik ook wel ja dat laat naar bed gaan. Een vriendinnetje van mijn dochter is Frans en daar komt het ook regelmatig voor. Toen Ophelia er een keer een ‘sleep over’ had, moest ze verplicht opblijven omdat het daar eenmaal anders gaat. In het begin had Ophelia geen moeite met opblijven, maar om 22.00 uur pas op bed liggen was voor haar wel echt te laat! 🙂

 11. Maaike 4 oktober 2017 @ 08:44

  Wat leuk die verschillen. Ik ken Duitsland niet goed genoeg. Die aardappelen, wat leuk. Overigens zou ik dat startsalaris ook wel hier willen hebben. 😉

  • little-origin 4 oktober 2017 @ 09:33

   Hoi Maaike! Dank voor je reactie! Ik zou dat salaris ook wel willen as leraar in NL. En wat betreft die aardappelen kijk je echt je ogen uit ja hier in de supermarkt! 😅

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: