Mijlpaal | Aidens eerste stapjes!

eerste stapjes

Mijn kleine, grote jongen heeft tijdens onze vakantie in Zeeland zijn eerste stapjes gemaakt! Wat zijn we trots op hem! Qua ontwikkeling verliep dit ongeveer gelijk met zijn grote zus. Ik weet het…vergelijken met andere kinderen is not done, maar toch doe ik het stiekem wel een klein beetje. In deze post schrijf ik hoe hij tot lopen is gekomen en welke veiligheidsmaatregelen we getroffen hebben thuis.

Tijgeren, kruipen, staan

Bij Aiden is dit proces ongeveer zo gelopen. Hij heeft de tijd genomen voor elke ontwikkelingsfase en die tijd hebben we hem ook gegeven. We merkten al vrij snel dat Aiden lichamelijk vrij sterk is en graag beweegt. Dit fysieke pluspunt heeft hem zeker geholpen bij het zetten van de eerste stapjes! Hij oefent nog veel met zijn evenwicht en na een paar stapjes valt hij weer, maar de afgelopen dagen gaat dit al veel beter en stabieler! Aiden begon rond de 7de maand aanstalten te maken met tijgeren. Rond de 9de maand werd dit kruipen. Van kruipen ging hij staan en rond de salontafel lopen. Nu loopt hij met een lachend gezicht rond en kijkt er dan zo trots bij! Om op te eten is hij dan!

Blote voeten

Een kind zoveel mogelijk op blote voeten de wereld om hem heen laten ontdekken, is iets waar ik heilig in geloof. Deze tip kregen we ook van de fysiotherapeut toen Ophelia nog fysiotherapie kreeg. Een kind voelt alles beter met blote voeten en leert de verschillende ondergronden beter te herkennen en daarmee ook beter de spiertjes in de voetjes optimaal te gebruiken en een juiste loophouding te creëren. Thuis deden we Ophelia eigenlijk nooit sokjes, slofjes of wat dan ook aan. Bij Aiden is het vrij makkelijk, want die trekt alles uit wat er om zijn voeten zit…hahaha.

Veiligheid voorop

Dat een kind leert lopen met vallen en opstaan is nu eenmaal een gegeven. Daar kunnen we niet echt veel aan doen. De ruimte waarin een kind leert lopen kunnen we wel enigszins veilig maken. Omdat Aidens oogjes nu ook wat meer op kasthoogte zijn nu hij rechtop staat en rond beweegt, vraagt dat hier en daar voor wat aanpassingen in huis. Zo hebben we in ieder geval geen spullen meer op zijn hoogte en laten we hem nooit, maar dan ook nooit alleen in een ruimte waar hij zelf naar de trap kan lopen.

We hebben in dit huis bewust geen traphekjes genomen omdat we dan op elke verdieping een traphekje moeten plaatsen en dat maakt de leefbaarheid in een huis als dit (splitlevel) best lastig. We moeten op de benedenverdieping al een kant barricaderen zodat hij de trap niet op of af kan, maar om dat nu te gaan doen op elke woonlaag (6 lagen) vinden we een beetje te ver gaan. We leren hem liever veilig de trap op en af te gaan tegen de tijd dat hij daar toe in staat is. Tot die tijd verliezen we hem geen moment uit het oog. In de praktijk betekent dat we flink wat afsjouwen met Aiden. We zijn erg trots op deze nieuwe mijlpaal, maar dat vraagt nog meer van onze oplettendheid omdat hij zo snel is met alles. Blessed!

Wat doe jij om de veiligheid van je kindje te waarborgen bij het leren lopen? Ik lees er graag over in de comments!

 

 

 

 

One Comment, RSS

  1. Sylvia 8 augustus 2017 @ 21:45

    Wij lopen thuis ook altijd op blote voeten. Heerlijk! Ehm veiligheidsmaatregelen.ik heb bumpers (van een doorgesneden zwemnoodle) om de kastranden, tafel en bank heengemaakt. Zoë lette nooit op waar ze liep en liep dus regelmatig tegen de rand van de tafel/bank of kast. Tja eiken hout doet heel zeer. Dus na een paar keer heb ik maar bumpers gemaakt. Verder hebben wij geen trap maar ze weet dat als ze ergens anders is van boven naar beneden op de billen moet glijden (trede voor trede).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: