Hoe je stressvrij je vakantie boekt

We kennen het allemaal wel denk ik. Dat gehaaste, stressvolle gevoel wanneer je een vakantie boekt. Laat staan de dagen in aanloop naar…! Je wilt het liefst alles van te voren weten en uitkienen en dat alles moet ook nog eens in een bepaald budget passen en qua tijd moet het allemaal ook nog haalbaar zijn. Omdat wij behoorlijk wat afgereisd hebben met kinderen en daarin best wat ervaring hebben, wil ik graag wat tips met je delen over hoe je zo min mogelijk stress kunt ervaren bij het boeken van je vakantie en de bijbehorende voorbereidingen. Mijn tips over hoe je stressvrij je vakantie boekt!

10. Weet waarom vakanties ook stressvol kunnen zijn

Als je bijvoorbeeld 1x per per jaar vakantie neemt, kan het behoorlijk stressvol zijn om alles wat je van plan bent te doen tijdens die ene vakantie, daarin te ‘proppen’. Beter is om bijvoorbeeld ieder kwartaal een ‘getaway’ te plannen zodat je in een heel jaar meerdere momenten hebt waar je kunt opladen en je ook nog eens flexibel kunt zijn met waar je heen wil en hoe je dat wil organiseren.

9. Bloggen/werken op vakantie

Voor sommige bloggers is dit hun werk. Ik begrijp goed waarom je dan niet besluit om een bepaalde periode helemaal ‘offline’ te zijn. Dit kan nadelig zijn voor je volgers en lezers. Als je toch continuïteit in je content wilt blijven behouden, kun je ervoor kiezen om vooruit te bloggen of je ‘werkt’ tijdens je vakantie door en plant je werkmomenten op gezette tijdstippen. Bijvoorbeeld na ieder ontbijt of lunch.

8. Neem 10 dagen vakantie

Uit onze ervaring blijkt dat 10 dagen een prettige lengte is. Het is precies genoeg om alles wat je wil zien of bezoeken ook mogelijk is in deze periode. Een weekendje weg is vaak te kort en langer dan 10 dagen is met een baby erbij vaak best ‘teveel van het goede’. Met kinderen hebben we een vakantie langer dan 10 dagen nog niet uitgeprobeerd. Wellicht als we een keer richting Azië of Amerika gaan.

7. Zorg dat elk gezinslid ‘happy’ blijft op vakantie

Met een baby plan je vaak alles rondom zijn voed-en slaapmomenten. Dit zal op vakantie ook niet heel anders zijn. Als je baby nog niet kan zitten of kruipen, heb je wel iets nodig om hem op te leggen zodat hij ook van tijd tot tijd kan rollen en op z’n buikje kan spelen. De hele tijd in een kinderwagen vindt onze baby in ieder geval niks aan. Als de accommodatie van je bestemming geen mat heeft bijvoorbeeld, kan je overwegen om een yogamat mee te nemen zodat je baby ook op de grond kan ‘spelen’. Voor onze kleuter van 5 moet er ook genoeg te ontdekken zijn, dus plannen we van te voren leuke activiteiten in die aansluiten bij haar interessen en behoeften. Mama een dagje massage of wellness, papa een potje tennis etc.  😉 Zo krijgt iedereen een beetje persoonlijke quality time.

6. Laat iemand anders je reis plannen

Als je het zelf echt te druk hebt, kun je altijd overwegen om iemand anders je reis te laten plannen. Het reisbureau kan een hoop stress en tijd schelen! Je geeft aan wat je voorwaarden en wensen zijn en zij doen de rest voor je. Prima toch?

Hoe je stressvrij je vakantie boekt

5. Wat neem je mee?

Is het echt nodig om 5 verschillende knuffels mee te nemen of volstaat de favoriete knuffel van je kind(eren) gewoon? Als we Ophelia haar gang laten gaan, neemt ze haar hele kamer mee! We moeten met haar altijd dus keuzes maken en haar steeds weer uitleggen waarom sommige dingen echt niet mee kunnen. We hebben altijd de vaste regel dat ze haar eigen rugzakje (niet heel groot) mag inpakken met haar favoriete spullen. Denk dus goed na over wat er meegaat.

4. Laat een App het werk doen

Tegenwoordig zijn er handige hulpmiddelen die jouw vakantie kunnen ‘plannen’. TripIt is er één van! Je maakt een gratis account aan, stuurt alle benodigde informatie door aan plans@tripit.com en de ‘virtuele’ persoon regelt alles verder voor je. Je kunt dan op elk mobiel apparaat (ook offline) je vakantieplanning bekijken; vlucht, hotel, tijdstippen, foto’s, weer, etc. Handig toch?

3. Lang leve de lijstjes

We hebben overal wel een lijstje voor. Hetzij in ons hoofd, of op papier. De boodschappen, afspraken, ‘to-do’s’ voor de week, etc. Lijstjes zijn handig! Waarom niet voor je vakantie? Wat moet er gebeuren voordat je naar je vakantie-adres vertrekt? Heb je huisdieren? Waar laat je deze dan? Wij hebben geen huisdieren, dus voor ons is dat geen aandachtspunt. Een lijstje helpt je om de hele boel te visualiseren, in perspectief te brengen en af te strepen. Zo’n lijstje kun je ook categoriseren in tijd. Bijvoorbeeld: wat te doen een week voor vertrek, 2 dagen voor vertrek en de vertrekdag zelf.

2. Welke afspraken staan er gepland?

Als het bezoeken zijn die de gezondheid van je kind of jezelf aangaan, kan je deze beter niet annuleren. Probeer deze, als dat kan, te verplaatsen naar vóórdat je vertrekt. Een zorg minder!

1. Genieten maar; have yourself a nice holiday!

Probeer echt heel bewust te genieten van alles! Je hebt zo hard gewerkt om uiteindelijk ook op vakantie te kunnen! Sta daar even bij stilstaan! Op vakantie gaan is niet voor iedereen weggelegd, dus je mag dankbaar zijn! Met dat in je achterhoofd, rest er niets anders dan lekker genieten van je vrije tijd samen met je gezin. Omdat ‘op vakantie gaan’ bedoeld is om ook je hoofd leeg te kunnen maken en je te focussen op andere dingen behalve het ‘moeten’, moet je er dus des te meer bij stilstaan. Enjoy!

 

Heb jij nog aanvullingen op de lijst? Ik lees ze graag in de comments!

 

2 Comments, RSS

  1. Dewi 6 March 2017 @ 09:50

    Herkenbaar hoor. “Vroeger” toen we met zn tweetjes waren, was alles zo geboekt. Nu moet er zoveel rekening gehouden worden met de kids, logisch want anders heb je zelf geen vakantie. Ik vind het altijd toch weer opnieuw een gedoe, stress, uitzoekwerk;) een ouderwetse reisbureau is dan toch wel handiger.

    • little-origin 6 March 2017 @ 11:51

      Ja hè, voor er kinderen waren was het inderdaad zo gepiept! Als de kinderen nog zo klein zijn, kun je niets anders dan gewoon heeeel flexibel zijn en heeeel veel meenemen! Die wellnessdag en uitslapen komt wel weer een keer voor ons! ??

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*