Little Origin Happiness Challenge Dag 18 ‘versimpelen’

Little Origin Happiness Challenge Dag 18 'versimpelen'

Van de dingen waar je normaal gesproken veel energie krijgt, kan het soms zijn dat ze je gaan irriteren. Je hebt er geen zin in of verruilt het voor iets anders om te doen. Het bekende ‘goedmakertje’. Dit heeft te maken met alle ups en downs waarmee je te maken hebt. De ene dag is immers de andere niet en dat kan er voor zorgen dat je je soms wat meer overweldigd voelt dan anders. Echter, er is hier maar één oplossing voor om mee om te gaan en dat is versimpelen. Dit betekent niets anders dan je leven simpeler te maken zodat je het plezier in je leven weer terugkrijgt. Dat je weer kan zien wat je ook alweer van plan was. 

Door de bomen het bos niet meer zien

Je bruist van de energie en je hebt het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Vol goede moed schiet je je nieuwe loopschoenen in om te beginnen met iets nieuws: hardlopen. Je hebt jezelf al naar de finish van je eerste marathon gedroomd en nu is het alleen nog maar een kwestie van trainen om dat waar te maken. Een prachtig doel als je het mij zou vragen. Toch kan ik me voorstellen dat dit grote doel je flink in de weg kan gaan zitten ‘onderweg’. Maar wat gebeurde er dan ineens dat je plots dacht dat een hele marathon toch iets te hoog gegrepen is? Waar is dat enthousiasme gebleven? En die zelfde wilskracht waarmee je dit doel hardop voor de spiegel uitsprak? Je ziet door de bomen het bos niet meer en ervaar je ineens dat plezier niet meer. Datzelfde plezier en enthousiasme als waarmee je die schoenen kocht. Die liggen nu stof te vangen in een hoek. What happened?

Overweldigd voelen

Nog even de boodschappen inplannen, kinderen van en naar….brengen, een verantwoorde maar lekkere maaltijd verzinnen en deze ook koken, aan jezelf werken (Zelf? Wat is dat? 😅), werken, jasje ophalen van de stomerij, de kat van de buren eten geven, en de tuin van de overburen moet besproeid worden want ze zijn op vakantie. En nog 100 dingen die je wellicht moeiteloos zou kunnen opnoemen. Omdat je ego niet wil dat je ook maar iemand of iets van die lijst overslaat of tekort doet zeg je ‘ja’ tegen alles. Werkelijk alles. Want als de postbode je vriendelijk vraagt of je deze pakketjes (voor de hele buurt) even wil aannemen, doe je dat er ook even bij. Prioriteiten zijn ook zo lastig te stellen, want alles is even belangrijk voor je. Je hebt praktisch je hele leven tegen jezelf ‘kleine moeite’ gezegd, dus je ziet ook nergens meer moeite in. Je hebt het verinnerlijkt. Ondertussen wordt die stapel groter en groter en kan je de ‘realiteit’ en ‘prioriteit’ hierin ook niet meer terugvinden. Waar lag dat ook alweer? Waarom houd ik dan ook lijstjes bij als ze niet eens werken 🙄? Ho! Stop! Wacht. Nu. Dit is de sneltrein waarmee het grote gros van (vaak) jonge mensen door het leven dendert. Op weg naar ‘bestemming onbekend’. Dit lieve mensen, is precies wat we aan het doen zijn. Ik deed dat ook namelijk en ik was er heel goed in. Dit is ook een van de weinige dingen waarvan ik dat met volle overtuiging durf te zeggen.

Door tegen alles en iedereen ‘ja’ te zeggen raak je oververmoeid, oververhit, overwerkt en overweldigd. Dan heb ik niet eens de hoeveelheid prikkels vanuit het nieuws en sociale media genoemd. Je doet alles voor je omgeving omdat je niemand wil teleurstellen. Je schuift alles op je bord en het liefst schuif je ook alles tegelijk in je mond om het vervolgens zonder kauwen door te slikken. Want ja, het moet ook nog eens snel gebeuren. Uiteraard is het heel lief en sociaal om je buitenwereld te helpen, maar dat gaat niet als jij op reserves loopt. Je gaat maar door en neemt geen tijd om de boel eens even grondig te analyseren en tegen je zelf te zeggen: waar ben ik in vredesnaam mee bezig? Ergens ook logisch dat je hiertoe niet in staat bent, want als je al je lijstje in die stapel van ‘moeten’ kwijtraakt, dan ook absoluut jezelf.

Neem dingen van je bord weg

Als er niets meer bij kan dan betekent dat vaak dat er geen ruimte meer voor is. Toch? Echter, behandelen we onszelf als een bodemloze put waar ongelimiteerd ‘stuff’ ingestouwd kan worden. Een eerste signaal om te merken dat dit niet de goede manier is, is o.a. wanneer je geen plezier meer haalt uit de dingen die je aanvankelijk wél leuk vond. Of in ieder geval de moeite waard vond om ze uit te proberen als het iets nieuws was. De wil om uit je comfort zone te komen kwam niet uit de lucht vallen. Die creëerde jij en dat is iets om waanzinnig trots op te zijn. In plaats van doorpakken heb je met één voet gevoeld hoe het was in dat ‘comfort zone bad’. Besloot toen dat het te koud was en ging terug. Terug naar waar het allemaal startte. Zonde, want alles wat je nodig had om te starten kwam uit jezelf en iedere keer rem je jezelf weer af. En ga je door met datgene wat jou leegzuigt.

Je kunt er wel iets tegen doen. Probeer je leven te versimpelen als je voelt en merkt dat je hartslag sneller is dan normaal, je een korter lontje krijgt en je anders reageert in situaties dan gewoonlijk. Dit zal zich anders blijven herhalen en voor je het weet creëer je een negatief zelfbeeld. Je gaat denken en geloven (nog erger) dat je nergens goed in bent want je bereikt niets. De realiteit is dat je dit niet kunt weten want er is alleen een start geweest. Geen proces en al helemaal geen eind. Je kwam er niet aan toe, want je had je bord en aandacht vol met allerlei andere ‘stuff’.

Bron plaatje

En zo werken we onszelf naar de afgrond en verzinnen we heel makkelijk weer een nieuwe uitdaging om de vorige maar snel te vergeten. Want die bleek toch niet zo bij me te passen en had er toch geen tijd voor en een marathon rennen? What was I thinking?! Je bent weer terug bij af, de cirkel is rond en kan je weer die trein in op weg naar ‘waarnaartu’…😉😂 Even serieus, dat wil je toch niet? Neem dus dingen weg van dat bord als je voelt dat het teveel voor je wordt. Je kunt dit leven maar één keer leven, dus doe het dan ook. Check de worksheet en kijk welke last je naast je neer kunt leggen zodat er plaats ontstaat voor je talenten. Enne….je geluk. Doen hoor! 😉

[pdf-embedder url=”https://little-origin.nl/wp-content/uploads/2019/08/Happiness-Challenge-Compleet-19.pdf” title=”Happiness Challenge Compleet-19″]

Liefs, Essma

Uitgelichte afbeelding: Pexels 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*