Hoe ga jij om met dankbaarheid?

We leven in een consumptiemaatschappij waar het soms lijkt alsof we nooit verzadigd raken en alleen maar meer en meer willen en nooit eens gewoon tevreden kunnen zijn met wat we al hebben. Datgene wat we al hebben, willen we blijkbaar niet, want er moet steeds meer aan toegevoegd worden. Met deze post wil ik niet als ‘heilig’ overkomen, want dat ben ik niet. Ik behoor net zo goed tot de groep mensen die iets te vaak ‘less ins’t more’ denkt. Hier denk ik de laatste tijd meer over na. En dat heeft alles met mijn kinderen te maken. Kan ik nog dankbaar zijn voor hele kleine dingen zoals het feit dat ik iedere dag kan douchen? Hoe leer ik mijn kinderen straks dat ‘less wél more’ is? Hoe ga jij om met dankbaarheid?

Feiten op een rij

Voordat ik begin met mijn gedachten over dankbaarheid, wil ik graag eerst wat feiten met je delen. Ze komen uit het boek Handbook for Happiness (auteur Amit Sood) waar ik momenteel in lees. Hoe staat het met de rest van de wereldbevolking en hun behoeften? Onderstaande feiten geven aan hoeveel mensen tekortkomen aan de genoemde behoeften:

Schoon drinkwater –meer dan 1 miljard

Genoeg voedsel–meer dan 800 miljoen

Goed zicht–285 miljoen

Goed gehoor–meer dan 280 miljoen

Werk–meer dan 200 miljoen

Weeskinderen–150 miljoen

Woonruimte–meer dan 100 miljoen

Onze kinderen

Zoals ik al in een eerder artikel schreef over dat onze dochter soms echt niet kan stoppen met het continue willen krijgen van dingen. Soms heb ik dan echt een beetje angst voor de toekomst als het aankomt op dit soort dingen. Onze kinderen die opgroeien in een wereld waarin het tegenwoordig heel normaal is dat je dingen krijgt zonder er iets voor te hoeven doen. Waar is dat ‘heitje voor een karweitje’ gebleven? Tenminste, toen ik nog een kind was moest ik echt werken om iets te krijgen. Wilde ik nieuw speelgoed? Dan moest ik langs deuren wat tomaten en paprika’s uit onze moestuin zien te verkopen. Haalde ik 4 gulden op (was toen echt veel!), dan had ik geluk en mocht ik dat besteden aan iets in de speelgoedwinkel. Toen ik wat ouder werd, ruilde ik dit ‘baantje’ in voor een krantenwijk en later plukte ik tomaten in de kassen. Ja, dat was WERKEN!

Ik hoop echt dat onze kinderen en hun hele generatie in een wereld kunnen blijven leven waar ze, als ze volwassen zijn, nog steeds de wijze lessen kennen die wij ze vandaag meegeven. Namelijk, dat behoeften niet oneindig zijn, maar men toch echt gewoon gelukkig kan zijn met minder. Ik bedoel, waarom zou je een kast vol schoenen moeten hebben? Ieder seizoen een andere inrichting van je huis? Ik ben van mening dat dat niet de juiste waarden zijn die onze kinderen van ons afkijken.

Realiteit

Ik wil met dit alles niet zeggen dat we zoals de Flintstone’s moeten leven 😆 , maar misschien kunnen we met z’n allen wel iets meer stilstaan bij wat we al hebben en of daar echt zo nodig nog meer bij moet. Door gelukkig te zijn met kleine dingen en de dingen die je al hebt, zullen we nog meer stralen van dankbaarheid. Hoe mooi is het om dat over te brengen op je gezin en je kinderen en zij daardoor later op een trotse manier midden in het leven staan?

Hoe ga jij om met dankbaarheid en hoe probeer je dat op je kinderen over te brengen? Ik ben benieuwd! Deel je het met me in de comments?

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: