Little Origin Happiness Challenge Dag 10 ‘Perspectief’

Little Origin Happiness Challenge Dag 10 'Perspectief'

Vraag 10 verschillende mensen naar een zelfde object te kijken en gegarandeerd dat je 10 verschillende antwoorden krijgt. Ten eerst omdat wat de één waarneemt niet datgene hoeft te zien wat de ander ziet. Ten tweede heeft het met hoe de persoon een object of persoon benadert. Ziet hij of zij direct het grote geheel of eerst een klein gedeelte ervan om een conclusie te kunnen trekken? Op deze 10de dag van de happiness challenge duiken we in ‘Perspectief’ en krijg je inzicht in wat dit te maken heeft met een gelukkig(er) leven. 

Perspectief, zo verschillend als de mens zelf

Stel je voor als je een oorlogsveteraan zou vragen of hij een mooie herinnering heeft aan de oorlog. Ondanks dat dit haast een ongepaste vraagt lijkt, kan je hem toch stellen. Want jouw voorstelling van een oorlog is niet die van hem. Dat er niet bepaald fijne dingen gebeuren tijdens zo’n slagveld mag duidelijk zijn. Toch wordt ook het ergste wat je je kunt bedenken -een oorlog dus- niet door iedereen hetzelfde beleefd. Er zijn mensen die ook mooie dingen beleven aan een oorlog. Dat er bijvoorbeeld tijdens de meest verschrikkelijke momenten die jij en ik ons niet eens kunnen voorstellen, iets moois zit in zoiets verschrikkelijks. Het volgende voorbeeld illustreert dat:

Een groep Iraakse kinderen met blije, gelukkige gezichten bij het zien van de broodjes die door een Amerikaanse soldaat worden uitgedeeld.

Als je een van deze kinderen zou vragen of ze -ondanks die verschrikkelijke tijd- een mooie herinnering zouden hebben aan die oorlog, zou dit er wellicht één van kunnen zijn.

Hun perspectief kan verschillen van die van jou en dat maakt dat de uitkomst van een waarneming of situatie anders is. Ieder kent eigen waarde toe aan wat hij ervaart en waarneemt. Hierin ligt onze definitie van geluk. Perspectief is dus zo anders als de mens zelf.

Verander je eigen perpectief

Als je iedere dag opstaat met de tegenzin te gaan werken en dit ook nog eens hardop zegt, zal deze dwang je leven vroeg of laat gaan beheersen. “Ik moet werken want er moet brood op de plank” klinkt veel negatiever dan “ik kan werken om elke dag lekker te kunnen eten”. De eerste versie heeft een dwingend karakter en laat jou weinig keus waardoor het een wanhopig randje krijgt. Echter bij de 2e versie zit er al meer positiviteit in komt minder dwangmatig over. Toch hebben beide vormen het doel geld te verdienen om te voorzien in je eigen onderhoud. “Ik werk omdat ik gezond ben en ik dan mijn rekeningen kan betalen” of “Ik kan werken en sparen zodat ik met mijn gezin een mooie reis kan maken”. Beide voorbeelden geven een positievere kijk op leven en dat straal je weer uit naar buiten.

Als je namelijk steeds praat vanuit ‘ik moet’, ‘ik zou’, ‘ik heb geen keus’ dan nemen je hersenen deze staat ook over. Die denken dan ‘ok, er is geen andere optie want ze zegt dit’. Dan zal er ook geen andere optie gecreëerd worden. Buig ‘moeten’ om naar ‘kunnen’. Deze zogenaamde tunnelvisie werkt vaak tegen je dan met je. Iemand die veelal vanuit een tunnelvsisie de wereld om hem heen benadert, zal waarschijnlijk ook een eeuwige strijd met zichzelf voeren. Hij staat namelijk niet open voor andere opties of hoe anderen dingen waarnemen. Dit leidt tot wrijving en disconnectie met mensen.

Mocht je niet gelukkig zijn met het huidige wat je doet, dan stel je jezelf de vraag ‘wat kan ik doen om….te veranderen’. En niet ‘ik moet wel dit werk blijven doen, want ik kan niets anders’, dan zal je elke ochtend dat akelige gevoel ervaren van ‘ooo, ik moet weer’. Dit geldt niet alleen voor werken maar ook hoe je naar En als men geen enkel probleem mee heeft en de dingen gewoon doet zoals ze gaan, dan is dat uiteraard ook prima. Iedereen heeft een keuze hierin. Mocht je toch iedere dag een strijd voeren met jezelf, probeer dan de oefening op onderstaande worksheet.

[pdf-embedder url=”https://little-origin.nl/wp-content/uploads/2019/07/little-origin-happiness-challenge-kopie-11.pdf” title=”little origin happiness challenge kopie-11″]

Mocht je de dag 9 gemist hebben van de happiness challenge, dan kan je die hier vinden.

Liefs, Essma

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*