Mijn kleuter leert lezen

Zoals jullie misschien weten krijgt Ophelia al enige tijd thuis Nederlandse les van mij. Dit gebeurt op vrijwillige basis en ligt maar net aan hoe ze zich voelt. Het ene moment heeft ze meer zin dan het andere. Bovendien moet het allemaal vooral leuk blijven en wil ik haar niet teveel belasten. In dit artikel deel ik graag mijn ervaring over hoe het tot nu toe gaat, dat leren lezen en schrijven. 

Veilig leren lezen voor thuis

Toen ik merkte dat Ophelia meer belangstelling begon te krijgen voor letters en geschreven taal, bestelde ik bij Veilig Leren Lezen een pakketje om thuis mee te oefenen. Het bestaat uit uitwisbare schrijfkaarten, letters met een letterlijn, letterkwartet en woordkwartet. De uitwisbare kaarten zijn erg favoriet en de geleerde letter uit de doos halen doet ze ook graag! Ze hangt de letter dan trots op aan de lijn en vormt dan woorden met de letters die incidenteel naast elkaar hangen. Bijvoorbeeld: ‘ik’ of ‘oog’. Ik vind het een geweldig idee dat VLL naast school, ook voor thuis ontwikkeld is. Zo kunnen wij ‘bijblijven’ met de stof voor het geval we weer in Nederland komen wonen.

Het letterkwartet en woordkwartet hebben we nog niet uitgeprobeerd, maar Ophelia heeft de doosjes al wel geopend om te neuzen in de kaartjes. Ze is erg nieuwsgierig, maar ook leergierig! Ze vraagt steeds meer aan ons wat er geschreven staat als haar oog gevallen is op een ‘interessant’ woord en wat ook opvalt is dat ze met haar wijsvinger tegenwoordig alle letters en patronen overtrekt.

Vroege vogel

Ophelia is in november 5 geworden, maar heeft echt al een grote interesse voor geschreven taal. Als ik haar vergelijk met mijn ervaringen in de kleuterklassen die ik gehad heb, vind ik haar er best vroeg bij. Maar het blijft lastig om vanuit mijn perspectief als haar moeder dit te beoordelen. Zolang zij lol heeft in het leren lezen, dan blijf ik dit stimuleren!

Ze pakt ook steeds vaker uit zichzelf boekjes om in te ‘lezen’. Ik laat haar dan ook haar gang gaan. Voor het slapen lezen we altijd nog een verhaaltje voor en soms ook spontaan op de bank. Ze vindt ‘Kikker en Pad’ momenteel heel erg leuk om uit voorgelezen te worden. Echt al een boek met een diepgang die zij steeds meer begint te begrijpen. Erg leuk om die ontwikkeling mee te maken! Zodra we met z’n drieën het letter- en woordkwartet gespeeld hebben, laat ik weten hoe dit bevallen is!

 

Heb jij ook ervaring met ‘homeschooling’? Hoe pak jij dit aan? Ik ben erg benieuwd naar je reactie!

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*