Help! Wanneer slaapt hij eens door?!

Ja aan de titel van deze post kun je wel raden waar het over gaat. Slaapverwekkend zal ie in ieder geval niet zijn  😉 . Het verschrikkelijke (ja echt, ik vind dit verschrikkelijk) leed wat ‘ leren slapen’ heet. Onze zoon is bijna 7 maanden en hij is best ‘hardleers’ op dit gebied. Het lukt hem niet om zelf in slaap te vallen. Hier lees je over wat ons bezighoudt omtrent dit ‘slapen’. Wanneer slaapt hij eens door?

Attribuut is mama of papa

Aiden heeft ons echt nodig om in slaap te vallen. Sommige kindjes frummelen nog wat aan hun knuffeltje of kroellap/doek en slapen vervolgens zelf in. Aiden heeft ons nodig. Hij friemelt wat aan ons gezicht bij het in bed leggen en grijpt dan altijd met z’n handjes naar onze kraag, de ceintuur van mijn kamerjas of gewoon mijn neus. Alles wat maar in zijn bereik komt en naar papa of mama ‘ruikt’ is goed voor hem. We aaien hem dan over z’n hoofdje en vaak probeert hij dan in te slapen. We laten hem nooit huilen totdat hij zelf in slaap valt. Daar zijn we gewoon tegen. Dat past niet in onze visie van opvoeden. We willen het wat ‘harmonieuzer’ aanpakken. Tja, die harmonie kost ons wel een hoop energie en geduld.  🙄

Bedritueel

Iedere dag houden we vast aan een bedritueel voor Aiden. Hij krijgt z’n laatste fles rond 19:30, poetsen zijn 2 tandjes (zo schattig) en leggen hem daarna in bed. De ene keer valt hij direct na de fles in slaap waarna we hem gelijk in bed leggen en hij gewoon lekker slaapt en de andere keer duurt dit inslapen gewoon zo lang. Als we hem in zijn bedje leggen en de deur dichtrekken terwijl hij nog ‘wakker’ is, begint hij vaak te huilen. We lopen dan een paar keer heen en weer om hem te troosten, speentje te geven, over z’n hoofdje te aaien etc. We laten hem nooit langer dan 2-3 minuten huilen.

Ons gevoel

Zijn huilen is altijd zo intens (het is geen jammeren of wat dan ook) tot het nasnikken aan toe. Dat vinden we gewoon zielig en voelt voor ons niet goed om hem dan maar zo achter te laten en hem het zelf maar ‘te laten weten’. Tuurlijk raken we vaak gefrustreerd als na de zoveelste poging hij nog steeds huilt en snikt. We voelen ons dan zo machteloos en onzeker. Er gaat van alles door je heen dan. Heeft hij genoeg melk gehad? Heeft hij een ander ritueel nodig? Past dit wel bij hem? Is hij al wel moe? Is het niet te vroeg? En meer van dit soort “onzekere” gedachten. Nadat vooral mijn man voor de laatste keer bij hem geweest, valt hij uiteindelijk wel in slaap. Hij woelt en draait dan nog wat in zijn bedje totdat hij een fijne houding heeft aangenomen en valt gelukkig dan wel weer in slaap. Misschien doen we ook echt totaal iets verkeerd, maar voor nu luisteren we dit keer vooral naar ons gevoel.

Doorslapen

Misschien zit dit wel in de genen ?. Onze dochter deed er zo’n twee jaar over voordat ze ‘s nachts niet meer wakker werd. Ze werd altijd op een vast moment wakker. Zo tussen 2 en 3 uur ‘s nachts. Aiden doet dit ook gewoon lekker. Hij wordt altijd nog wakker ‘s nachts! We moeten er meerdere keren per nacht uit om een speentje te geven of te troosten. Geen idee wanner het kwartje bij hem gaat vallen! Tot die tijd is dit ons ‘lot’, zal ik maar zeggen.

Literatuur

Ik heb een boek besteld via internet en hoop ergens dat dat boekje ons kan helpen bij het laten (door)slapen van Aiden. We hebben met Ophelia de methode van Estivill gebruikt. Dit heeft gewerkt, maar vinden we geen gepaste manier voor Aiden. Volgens de manier van Estivill moet je het kind dus wel laten huilen (met steeds langere tussenpozen), maar iets in mij zegt dat dit niet voor Aiden is weggelegd. We hebben dit boekje nog steeds in de kast, maar wacht met smart af op het boek wat ik besteld heb. Of dit wel heeft gewerkt, zal ik in een aparte post met je delen.

 

Wat doe jij als je kindje niet zelf (door)slaapt? Heb jij misschien een tip voor ons? Ik lees het graag in de comments!

 

Uitgelichte afbeelding: iStockphoto/Getty Images

 

 

5 Comments, RSS

 1. StevGram 15 November 2019 @ 10:24

  Propecia Arzt viagra Rayhhealthcare Online Order Medication Isotretinoin Acne Doryx Bacterial Infections Cash Delivery

 2. Rachel 19 February 2017 @ 12:04

  Het inslapen is bij ons nooit een groot probleem geweest, maar doorslapen was eerder het probleem. M’n oudste zoon heeft tot hij zo’n 1,5 jaar was iedere nacht een flesje melk nodig gehad. Wel zijn we op een gegeven moment over gegaan op water, maar dat heeft ook lange tijd geduurd voor hij dit accepteerde. Wanneer en waarom hij op een gegeven moment door sliep weet ik niet meer. Het werd steeds minder dat we eruit moesten voor hem en op een gegeven moment besefte ik me dat we dat al lange tijd niet hadden gedaan.
  Momenteel hebben we wel een vervelend inslaapritueel. Tegenwoordig maakt het niet uit wat we doen, maar hij gaat hoe dan ook huilend z’n bed in. We laten hem vaak 5 tot 10 minuutjes gaan, voor we hem gaan troosten en weer op bed gaan leggen. Gek genoeg is hij bij poging 2 geen probleem om hem dan weg te leggen.

  Tips heb ik niet voor je helaas. Het enige wat mij opn de been houdt is dat dit ook weer over gaat en de oudste meneer alles in fases doet en dit binnenkort weer over is.

  Sterkte met je nachten. Hopelijk slapen jullie binnenkort ook helemaal door

  • little-origin 19 February 2017 @ 16:56

   Dag Rachel, het klinkt bijna zoals het bij ons ook gaat. Wat het voor ons lastig maakt, is dat we hem dus niet willen laten huilen… Hij gaat dan echt over de rooie en is dan ook niet meer te troosten. Van slapen komt dan al helemaal niks ?. Ik ben momenteel bezig met een methode “the no-cry sleep solution’. Ik moet zeggen dat ik dit een hele fijne methode vind en merk echt dat het inslapen steeds beter gaat. Ik schrijf er binnenkort een blog over. ?

 3. Vlijtig Liesje 7 February 2017 @ 10:53

  Wij zijn die fase inmiddels uit, maar ik weet dat het heel pittig was. Wij probeerden van alles: er naar toe gaan, er juist niet naar toe gaan.

  Als ik heel eerlijk ben hielp volgens mij niks echt.

  Alleen de tijd….

  • little-origin 7 February 2017 @ 11:21

   Dat idee hebben we nu ook. Ik ben bang dat ‘tijd’ wederom inderdaad de enige helende factor is in hierin…*zucht*…;)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*