Fietshelm | overbodige luxe of pure noodzaak?

Fietshelm | overbodige luxe of pure noodzaak?

Sinds we in Frankfurt wonen, heb ik niet eerder zoveel fietshelmen in het verkeer gezien! Fietsende mensen op weg naar hun werk met een helm op. Gewoon in combinatie met nette kleding. Bij volwassenen vond ik dit eerlijk gezegd ook een beetje ‘maf’ staan. Dan denk ik ‘en je kapsel dan?’  😉 Aan de andere kant zie je in het nieuws wat er met kwetsbare weggebruikers als fietsers kan gebeuren bij een ongeluk. In Nederland gebruikte ik eigenlijk geen fietshelm voor Ophelia, wat ik beter wel had kunnen doen misschien. Ik ben me eens gaan verdiepen in waarom de meesten dan toch een fietshelm dragen. Ik vroeg het onze Duitse buurman bijvoorbeeld. Hij vertelde dat het zelfs verplicht was voor kinderen om een helm te dragen. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen…

Fietsers in Frankfurt

Toen ik Ophelia zelf op de fiets naar kindergarten bracht, deed ik hier in Frankfurt wel altijd een helm bij haar op. Dat moest van mijn gevoel. Ik kwam er later eigenlijk pas achter dat dit ook nog eens verplicht was! Althans, dat zei die buurman dus. Ik weet niet of je een keer in Frankfurt geweest bent, maar de fietspaden hier zijn echt ‘levensgevaarlijk’ vind ik. Het is dat de Duitsers van elkaar de verkeersregels kennen en weten hoe de belijningen lopen en wie wanneer voorrang heeft, maar ik vind ik het echt serieus altijd weer een uitdaging om me als fietser tussen de auto’s te wagen. De fietspaden lopen hier ook gewoon naast autobanen en dwars over gevaarlijke kruispunten… 😯 . Zie de foto onder voor een impressie…

fietspaden Frankfurt

Bron

Verplicht of niet?

Een fietshelm is in Duitsland niet verplicht, tenzij je op een racefiets of mountainbike rijdt. De buurman is dus niet helemaal op de hoogte over dit onderwerp. De kinderen die hier fietsen zie ik wel allemaal een helm dragen. Dat is iets wat sinds de jaren ’70 een soort van gewoonte is geworden in Duitsland. Toen begreep ik ook ineens sommige afkeurende blikken toen ik Ophelia zonder helm in haar fietsstoel meenam. De fietsstoel? Ja, daar kreeg ik wél veel vragen over omdat de mensen er enthousiast over waren! Het fietsstoeltje is gewoon met ons meeverhuisd vanuit NL. Het is ook een Nederlands merk.

Tussen beide landen zijn de regels eigenlijk gelijk m.b.t. fietsen. Het enige verschil is dat je (in ieder geval) in Frankfurt wel op de aangegeven zones op de stoep mag fietsen zolang de voetgangers niet gehinderd worden. Ik leerde hier heel snel welke zones dat zijn en waar die zijn…dat snap je natuurlijk wel!  🙂 Op fietsen en telefoneren tegelijk staat wel een boete! Dat mogen ze van mij in Nederland ook doen…eigenlijk.

Waarom dragen dan toch veel mensen een helm op de fiets?

Tja, hier kan ik niks bijzonders over vinden op het web. Behalve dat het sinds de jaren ’70 uit een gewoonte ontstaan is. Better safe than sorry lijkt me. Voor kinderen lijkt het me ook nog wel een wijze norm om mee te geven, omdat je je kind overal voor wilt beschermen…vooral voor hoe er hier in Frankfurt gefietst wordt. Dan moet ik de helm zelf ook dragen want, goed voorbeeld doet goed volgen. We hebben altijd een discussie over dat ding. De ene keer kriebelt dat bandje, dan weer dat andere bandje en dan zit er weer een pluk haar tussen…zo kunnen we wel doorgaan. Ze vindt een helm niet meer zo leuk. Wel de print en het design! Want ja, wat is niet leuk van Hello Kitty, Frozen en Barbie? Toen ze nog 3 was, kon ik haar elke helm aanmeten. Nu? Nu kriebelt de helm. Dan kriebel je maar terug!  😉 Altijd als ik dat zeg, kijkt ze me vragend aan  😆 . Dus, terugkomend op de vraag of het dragen van een helm overbodige luxe is of pure noodzaak denk ik dat ik daarop kan zeggen ‘beide, in ons geval’.

 

Draagt jouw kind een fietshelm? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd naar jouw redenen. Deel je het met me in de comments?

 

 

 

5 Comments, RSS

 1. Sylvia 12 April 2017 @ 10:33

  Hier op Lanzarote zie je eigenlijk alleen wielrenners. Want als je echt op pad wilt moet je gewoon op de autoweg fietsen zonder een speciaal fietspad. Levensgevaarlijk dus. In de toeristenzone zijn wel fietspaden gemaakt maar hier maken alleen de toeristen gebruik van. Inclusief helm ook moeten kindjes hier in een kinderzitje een helmpje. Maar weet eigenlijk niet of dat verplicht is. Ga me er eens in verdiepen. Zoë draagt alleen op de loopfiets een helm omdat ze af en toe zo hard gaat. Op de driewieler niet..

 2. Sylvia 12 April 2017 @ 10:30

  Hier op Lanzarote zie je eigenlijk alleen wielrenners. Want als je echt op pad wilt moet je gewoon op de autoweg fietsen zonder een speciaal fietspad. Levensgevaarlijk dus. In de toeristenzone zijn wel fietspaden gemaakt maar hier maken alleen de toeristen gebruik van. Inclusief helm ook moeten kindjes hier in een kinderzitje een helmpje. Maar wat weet eigenlijk niet of dat verplicht is. Ga me er eens in verdiepen. Zoë draagt alleen op de loopfiets een helm omdat ze af en toe zo hard gaat. Op de driewieler niet..

  • Essma 12 April 2017 @ 11:01

   Ik weet wat je bedoeld inderdaad. Ik ben een paar keer naar Cran Canaria geweest en daar doet het me veel aan denken zoals jij het beschrijft! Wat fietsen betreft mogen ze best van Nederland afkijken…toch? ??

 3. Vlijtig Liesje 11 April 2017 @ 10:28

  Hier in Nederland zie ik ze eigenlijk zelden. Maar ik geloof wel dat in opkomst is. Iedereen wordt steeds voorzichtiger en banger.

  N.B. Je posts zijn erg leuk en vaak wil ik ze delen op mijn blog Expat Mama’s maar er staan geen deelknoppen onder je posts. Ga je die misschien nog een keer toevoegen?

  • little-origin 11 April 2017 @ 14:05

   Aaw dat is lief, Nicole. Dank je wel! Ik heb ooit wat aanpassingen gedaan met de website en daarmee waren ook ineens die knoppen foetsie! Ik zal er eens naar kijken! Bedankt voor de reminder! ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*