Mama, duurt dat lang of kort?

Mama, duurt dat lang of kort?

Ophelia vraagt mij vaak of iets lang duurt of kort. Ze is 5 en heeft daarom nog geen tijdsbesef. Wel kan ze zich een voorstelling maken bij dat 5 minuten korter duren dan een uur. Dat komt vrijwel iedere dag bij verschillende activiteiten voor en om een voorbeeld te noemen: bij iPad kijken  🙄 . Als ze me vraagt of ze op de iPad een filmpje mag kijken, ben ik de beroerdste niet en geef ik best vaak toe. Dat is ook helemaal geen probleem. Waar ik wel een probleem mee heb, is hoe lang ze wel niet achter dat ding kan zitten. Die ergernis vormt de aanleiding voor het maken van een kleurenklok. In deze stap voor stap laat ik je zien hoe ik de Rusch klok van Ikea ‘gehackt’ heb en omgetoverd naar een voor Ophelia begrijpelijk ‘tijdsmodel’. 

De kleurenklok

De originele kleurenklok is al sinds 2003 op de markt en heb er zelf mee gewerkt toen ik nog in het onderwijs werkte. Super handige uitvinding! Ik zette de klok in in de kleutergroep als handig hulpmiddel bij het zelfstandig werken bijvoorbeeld. De kinderen (afhankelijk van de leeftijd) werden gedurende de gele tijd (duurt 20 minuten) gestimuleerd om zelfstandig een werkje te doen zonder hulp van de leerkracht. Dit werkte uitstekend, omdat het kind dan zo kon zien dat de tijd verstreek naarmate de wijzer over het gele vlak ging. De klok werd bijvoorbeeld ook tijdens de pauzehap ingezet. Sommige kinderen kunnen namelijk echt een uur doen over een stukje fruit. Om dit niet ten koste te laten gaan van de onderwijstijd, bood de kleurenklok ook uitkomst.

Niet alleen op school te gebruiken

Ik kan me nog goed een gesprek herinneren met een moeder die er zo van baalde dat haar zoon niet vooruit te branden was in de ochtenden. Dit gaf ze aan tijdens een rapportgesprek en toen tipte ik haar over de kleurenklok. Ze bestelde de klok meteen en de ochtenden gingen ook echt gelijk een stuk vlotter! Ze was zo blij! Later bestelde ze ook het horloge zodat haar zootje ‘de tijd’ ook om zijn pols bij zich had. Het horloge gebruikte ze bijvoorbeeld bij het buitenspelen. Ze sprak een tijd af met het kind dat hij zich steeds even moest laten zien. Zij had er hele fijne ervaringen mee! Nu herken ik mij in de ochtenden heel erg in die ene moeder, want wij maken ‘s ochtends hetzelfde mee met Ophelia. Ze doet alles op haar dooie gemak en dat maakt op tijd in de klas zijn meer een uitdaging dan een vanzelfsprekendheid. We spreken nu met Ophelia af dat ze binnen de oranje tijd (15 minuten) haar ontbijt op heeft. Dit alleen al geeft zoveel meer rust. Zowel zij als wij weten waar we aan toe zijn en leert ze hiermee (hopelijk) wat zelfstandiger en vlotter te worden! Er is in ieder geval minder gemok en dat is al heel wat. 😉

Tot nu toe zetten we de klok in tijdens deze bezigheden:

– doordeweeks ontbijten (oranje tijd)

– iPad kijken per dag (gele tijd)

– kamer opruimen (gele tijd of oranje tijd) Ligt er maar net aan hoeveel er opgeruimd moet worden.

Kopen of zelf maken?

Als je het geen probleem vindt om €32 te betalen voor een kleurenklok kun je deze gewoon bestellen op de genoemde site. Als je een beetje handig bent, heb je ook een exemplaar voor €1,29 Je hebt echter wel een lamineerapparaat nodig zodat de kleuren langer mooier blijven en niet vervagen. Mocht je geen lamineerapparaat hebben, dan kan je dat ook ergens laten doen. Op Pinterest zijn veel ‘Rusch Hacks’ te vinden, maar als je kleurenklok zelf maken intoets bij Google, kom je al een heel eind. Ik heb het stappenplan van hoe je een kleurenklok maakt op de site van juf Shanna gevonden. Daar kun je tevens ook de mal vinden. Hieronder deel ik in stappenfoto’s hoe je het maakt:

Benodigdheden:

[easy-image-collage id=5760]

1.Je pakt de klok uit en haalt heel voorzichtig de rode wijzer weg

2.Ook de rest van de wijzers haal je er af

3.Je knipt de mal netjes uit, maar houd er rekening mee dat je nog een keer moet bijknippen om het passend in de klok te krijgen. Ik gebruikte hiervoor het stanleymes terwijl ik de mal goed tegen de rand drukte (zoals behangen).

4.Je lamineert de uitgeknipte mal.

5.De uitgeknipte en gelamineerde mal gebruik je voor de  juiste grootte voor het witte vel papier. Je zult merken dat je ook het witte rondje hier en daar wat moet bijknippen om het passend te krijgen in de klok. Klinkt ingewikkelder dan het is 😉

6.Het gecijferde vlak lijmen…

7.Het uitgeknipte witte rondje plak je over de cijfers (origineel) van de klok. Dit vel lijm je ook zodat de mal erover geplakt kan worden.

8.Om je mal passend in de klok te krijgen, snijd je het rondje in het midden uit. Omdat het vel gelamineerd is, is het nu wat stugger geworden zodat het niet makkelijk met een schaar gaat. Ik heb daar een stanleymes voor gebruikt en dat lukt goed. Voorzichtig natuurlijk!

9.Nu de mal in de klok zit ga je de grote wijzer terugplaatsen. Het kan zijn dat de mal nog niet goed in de klok past. Bij mij was dat het geval. Ik drukte de randen tegen de binnenkant van de klok en sneed met het stanleymes het overtollige weg.

10.Nu past het!

11.Je plaatst het plastic doorzichtige deel van de klok terug. Voorzichtig, want de pootjes die in de gaatjes moeten klikken zijn makkelijk breekbaar (wat wil je ook voor die prijs..)Bij dit gedeelte kan je het beste het mes gebruiken om ze er tussen te krijgen.

Kleurindeling

De rode kleur staat gelijk aan 2,5 minuten, de groene tijd voor 5 minuten, paarse tijd 7,5 minuten, blauwe tijd 10 minuten, oranje tijd 15 minuten en de gele tijd (bij mij een beetje oranje uitgeslagen door de printer) is 20 minuten. Als de klok 1 keer helemaal rond is geweest, zijn er 60 minuten verstreken.

Je hebt nu je eigen kleurenklok ‘gemaakt’ en dat geeft een voldaan gevoel, toch? Ik vond het in ieder geval leuk om te doen. Mocht je vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen via mail of hieronder in de comments! Veel plezier! Denk je dat dit iets voor jou kan zijn?

Liefs, Essma

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments, RSS

 1. Kreanimo 15 September 2017 @ 20:27

  Oh dat lijkt me handig.
  Het is moeilijk hè. Het concept tijd….

  • little-origin 16 September 2017 @ 11:22

   Hoi hoi! Ja is het inderdaad! Ze hebben echt nog geen idee. En als wij als mama’s dan steeds roepen (spreek even voor mezelf) ‘schiet nou op, zo komen we nog te laat…’ is dat toch eigenlijk ook wel zielig en volledig onterecht! ?

 2. Sylvia -alovelyadventure 14 September 2017 @ 08:22

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Lijkt mij wel heel handig. Misschien voor ons nieuwe huisje.. Mag nu niks meer kopen en maken ivm anders te volle verhuisdozen en te zware ruimbagage haha

  • little-origin 14 September 2017 @ 15:09

   Hi Sylvia! Wellicht later voor de toekomst? Lukt het een beetje met inpakken en regelen enzo?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*