Help, mijn kind is overwerkt!

Waarom met vier jaar naar school?

Herken jij dat? Dat je kind moe maar niet altijd voldaan van school naar huis komt? Ondanks dat de scholen nog niet heel lang bezig zijn, vertoont mijn kind toch al signalen van vermoeidheid en dat ze teveel ‘binnen’ krijgt. In deze blog deel ik waaraan ik dat merk en hoe ik ermee omga. 

Overwerkt

Deze term past natuurlijk niet bij een kleuter, maar omdat de symptomen wel hetzelfde zijn noem ik het toch maar zo. Het kind krijgt namelijk zoveel aan lesstof binnen en heeft zoveel activiteiten in een week dat het op vrijdag helemaal uitgeblust is. In hoeverre dit echt gezond en ‘ok’ is voor een kind van 5 jaar, vraag ik me steeds meer en meer af. De term wordt vaak gebruikt voor volwassenen die zo’n hoge werkdruk hebben dat hun gezondheid er onder gaat lijden. Ditzelfde verschijnsel zie ik terug in mijn dochter.

Symptomen

Waar ik dat aan merk? Ze klaagt vaak over dat ze moe is en ze kan niet goed meer navertellen wat ze op school heeft gedaan. Nog maar te zwijgen over de hoeveelheid huiswerk die ze meekrijgt. Ik ben zelf leerkracht, dus kan aardig inschatten wat veel of weinig huiswerk is. Ik vind het abnormaal veel dat een kind van 5 twee mapjes met huiswerk meekrijgt met in elk mapje een ander vak. Uit het ene moet ze Engelse woordjes leren en het andere mapje bevat wel 4 (!) verschillende boekjes waar ze ook iedere dag uit moet leren. Dit omvat een werkblad, het lezen van 3 bladzijden met op elke bladzijde maar liefst 30 woorden! Dus in totaal 90 woorden!!! En dat iedere dag.

Agenda

Daarnaast krijgt ze een diary mee in haar tas (nog meer gewicht!) waar ouders dan zgn opmerkingen in kunnen schrijven over het huiswerk of andere school gerelateerde zaken. Ik schrijf wel iets, maar krijg nooit feedback terug. Lekker dan. Waarom moeten die kinderen dan sjouwen met al dat extra’s als er niks mee gedaan wordt? Dan kom ik op het volgende punt: Mathleteics en Jolly Phonics. Respectievelijk een reken- en spellingsprogramma die beide op de PC of iPad gemaakt moeten worden. Bovenop de mega hoeveelheid.  🙁

 

Overdreven gedoe

Ligt het aan mij of slaan ze hier helemaal door op de school waar ze zit? Haar vermoeidheidsklachten zijn dus ook niet heel verwonderlijk. In mijn tijd was school, en zeker groep 3, een feestje om heen te gaan. De enige zorgen die ik had tenminste was of ik wel in de poppenhoek mocht spelen. Plezier stond voorop en dat plezier is niet af te lezen van Ophelia’s gezichtje als papa haar naar school brengt. Toen ze naar Kindergarten ging, was ze veel vrolijker en energieker!

Zorgen

Ik maak me gezien het genoemde toch zorgen over deze werkdruk bij een jong kind en voel ergens dat ik er niks aan kan doen of kan veranderen. Ze gaat nu eenmaal naar een internationale school waar ze in een Engelse klas zit en het Nederlands dus de tweede taal is geworden waarin ze les krijgt. Dubbelop dus! Ik hoor van veel ouders om mee heen dat kinderen zo flexibel zijn en veel kunnen hebben en dat ze wel 7 verschillende talen kunnen leren blablablabla, maar ik ben hier nog niet van overtuigd eerlijk gezegd. Sterker nog, de zorgen groeien daarentegen met de week. Ik ga deze dan ook bij het eerstvolgende gesprek met de leerkrachten kenbaar maken. Want dit met toch anders kunnen? Er wordt van allerlei kanten aan haar getrokken en ervaart nu al dat ze zich zoveel en zo hard moet bewijzen. Mijn moederhart breekt echt bij het zien van mijn ‘overwerkte kleuter’.

Trots

Ik ben hartstikke trots op haar dat ze dit allemaal zo volgzaam doet en doorzet, maar ik voel gewoon dat dit niet ok is. Ik zal in een andere (vervolg)blog hopelijk kunnen schrijven dat er een oplossing gevonden is voor deze werkdruk.

Herken jij dit overwerkte soms ook bij je kind op school? Ik lees er graag over in de comments!

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Liefs, Essma

 

 

2 Comments, RSS

  1. Sylvia 9 October 2017 @ 08:37

    Jeetje ik hoop dat er wat aan gedaan kan worden. Wat een drama zeg! Zoë zal binnenkort waarschijnlijk in het zelfde schuitje verkeren.. Vind het niet vreemd dat iedereen tegenwoordig overwerkt is en burnouts heeft. De druk is gewoon veel te hoog.

    • little-origin 9 October 2017 @ 08:56

      Ja het is echt niet leuk! Ik heb vooral moeite met als Ophelia dan zegt ‘ja, maar de juf kan zien hoeveel we gedaan hebben!’ Ze bedoeld dan een rekenprogramma wat kinderen op een pc/tablet moeten doen! ?? Dat dat haar zo dwars kan zitten vind ik echt erg…de juf en school moeten leuk en vertrouwd zijn en niet zo ‘controlerend’ en ‘competitiegericht’ zijn…als je het mij vraagt! ☹️Hoop dat Zoë een fijne tijd krijgt op school!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*