Kerst in Frankfurt | Wat is er te doen?

Kerst in Frankfurt | Wat is er te doen?

De hele maand december staat voor feest hier bij de Oosterburen. In ieder geval wordt al aanvang november heel Frankfurt omgetoverd in een waar kersttafereel. Er mist alleen nog een schaatsbaan, want anders had dit zomaar een soort klein New York kunnen zijn. Wat je rond Kerst en Nieuwjaar nog meer kunt verwachten, lees je in deze post. 

Dé Kerstmarkt

Kerstmarkten en Duitsland worden meestal in één zin genoemd. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de Duitse cultuur en geven in kraampjes een goed beeld van waar deze cultuur voor staat; alcohol, eten, foute kerstversiering, braadworst en handgemaakte waren. Het moet namelijk wel ‘echt’ zijn, anders ‘telt’ het niet mee😉. De Kerstmarkt van Frankfurt wordt gezien als een van de mooiste van Duitsland. Ieder jaar wordt deze op 26 november door de burgermeester geopend. Tijdens de officiële opening luister je ook naar verschillende kerstkoren die voor de gelegenheid kerstliedjes ten gehore brengen.

De blokhutten oftewel kraampjes,  die in de binnenstad staan, zorgen voor een ware kerstbeleving met als pronkstuk de enorme kerstboom die op het plein van Römerberg staat. De kerstmarkt bevindt zich op Römerberg, St Paul’s plein (kerk), Mainkai (langs de rivier), Hauptwache en Friedrich-Stoltze-Platz. Je loopt in deze omgeving van het ene kraampje naar het andere zo de geur van lebküchen, popcorn, crêpes, glühwein, warme chocomel en gebrande amandelen tegemoet.

Tijdens de Advent op 1 en 24 december luiden 10 verschillende kerktorens hun 50 bellen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er dan ook echt bij stil moet staan, want anders ontgaan mij dit soort dingen altijd. Ik hoor hier namelijk altijd wel een kerkklok. 😅 Op 6 december komt de Kerstman ook altijd even langs en neemt plaats op het podium bij Römerberg. Al eerder noemde ik dat Sinterklaas en Kerst hier een soort van door elkaar lopen. In dit artikel kan je dat nog eens nalezen.

Palmengarten

Ben je een liefhebber van groen en natuur? Dan moet je zeker de lichtshow bezoeken in deze botanische tuin. Tot en met 26 december aanstaande loop je een speciaal uitgezette, verlichte route door het prachtige natuurschoon. We hebben Palmengarten eerder bezocht rond dit jaargetijde en het is echt heel gaaf om mee te maken. Zo rustgevend met al die verschillende kleuren lichtjes, bloemen, planten en bomen. Aansluitend drink je warme chocolademelk met wat lekkers in een van de restaurants in de tuin.

Een rondrit met de historische stoomtrein

Ben je een treinliefhebber of verzamelaar van treinen? Dan moet je dit meegemaakt hebben! Om de lichtjes van Frankfurt vanuit een ander perspectief te zien kun je er namelijk voor kiezen om een rondrit te maken met een historische stoomtrein. Men kan opstappen op Eiserner Steg (voetgangersbrug bij de rivier). Deze stoomtrein rijdt alleen langs de rivier en dat geeft je een perfecte mogelijkheid om de skyline mooi in beeld te brengen. In ieder geval vanuit kikvorsperspectief en heb je zicht op de mooie barok architectuur van de wijk Sachsenhausen. Een enkel ritje voor een volwassene kost €7,- en voor een kind €5,- Een gezinskaart kost €17,-.  Voor de enkele rit kies je om naar het oosten of westen te gaan. Bij een dubbel ritje ga je beide kanten op en betaal je uiteraard ook meer. Respectievelijk zijn de bedragen €10,- €5,- en €24,- Kinderen tot 6 jaar rijden gratis mee.

Oud en Nieuw vieren met uitzicht over de stad

Ben je een feestbeest en wil je tot in de vroege uurtjes dansen? Dan moet je bij Innside Frankfurt Eurotheum zijn op de Neue Mainzer Strasse 66. Hier wordt Oud en Nieuw (Silvester) op de 22ste etage gevierd en geeft je een adembenemend uitzicht over verlicht Frankfurt. Ik ben geen feestbeest, dus mij zal je hier niet tegenkomen maar kan me voorstellen dat je hier alleen voor het uitzicht wel het vuurwerk zou willen zien. 😉 Het ticket kost voor een gewone zitplaats €199,- en voor een high table betaal je €189,-. In de prijs zit het buffet, live muziek, midnightsnack en live DJ inbegrepen.

Great Christmas Circus van Carl Busch

Tussen 14 december 2018 en 4 januari 2019 kan je het kerstcircus bezoeken in Frankfurt. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis en vanaf die leeftijd is er een gereduceerd tarief voor kinderen, studenten, ouderen, gehandicapten, soldaten en werklozen. Meer informatie kan je hier vinden.

Er is in ieder geval genoeg te doen of te bezoeken, dus vervelen zul je je niet snel. Wat ga jij dit jaar met Kerst doen? 

Liefs, Essma

One Comment, RSS

  1. eef 15 December 2018 @ 17:59

    Ik moet meteen aan aan paar jaar geleden denken toen jullie net in frankfurt woonden en wij, je oud-collega’s, er in deze periode ook waren. Voor mij de eerste en tot nu toe enige duitse kerstmarkt. ik heb er van genoten en de rest volgens mij ook.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.