Little Origin Happiness Challenge | Dag 5 ‘Lievelingsgeur’

Little Origin Happiness Challenge | Dag 5 'Lievelingsgeur'

Geuren kunnen ons helpen om ver terug in de tijd te gaan en een bepaald moment (bijna) opnieuw beleven. Zo weet ik nog dat mijn zussen het geurtje Miss Sporty droegen van de Hema. Niet mijn lievelingsgeur, maar wel een lievelingsherinnering. Die zwarte fles met een rode dop. Het was zo’n typische musk geur die voor mij veel fijne associaties kent. Niet alleen de leuke herinneringen in ons eerste huis, maar gewoon alles uit die die maakt dat ik echt blij wordt van die herinnering. 

Waarom een lievelingsgeur

Iedereen heeft wel een lievelingsgeur. Is het niet alleen om de geur zelf, dan zit er vaak een mooie of bijzondere herinnering achter. Je eerste geurtje als tiener misschien en alles wat bij die bijzondere tijd hoorde. Of het geurtje van je oma waar je graag kwam of nog komt. Ook die geur hoeft per definitie niet lekker te zijn of jouw ‘smaak’, maar het wordt een bijzondere geur omdat je oma het droeg. En oma is een geweldige persoon dus wordt die geur dat ook. Wellicht werd het geurtje die je op je huwelijksdag droeg jouw old time favorite maar moest je er tijdens je zwangerschap niets meer van hebben. Kortom, geuren zijn belangrijk voor ons. Ze geven betekenis en waarde aan een herinnering.

Fijne herinneringen associëren met geur

Niet voor iedereen zal dit zo werken, maar ik weet dat geur voor mij altijd wel een belangrijke factor is geweest. Zo weet ik bijvoorbeeld nog hoe de gangen van de kleuterschool roken. Immers niet de meest frisse geur maar dat maakt voor mijn herinnering niet uit. Toch kan dit zomaar een lievelingsgeur worden. De associatie die ik ermee heb is wel heel fijn. Zo herinner ik me mijn onbezorgde tijd, uren in de poppenhoek spelen en de herfstwandelingen die hier begonnen. Een en al ‘mufheid’ maar wel mét karakter.

Zoals gezegd kan ook een mindere geur toch een fijne herinnering hebben. Zo werkt het dus ook in ons hoofd. Het triggert serotonine en endorfine waardoor je dat feel good gevoel krijgt. Of juist niet natuurlijk. Tijdens deze challenge heb ik het vooral over hoe we een gelukkig gevoel kunnen triggeren. Want waarom zou je ervoor kiezen om je ellendig te voelen?

Je reukmeganisme is onderdeel van het geheugensysteem in je hersenen. Het zit direct vast aan het gedeelte wat ons emoties stuurt. Daarom is het zo dat als we iets ruiken, het direct een herinnering triggert. Of terugdenken aan een persoon of moment uit ons leven.

Geur is net als muziek een krachtige tool om snel te switchen met/in je stemming. Met onderstaande worksheet kan je aan de slag om erachter te komen wat jouw lievelingsgeur is en hoe dat bij jou voor dat ultieme geluksgevoel zorgt. Enjoy!

[pdf-embedder url=”https://little-origin.nl/wp-content/uploads/2019/07/little-origin-happiness-challenge-kopie-6.pdf” title=”little origin happiness challenge kopie-6″]

Wat is jouw lievelingsgeur en welk geluksgevoel triggert het? Ik lees het graag in de comments. Hier ga je naar dag 6.

Liefs, Essma

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*