Little Origin Happiness Challenge Dag 13 ‘Vergiffenis’

Little Origin Happiness Challenge Dag 13 'Vergiffenis'

Dieren bijten elkaar bij een ruzie en gaan daarna door met hun leven. Wij mensen kunnen dat blijkbaar moeilijker want we denken erover na, geven onszelf de schuld en maken onszelf vervolgens kapot. Dit alles zonder dat we het doorhebben want er hoeft maar een kleine trigger te zijn en alles wat te maken heeft met ‘de issue’ roept weer negatieve emoties op. Kortom, we zitten in de cel en komen er nooit meer uit. Best erg, niet waar?

Ruzies, meningsverschillen en vergiffenis

In dit leven is constant van alles gaande. Burenruzies, familieruzies, grote ruzies, kleine akkefietjes en situaties van een intensere aard. De ene ruzie is de andere niet en dat geldt ook voor een meningsverschil. Tijd is hierbij ook bepalend want dat zorgt vaak voor hoe en of er uiteindelijk vergeven wordt. En weet je? Het maakt niet uit hoe intens het verdriet of de woede die bij zo’n ruzie komt kijken, is. Het gaat erom dat één van de twee partijen of zelfs beide, negatieve gevoelens dragen en dat is niet ok. Niet alleen haalt het je naar beneden, maar kan je er ook niks mee. Vaak weet de ander niet eens met wat voor soort pijn of woede je opgescheept zit. Vergiffenis is zeer belangrijk voor een gelukkiger leven.

Scheiden; voor jezelf of voor de ander?

Een voorbeeld wat voor velen herkenbaar is, is een gescheiden stel. Een relatie loopt niet meer zoals een stel voor ogen had en wordt er een punt achter gezet. Na alles te hebben geregeld met de betrokken partijen gaat ieder zijn weg. Maar gebeurd dat in de praktijk ook echt zo? Op papier is het stel wel gescheiden, maar in real life ontlopen ze elkaar nog altijd. Of er hoeft maar op een feestje een naam genoemd te worden van de ander en er komen inwendig weer allemaal negatieve gevoelens vrij. Je wilt weg van het feest, je vermijdt de vrienden van de ander etc.

Is hier echt sprake van een gescheiden relatie? Want het brengt de ander nog steeds uit balans als hij of zij langsloopt, belt, geweest is of hoe dan het pad gekruist heeft. Inwendig ben je blijkbaar (nog) niet gescheiden want het beheerst je leven nog steeds. En diegene is niet eens in de buurt. Als men wel gescheiden is en elkaar kan blijven zien en met elkaar kan blijven praten zonder dat de ander nog pijn of verdriet ervaart is wat anders. Dan ben je wel echt gescheiden. Je hebt jezelf en de ander ook vergeven en dat is het verschil met de vergelijking hiervoor. Jezelf bevrijden van die negatieve ballast is het moeilijkste wat er is, maar ontzettend belangrijk.

Worksheet

Met onderstaande worksheet kan je oefenen met vergiffenis. Je kan met een kleine situatie beginnen om het gevoel te ervaren wat vergiffenis teweeg kan brengen. Vervolgens probeer je het ook met andere dingen op ‘je lijst’. Succes!

[pdf-embedder url=”https://little-origin.nl/wp-content/uploads/2019/07/little-origin-happiness-challenge-3-14.pdf” title=”little origin happiness challenge 3-14″]

Heb jij moeite met vergeven? Of heb je dat toch een keer overwonnen? Ik lees er graag over. 

Liefs, Essma

Afbeelding: Toa Heftiba on Unsplash

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*