Little Origin Happiness Challenge Dag 17 ‘Natuur’

Little Origin Happiness Challenge Dag 17 'Natuur'

Wie kan er niet genieten van een prachtig berglandschap, zonsopgang of een wandeling door de natuur? De natuur heeft een magische uitwerking op mensen en daarom hoort dit ook bij deze happiness challenge. Niet alleen onderzoeken tonen aan dat wanneer je bezig bent met of in de natuur, dit een gunstig effect heeft op je mentale gezondheid. Dit heb je vast zelf ook ervaren. Bijvoorbeeld de geur van gemaaid gras, de geur in de lucht na een regenbui of kijken naar vogels in de tuin. 

De natuur heelt

Het bezig zijn in de natuur of het kijken naar dieren of planten heeft een gezonde uitwerking op jou en mij. Verschillende onderzoeken tonen aan dat gevoelens van stress, angst en woede verminderen. Daar komen prettige gevoelens voor in de plaats en dat is wat we willen ervaren tijdens deze challenge. Dat je inzicht krijgt in wat jou weer happy kan maken, maar ook wat je triggers kunnen zijn om snel te schakelen met je gevoelens. Als we blootgesteld worden aan de natuur, voelen we ons niet alleen emotioneel beter, maar draagt het ook bij aan onze fysieke gesteldheid. Daarnaast verlaagt het een hoge bloeddruk, een hoge hartslag en hoge spierspanning. Laatste onderzoeken die gedaan zijn in een ziekenhuis tonen aan dat zelfs een simpel plantje op een kamer angst en stress kan verminderen!

Waarom je in de natuur bezig moet zijn

Waarom de natuur zo’n heerlijke uitwerking heeft op de mens kan ieder voor zichzelf invullen, maar wat er precies in je lichaam gebeurd als je aan de natuur wordt blootgesteld omschrijf ik hier. De natuur helpt ons om met pijn om te gaan. We zijn genetisch zo ‘geprogrammeerd’ om bomen, planten, water en andere natuurelementen ‘boeiend’ te vinden. We kunnen zo opgaan in natuurtaferelen dat we daardoor worden afgeleid van stress en negatieve gedachten. Niet voor niets word je helemaal zen als je naar een docu over dieren of het tropisch regenwoud kijkt. Althans, ik wel. 💕

Tijdens een onderzoek waar patiënten een galblaasoperatie ondergingen liet het helende effect van de natuur zich nogmaals bewijzen. De helft van de patiënten had uitzicht op bomen en de andere helft had uitzicht op een muur. Volgens de arts die het onderzoek uitvoerde, Robert Ulrich, leken de patiënten met het uitzicht op bomen pijn beter te verdragen. Bovendien constateerden de artsen minder pijn of andere bijwerkingen na de operatie. In tegenstelling tot de ‘muurstaarders’ mocht deze groep patiënten eerder naar huis omdat ze sneller genazen. 

Wat natuur -met het oog op een gelukkiger leven- voor jou kan betekenen tijdens deze happiness challenge, lees je op de worksheet hieronder.

[pdf-embedder url=”https://little-origin.nl/wp-content/uploads/2019/07/little-origin-happiness-challenge-kopie-18.pdf” title=”little origin happiness challenge kopie-18″]

Wat uit de natuur kan jou helemaal in je element brengen? Ik lees er graag over.

Liefs, Essma

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*