Muzikale vorming | Speelt jouw kind een instrument?

Ik hou van muziek! Wie niet? Muziek kan je kalmeren, opvrolijken, energie geven en noem maar op! Omdat mijn liefde voor muziek groot is, breng ik dat automatisch ook over op mijn kinderen. Daarmee bedoel ik niet dat ik ze verplicht om muziek te maken, maar de vrijheid geef om muziek te ontdekken. Dat kan het spelen van een instrument zijn, dansen maar er ook gewoon naar luisteren. Ik merk dat mijn kinderen in ieder geval vrolijk worden van muziek. Wat ik met de signalen doe die mijn kids geven? Dat lees je in deze post.

Vroeger

Toen ik zelf de basisschoolleeftijd had kan ik me herinneren dat de meeste kinderen uit mijn klas een muziekinstrument bespeelden. Of ze zaten op dansles of deden wel iets wat er mee te maken had. Ik vond dat altijd erg interessant. Vooral een vriendinnetje in het bijzonder. Zij speelde al op hele jonge leeftijd viool en ik vond het prachtig om naar te luisteren! Haar moeder begeleidde haar altijd op de piano en ik keek toe. De liefde voor het bespelen van een instrument was aangewakkerd! Bijna elk kind waar ik ging spelen, had wel een instrument in huis. Meestal was dit een piano. Wat ik niet goed begreep in die tijd was dat er bij ons thuis nooit ruimte was voor muzikale vorming. Mijn ouders besteedden daar geen aandacht aan. Muziek maken was gewoon niet belangrijk binnen ons gezin en daarom kon ik mijn interesse ervoor ook niet goed kwijt. Jammer eigenlijk, want ik vind het zo’n fijne manier om je op een creatieve manier te kunnen uiten.

Tegenwoordig

Ik heb de piano dus altijd een heel interessant instrument gevonden en nog steeds wil ik dat een keer leren spelen. Ooit gaat het er van komen, hoop ik. De liefde voor muziek en noten lezen is op de Pabo weer aangewakkerd en ik was daarom super gemotiveerd tijdens de muzieklessen. Dat ik de honger hiernaar nog steeds niet heb kunnen stillen, is me nog steeds een raadsel….haha. Nu we in Duitsland wonen en (blad)muziek hier vanwege de afkomst van de meeste componisten (o.a. Beethoven, Bach en Schütz) erg populair is, maakt het voor mij ook niet makkelijk. De pianowinkels en winkels waar je bladmuziek kunt kopen, bevinden zich hier gewoon tussen de rest van de gangbare winkels. Het plan is nog steeds om pianolessen te nemen, alleen weet ik niet precies wanneer ik dat ga doen. Voor nu concentreer ik me even op de halve marathon.

Stimuleren

Ik zal onze kinderen zeker stimuleren om muziek te ontdekken. Muziek maken en een instrument leren spelen bevordert de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden en is dus behalve leuk ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dit heb ik ook van heel dichtbij mee mogen maken toen ik nog in het onderwijs werkte. Onze leerlingen oefenden een heel jaar onder begeleiding van twee muziekdocenten van de SKVR het spelen op een instrument naar keuze. Ze mochten meestal kiezen tussen accordeon en een cajon. De kinderen keken echt altijd uit naar dat uurtje in de week en ik voelde dan altijd een heel ontspannen sfeer als ik ze langs de zijlijn observeerde. Ze gingen op in de muziek en sommigen hadden zo’n talent dat dat talent alleen in dat spaarzame uurtje te zien was! Zonde! Na een heel jaar geoefend te hebben, mochten ze in de Doelen in Rotterdam optreden. Prachtig! Dit waren trouwens voornamelijk buitenlandse kinderen. Hopelijk krijgen zij meer ruimte van hun ouders om hun muzikale talent te ontdekken! Ik vind dat dat gestimuleerd mag worden.

Schoolse- of naschoolse activiteit

Ook op school wordt hier in voldoende mate aandacht aan besteed. Zo is het “volkslied” van de school van mijn dochter bijvoorbeeld op de melodie van Ode to Joy van Beethoven (Song of Joy). Ze zingen dan deze tekst:

Come, sing a song of joy
For peace shall come, my brother
Sing, sing a song of joy
For men shall love each other

That day shall dawn just as sure
As hearts that are pure
Are hearts set free

Come sing a song of joy
For peace and understanding

Als ik die kindertjes allemaal zo zie en naar ze luister, dan krijg ik altijd in ieder geval kippenvel en af en toe moet ik echt een traantje wegpinken 😥 . Dezelfde tekst wordt namelijk ook in het Duits, Frans en Italiaans gezonden. Respectievelijk door de Duitse, Frans en Italiaanse klassen. Zo mooi!

Mocht ik mijn eeuwig durende verlangen naar pianolessen eindelijk in vervulling laten gaan, dan deel ik dat hier natuurlijk!  😉 Speel jij of je kind zelf ook een instrument? Ik ben benieuwd en lees er graag over in de comments! 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: