Mama, ik ben heel boos op je!

mama, ik ben heel boos op je!

Zo nu en dan komt het voor dat Ophelia boos wordt op me. Zo’n boze bui krijgt ze meestal als ze alleen haar kamer moet opruimen. Ze weet altijd van tevoren dat ze niet teveel speelgoed uit de kast moet halen, want dat ze het voor een groot deel zelf moet opruimen is een duidelijke afspraak. Dat komt haar niet altijd goed uit zeg maar. Dan krijg ik soms te horen: Mama, ik ben heel boos op je! 

Gesprekje

Ik vraag haar op bovenstaande ‘uiting’ natuurlijk altijd waarom dat dan wel niet is, die boosheid. Ze zegt dan dat ik haar niet wilde helpen met opruimen en ze het altijd alleen moet doen. Lees: ik heb bijna de hele kamer opgeruimd en op die 4 poppen na die zij heeft moeten opruimen, vindt ze van zichzelf dat ze veel te veel gedaan heeft en de taak oneerlijk verdeeld is. Ik begrijp ook dat een kleuter zoveel speelgoed op de grond niet kan overzien en begrijpt dan al helemaal niet hoe dat verdeeld moet worden. Ik ruim dan ook sneller op, kan meer dingen tegelijk pakken en weet precies waar alles hoort. Zij ook, maar doet dat in een trager tempo. Voortaan maar een duidelijke ‘lijn’ trekken.  😉 Of er een wedstrijdje van maken?

Opruimwoede

Dit helaas in de negatieve betekenis van het woord…De boze buien beginnen bij Ophelia dus als het op opruimen aankomt. We hebben dan ook veel verschillende ‘beloningssystemen’ ingevoerd voor dit voor haar blijkbaar zo vervelende taakje. Stickers plakken, magneten plakken, kleinigheidje uitkiezen bij zelf opruimen, opruim/sorteerdozen aangeschaft, etc. Voor mij zijn dit behoorlijk wat remedies die we er op losgegooid hebben. Toch werken ze niet efficiënt genoeg, want ze blijft ‘mokken’ als het weer zover is. Op een dag was ik dat gemok zat en heb ik een duidelijke afspraak met haar gemaakt. Ze mocht voortaan maar met 1 ding tegelijk spelen en niet meteen alles uit de kasten trekken waardoor het 1 onoverzichtelijke puinhoop wordt en daardoor dus extra veel opgeruimd moet worden. Dit doen we nu sinds een paar dagen en het werk best goed. Ze is sneller klaar met opruimen en kan daardoor sneller iets anders kiezen mocht ze dat willen.

Jong geleerd

Nu moet ik zeggen dat Ophelia al vrij vroeg (als peuter al…oops!) heeft leren ‘opruimen’. Een soort van…We deden spelenderwijs alle spullen weer in de doos nadat we klaar waren met spelen en zongen er dit liedje bij: Wuuuh ruimen alle spullen op, spullen op, spullen op… Wuuuuh ruimen alle spullen op…tip tap top! Ze leerde dit ook bij peutergym. Zodra ik dat liedje zong, begon ze al in haar handen te klappen en had er plezier bij! Sinds ze 5 is, gaat dat wat moeizamer. Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met de fantasie die bij deze leeftijd hoort, want ze speelt hele rollenspellen en bijna alles, maar dan ook alles heeft een rol. Heel leuk en lief om te zien natuurlijk, maar de ‘collateral damage’ die er achteraf bij komt kijken is minder. Voor haar niet en voor ons niet. Daarom moeten we soms even pas op de plaats maken en haar ‘selectief’ laten spelen door dus 1 ding te kiezen. Of zijn we dan heel streng?

Hoe dan jullie dat als het aankomt op dit soort ‘opruimstress’ ? Heb je misschien een andere tip? Ik ben benieuwd naar hoe jij dit aanpakt en lees er graag over in de comments!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

 

 

 

 

3 Comments, RSS

  1. Daisy Kroon 14 June 2017 @ 01:27

    Hahaha zo herkenbaar dit! Ik heb de perfecte oplossing nog steeds niet gevonden… Meestal doen we het daarom maar “samen”. En dan moet ik dus wel echt opletten dat samen ook echt samen is, want als ze de kans krijgt laat ze me alles alleen doen 😉

  2. Vlijtig Liesje 13 June 2017 @ 09:32

    Ik vind je niet heel streng. Een kind kan best speelgoed opruimen. Alleen maar goed!

  3. Sylvia 13 June 2017 @ 09:21

    Ik heb Zoë ook al heel vroeg geleerd dat ze haar speelgoed moet opruimen. Wil je niet meer met iets spelen dan eerst opruimen voordat we iets nieuws pakken.meestal gaat dit wel goed maar soms is ze gewoon laks en dan is het neee mama doen! Ja daaag?.. Dan doen we het samen. En dan als ik wat weg heb gezet is het goedzo mama goed opperuimt..Ben benieuwd hoelang we dit gaan volhouden, als ik zo de verhalen van iedereen lees..

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*