Little Origin Happiness Challenge Dag 11 ‘Authenticiteit’

Little Origin Happiness Challenge Dag 11 'Authenticiteit'

Als jij een acteur van je eigen leven zou zijn, welke rol zou je dan spelen? Waar heb je die rol(len) geleerd? Van jezelf? Of heeft iemand jou die aangeleerd? We spelen allemaal een rol op dit podium wat ‘het leven’ heet. Soms hebben we meerdere rollen en het gevaar daarvan is dat we in elk ervan willen uitblinken. Hoe graag we dit ook zouden willen, is het toch raadzaam om dit van je wensenlijst te schrappen.

Authenticiteit vs Acteren

De realiteit leert ons dat het blijkbaar niet mogelijk is om meerdere rollen te spelen. We verliezen daardoor namelijk onze authenticiteit en wordt het een rommel in ons hoofd. We kunnen niet voldoen aan dat plaatje wat we in ons hoofd hebben gecreëerd en krijgen stress en raken overweldigd van alle rollen die we moeten vervullen van onszelf. Gevolg hiervan is dat we nare emoties binnen onszelf gaan creëren. Het wordt er te vol. Bovendien raakt jouw echte talent en passie misschien overschaduwd door de hoeveelheid ‘dingen’ die je van jezelf moet. Madeliefjes vallen immers ook niet (meer) op in een veld vol verschillende andere bloemen en onkruid.

We nemen in ons leven tal van rollen aan. Misschien ben je zus, moeder, lerares, fulltime blogger, oma of heb je onlangs je eerste boek gelanceerd. Wellicht ook een combinatie van dit alles? Allemaal rollen die of automatisch ontstaan zijn of je hebt er ‘auditie’ voor gedaan om die te krijgen. Echter, als we het hebben over het leiden van een kalm en gelukkig leven moeten we ons meer focussen op al deze rollen die we aannemen. Want vertegenwoordig jij die rol echt? Is die rol jou op het lijf geschreven? Krijg jij daar energie van? Beschrijft het jou volledig? Zo niet, dan moet je misschien één of meer dingen van je ‘bord’ wegnemen.

Gelukkig in je rol

Ben je gelukkig in je rol? Wat is het wat jou soms tot twijfelen aanzet of over doet lopen van alles wat je ‘moet’ van jezelf? Zoals eerder genoemd krijg je bepaalde rollen automatisch mee (zus bijv) maar een rol in je carrière krijg je niet automatisch. Daar studeer je voor en als dat afgerond is wil je werken en begint het sollicitatieproces. De zogenaamde auditie om een bepaalde rol te krijgen. Ik ben altijd benieuwd naar hoe mensen groeien in de rol die ze spelen. Sommigen gaat datgene wat ze doen namelijk bijna moeiteloos af, gaan ze gelukkig door het leven en behalen ze de gewenste resultaten. Er is ook een groep mensen die elke dag maar weer naar het werk gaat met tegenzin en er absoluut geen plezier uit haalt. Na thuiskomst hebben ze nog meer stress want dan staan er een paar kinderen te wachten voor aandacht. Ze kunnen die aandacht niet geven want hun lontje is al bijna opgebrand op het werk en allerlei andere zaken die ze ‘moeten’.  Voor de kinderen blijft er dus niet zoveel energie meer over om te spelen, ruzies te sussen en meer wat bij de rol van ouders hoort. De vraag is: waar komt dit vandaan? Met onderstaande oefening krijg je in ieder geval meer inzicht hierin.

[pdf-embedder url=”https://little-origin.nl/wp-content/uploads/2019/07/little-origin-happiness-challenge-kopie-3-12.pdf” title=”little origin happiness challenge kopie 3-12″]

Liefs, Essma

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*