Hoe ik mezelf train voor de halve marathon

Training halve marathon | update week #8

Het is zover. Mijn hoofd en lichaam zitten nu dan eindelijk op één lijn om mezelf klaar te stomen voor mijn eerste halve marathon die ik ga rennen. Ik wil dit zo graag… Ik heb al een keer eerder mogen ervaren wat deze mentale en fysieke battle met me heeft gedaan en het is gewoon een heel bijzonder gevoel. Dat was toen ik mezelf m.b.v. de NRC app heb getraind voor mijn eerste 11 km. Het is een euforisch, overweldigend gevoel wat je alleen kunt begrijpen als je hetzelfde meegemaakt hebt. In deze post schrijf ik over mijn motief en aanpak op weg naar de halve marathon!

Let the games begin!

Het avontuur is gestart en ik neem je mee op reis! Hiermee is ook gelijk een nieuwe rubriek toegevoegd aan mijn blog: running. Ik hoop dat je het leuk vindt om te lezen en wellicht wordt het voor jou dat ene extra zetje wat je lange tijd nodig hebt gehad om dezelfde stap te wagen. Ik vind het in ieder geval heel erg leuk om je mee te laten lezen en kijken in mijn avontuur. In een eerdere post schreef ik al over hoe ik ooit begon met rennen. Nu kun je meelezen met hoe ik op zoek ga naar de diepste laag van mijn doorzettingsvermogen en discipline. Elf km heb ik ooit gerend ja, maar 21 is toch wel even wat anders.  😯

Alleen of met een personal trainer

De optie om met behulp van een personal trainer te gaan rennen heb ik lange tijd overwogen. Uiteindelijk heb ik voor mezelf de beslissing genomen om het zonder te doen. Wel gebruik ik de richtlijnen van de eerder genoemde app waarmee ik ren. Ik denk dat ik tot die 21 k geen personal trainer nodig heb. Tenminste, nu niet. Misschien als ik ooit besluit de hele marathon te rennen. Die drang en die wens heb ik momenteel niet, maar de halve wil ik wel heel graag. Ik wil gewoon ervaren wat dat doet met me. De nieuwsgierige ‘ik’ wil gewoon graag weten wat die adrenaline kick die vrijkomt na een run van 1,5 km wel niet na 21 k teweeg zal en kan brengen! Daarbij komt discipline kijken wat voor mij wel een ding is.

Ik ben van nature best een gedisciplineerd persoon. Nieuwsgierig zijn naar dingen en mensen heb ik altijd interessant gevonden. Met name om er ook bij mezelf achter te komen hoe ver mijn eigen discipline level reikt. Hoe ver kan ik komen als ik het blijf voeden? Dit alles en de zoektocht naar iets wat ik eigenlijk nu nog niet voor ogen heb, bereik ik in mijn ogen het beste zonder hulp. Gewoon puur op wilskracht. Kijken wat er aan het eind van die regenboog ligt… 😉

Schema en purpose

Ik train met een schema van 16 weken met gemiddeld 3-4 runs per week. De runs zullen variëren van herstelruns, duur lopen, benchmark runs (lang sprinten zo hard als je kunt),  speed runs en losse work-outs om de benen sterker te maken. Ik vond het een mooi gebaar om de halve marathon (21 k) op de verjaardag van Ophelia te rennen. Ze wordt op 14 november 6 en dat leek me een mooi cadeau voor haar. Het is niets tastbaars (dat krijgt ze natuurlijk ook), maar ik wil haar alles geven wat in mijn vermogen ligt en daar hoort een run van deze lengte ook bij. Het zal niet makkelijk worden, maar ik zal er alles aan doen om in the game te blijven. Ooit als ze groot is, hoop ik dat ze dan zal begrijpen en inzien waar discipline en vertrouwen een mens kunnen brengen. Mezelf wil ik belonen door een keer deel te nemen aan de Nike Womens Run in San Francisco. Dat lijkt me zo’n geweldige ervaring…wauw gewoon! Rennen langs Fisherman’s Wharf, over de Golden Gate Bridge, Golden Gate Park (de huizen uit de serie Full House), Coit Tower en meer! *zucht*

Na iedere training volgt een hersteldag waarbij je jezelf rust geeft en je weer klaar bent voor de volgende run/dag. Wil je meer weten of heb je andere vragen aarzel dan niet om me te mailen of een comment achter te laten.

Heb jij een keer een halve marathon gelopen? Wat was je ervaring hiermee? Heb je nog tips voor mij? Ik ben erg benieuwd en lees er heel graag over in de comments! 

Uitgelichte afbeelding: iStockphoto/Getty Images

 

Liefs, Essma

 

 

 

 

 

One Comment, RSS

  1. Sylvia 8 augustus 2017 @ 21:50

    Ik vind het heel knap van je! Respect. Wat een prachtig doel ook om op Ophelia’s verjaardag de run te doen. Als je iets wil kan je het bereiken maar je moet er wel iets voor over hebben. Op dit moment heb ik zelf de “wil” er niet voor. Straks misschien als Zoë op school zit en ik ook wat ruimer in mijn tijd zit. Tot die tijd volg ik graag je verhalen!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: