Mixed Marriage | Balans tussen oost en west

Genomineerd voor de Liebster Award!

Je hebt het vast wel eens gehoord, de uitdrukking ‘twee culturen op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’? Nou, bij ons slaapt onze schattige dreumes er eigenlijk soms tussen  😆 . Ik begrijp natuurlijk wel waar de uitdrukking betrekking op heeft en anderen die een ‘mixed marriage’ hebben, ook misschien. Omdat mijn man en ik beide een andere afkomst hebben, zijn er nu eenmaal verschillen. Die mogen er ook zijn, maar hoe gaan we er zo mee om dat we als mixed couple toch een balans vinden in het geheel en we gelukkig blijven? Dat deel ik in deze post Mixed Marriage | Balans tussen oost en west

Families

Dit is toch wel het grootste verschil tussen ons. Ik ben gezegend met een enorm grote familie waarbij ik ook nog eens betrokken ben en mijn man heeft een hele kleine familie. Hij heeft alleen een zus en ik kom uit een gezin van 4 broers en 4 zussen en de meeste broers en zussen hebben ook kinderen. Niet 1 kind ofzo, nee 25. Aiden (onze zoon) is het vijfentwintigste kleinkind van mijn ouders. Je leest het goed, ik heb 23 nichtjes en neefjes! Hoe dan? Ja, gewoon. Omdat het kan, zullen we maar zeggen  😉 . Mijn oudere nichtjes en neefjes komen ons zo nu en dan ook zelfstandig opzoeken in Frankfurt en dat vindt mijn man ook altijd gezellig.

Vooral Fifa spelen op de Playstation maakt het toch gezelliger, omdat hij dat normaal in z’n eentje doet. Het heeft een hoop voordelen zo’n grote familie, maar juist doordat er zoveel verschil is in mensen binnen onze families, vraagt dat vaak om meer begrip en geduld van elkaar. Omdat mijn kant van de familie nogal hecht is, kan dat soms iets teveel van het goede zijn voor mijn man. Daarentegen is zijn familie niet zo hecht en is dat iets wat ik weer vreemd vind. Het vinden van een middenweg hierin is iets wat altijd een rol zal spelen.

Ouderschap

Onze kinderen krijgen alles mee in de opvoeding wat wij belangrijk vinden. Voor mij hoort daar de islam ook bij. We leren de kinderen dat er van alles valt te vieren en verschillende nationaliteiten een viering, maar ook normen en waarden hebben die gerespecteerd dienen te worden. Omdat onze kinderen nog zo jong zijn en we ons nog volop in het opvoed proces bevinden, is het creëren van een balans hierin nog in progress. Onze normen en waarden die we beide belangrijk vinden, geven we door. De ene keer is het uitdagender dan de andere keer. Het woord mixed marriage zegt al genoeg. The best of both meegeven zal altijd een uitdaging blijven denk ik. Maar met het hart op de juiste plaats, hebben we al een hoop gewonnen…hoop ik. Omdat we beiden een andere achtergrond hebben, zullen we ongetwijfeld nog meer uitdagingen tegenkomen, maar we zijn ervan overtuigd dat we met liefde en wederzijds respect ver kunnen komen. Verder eten we uitsluitend halal en leg ik aan Ophelia uit waarom zij sommige dingen niet kan eten op school. 

Rituelen en vieringen

Iedere keer als we een nieuw huis betrokken, rookte ik dat eerst altijd uit met wierook, gedroogde rozemarijn en salie. Dat is iets wat ik heb meegekregen van huis uit en staat voor ‘een nieuw begin’ ‘voorspoed’ en ‘zuivering’. Ik geloof namelijk wel in negatieve energieën die zich in een ruimte kunnen bevinden. Door een simpele handeling als dit uit te voeren voel ik me ook gelijk een stuk beter. Het ‘helpt’ in mijn ogen ook als kinderen een nachtmerrie hebben gehad, huilerig zijn of gewoon uit hun doen. Het klaart letterlijk de lucht!  😉 Sommige mensen kalmeren door lavendelolie op hun polsen of slapen te smeren. Als ik dan weer met mijn bakje wierook door elke ruimte in huis ga, maakt mijn man daar altijd grapjes over en moet ik stiekem ook altijd lachen.

Hij is veel te nuchter voor dat soort dingen en dat maakt sommige momenten en gebeurtenissen dan ook echt hilarisch. Zolang we maar (om elkaar) kunnen blijven lachen, dan is zo’n gemixt huwelijk juist het leukste wat er is!

Ik hoop dat je een beetje een globaal beeld hebt kunnen krijgen van hoe wij elkaar aanvullen. Heb jij ook een mixed marriage? Ik lees er graag over in de comments!

Liefs, Essma

 

4 Comments, RSS

 1. Mahwish 8 september 2017 @ 22:54

  Leuk om te lezen! Mijn man en ik hebben dan wel hetzelfde geloof, maar ondanks we niet teveel waarde hechten aan cultuur, merk je regelmatig cultuurverschillen. Is inderdaad respect en begrip voor elkaar hebben, en een middenweg zoeken.

  • little-origin 9 september 2017 @ 08:09

   Jazeker. In onze familie hebben we ook een ander gemengd huwelijk. Ondanks dat het geloof hetzelfde is, zijn er toch verschillen wat betreft cultuur. Een van mijn zussen heeft een echtgenoot van Algerijnse afkomst. Deze verschillen vind ik juist van essentiële waarde in een opvoeding omdat kinderen vanzelf meekrijgen dat je altijd rekening dient te houden met een ander. 😉

 2. Joke 8 september 2017 @ 11:22

  Leuke blog, interessant topic! 😀
  Hier geen “mixed marriage” maar bijvoorbeeld wel een verschil tussen katholiek opgevoed en zonder-geloof opgevoed! Gelukkig zijn we wel opgevoed met dezelfde waarden en normen en is dat ook wat we willen doorgeven 🙂

  • little-origin 8 september 2017 @ 11:37

   Dank voor je reactie Joke! Met dezelfde waarden en normen komt men denk ik een heel eind! Fijn weekend! 😉

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: