Je kind zelf zwemles geven of lessen laten volgen?

Je kind zelf zwemles geven of lessen laten volgen?

Dagjes weg waarbij ook gezwommen wordt, een strandvakantie, een kinderfeestje vieren in het zwembad en meer situaties waarin gespetterd en geplonsd kan worden. Kinderen houden van water en dat is maar goed ook! Het blijft echter belangrijk dat ze zich naarmate ze ouder worden zichzelf ook steeds beter kunnen redden in en om het water. Maar hoe pak je dat nu het best aan? 

Wanneer beginnen?

Dat vroegen wij ons meerdere keren af en daarom zijn we ons er meer in gaan verdiepen over wat nu een geschikte leeftijd is om alvast mee te starten. Omdat binnen onze omgeving de startleeftijd met zwemlessen nogal verschilt, konden we niet echt een eenduidig advies krijgen over wat nu wijsheid is met betrekking tot de ideale leeftijd. De ene ouder vindt dat een kind meteen vanaf het ouder en kind zwemmen -dus als ze nog baby zijn- moeten blijven lessen en de ander vindt dat het kind pas op les moet als het motorisch en cognitief voldoende ontwikkeld is om instructies op te volgen. De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert om tussen vierenhalf en vijf jaar te starten met zwemles.

Een aantal ouders leren hun kind trouwens zelf zwemles. Voor dat laatste valt wel wat te zeggen eigenlijk. Want van wie leert een kind het beste? Van zijn ouders natuurlijk. En ik kan me daarom voorstellen dat een ingewikkeld iets als zwemles het soepelst gaat als ouder en kind er samen de schouders eronder zetten. Niets zo belangrijk als veiligheid en geborgenheid tijdens dit proces.

Zwemles in Nederland

In een andere post ben ik hier al eens eerder op ingegaan. Namelijk waarom we er voor kozen om onze dochter liever in Nederland zwemles te laten volgen dan in Frankfurt. Het komt er op neer dat in Duitsland het niveau van de zwemlessen per regio enorm verschilt. Wij willen liever dat Ophelia de vaardigheden leert zoals wij ze kennen in Nederland en ook weten wat er geleerd of beheerst moet worden alvorens een bepaald diploma te krijgen.

We volgden in Nederland afgelopen week zwemles bij twee verschillende zwemscholen. De eerste zwemschool waar we aanvankelijk van plan waren ook te blijven, viel eigenlijk al vrij snel af. De manier waarop de leraar met kinderen omgaat strookt niet met onze opvoeding en normen en waarden. Met die van geen enkele ouder durf ik wel te zeggen. Hij ging erg hardhandig (bijna agressief te noemen) om met onze dochter en dat heb ik direct gestopt. Zo’n persoon verdient geen tweede kans en vind ik ook geen professionele zwemleraar. De tweede zwemschool was werkelijk een enorm verschil met de eerste. De benadering van de leerlingen door de leraar verloopt heel zorgzaam en professioneel. Zo kwam het dat Ophelia in 3 uur minstens 3 vaardigheden had geleerd.

De rol van de zwemleraar

Naar mijn idee moet een leraar ongeacht in het zwembad of voor de klas een kind altijd het gevoel en vertrouwen geven dat het kind het waard is om iets nieuws te leren. Het kind veiligheid te geven en het daardoor ook wíl leren. Vooral als dit in het water is waar een kind al snel hulpeloos is. In mijn loopbaan als juf heb ik helaas veel zwemleraren gezien die nogal ‘schreeuwerig’ waren en het geduld snel verloren. Nu begrijp ik wel dat ze hun stem moeten verheffen omdat het kind zich in het zwembad verplaatst en de leraar wil dat de instructies gehoord worden. Maar het lijkt soms wel alsof de zwemleraren (soms onterecht) dit imago al bij voorbaat krijgen. Jammer is dat. Het kan toch ook met een vriendelijk gezicht en minder geschreeuw? Als een leraar snel het geduld verliest, is dit voor ons al een reden om hier niet in te schrijven voor zwemles.

Zelf zwemles geven?

Gelukkig gaan zwemlessen in heel veel gevallen goed en kijken kinderen terug op een fijne periode in het water met die lieve badjuf of meester.  Daar willen we tenminste vanuit gaan. Van die goedheid van een leraar. Maar wat als je dus net als ons in het buitenland woont en er geen zwemlessen volgens het Nederlandse Zwem-ABC beschikaar zijn? Dan kan je in de vakantie van je kind naar Nederland gaan en daar zoals wij gedaan hebben, een turbocursus volgen. Of je kan zelf met je kind oefenen in het zwembad. Voorwaarde is natuurlijk dat je zelf wel goed moet kunnen zwemmen. Op internet zocht ik verder naar deze manier en kwam op zwemspecialist.nl terecht. Wat ik las beviel me wel en besloot het E-book te downloaden voor €9,99.

In deze digitale versie staat een mooie opbouw van de belangrijke zwemvaardigheden die horen bij het Nederlandse zwem-ABC en hoe je die samen met je kind in een recreatief zwembad kunt aanleren. Er staat ook een handig overzicht in van wanneer je welke vaardigheid moet aanbieden en bij welk diploma de vaardigheid hoort. Door op deze manier te oefenen, stoom je je kind klaar voor het diploma. Voordeel van deze manier van zwemlessen lijkt me dat je beter kunt inspelen op het kunnen van je kind omdat jullie elkaar immers door en door kennen.

In de zomervakantie gaan we zeer waarschijnlijk weer naar Nederland om de zwemlessen weer op te pakken bij juf Marion. Zij heeft oog voor ieder kind en dat is wat we willen. In de tussentijd oefenen wij met behulp van het E-book in het zwembad bij ons in de buurt in Frankfurt. Van beide het beste, zou je kunnen zeggen. ?

Zou jij je kind zelf zwemmen kunnen of willen leren? Ik lees het graag in de comments!

Liefs, Essma

2 Comments, RSS

  1. Volgende week begint Zoë met zwemles. Heb haar zojuist ingeschreven. Ze is nu 3,5 maar met al die zwembaden hier vind ik dat toch wel nodig. Ik ben erg benieuwd hoe het er hier in Spanje aan toegaat. Dat e-book lijkt mij ook wel wat en ga ik ook zeker aanschaffen. Voor als erbij want zoals je al aangeeft vertrouwen moet er wel zijn.

    Bedankt voor de goede tip.

    • little-origin 6 april 2018 @ 08:51

      Wat leuk! Succes met zwemmen! Zoë zal het vast snel onder de knie krijgen met de zee binnen handbereik ??! Dat ebook is zeker heel fijn en uitgebreid van wat ik er tot nu toe van gezien heb! Xx

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: