O jee, wiebeltanden in aantocht!

Help, Ophelia heeft twee losse tanden! Haar twee snijtanden onder zitten al wat los, maar nog niet best stevig vast. Nu zagen we dat er al een nieuwe tand achter de melktand aan het groeien is. Dat is best een maf gezicht! Het wisselen gaat niet snel genoeg, zal de nieuwe tand gedacht moeten hebben. Uiteraard wist ik best dat ‘wisselen’ ook nog een keer zou gebeuren, maar nu gaat alles toch ineens iets  te snel voor me of zo. Dat schattige melkgebitje gaat langzaam verdwijnen en dan ben ik alweer wat ‘kleuter-achtigs’ van haar kwijt. Tenminste, zo voelt het nu. 

Tandarts

De tandarts constateerde bij het laatste bezoek ergens in januari al dat de onderste snijtanden wel binnen een maand of vijf er uit zullen gaan! Die inschatting is dan ook wel goed gemaakt, want die nieuwe tand blijft maar groeien en die wil ook ruimte.

Beetje eng

Als ze praat, hoor je duidelijk dat de ‘s-klanken’ duidelijk vervormen. Dat komt dus door die tand die erachter aan het groeien is. Ophelia zelf kan niet wachten totdat ze een heuse grote mensen tand krijgt! Ze vraagt elke dag wel wanneer ie eruit gaat. Ikzelf vind het best wel een beetje eng eerlijk gezegd! Ik haal me van alles in m’n hoofd! Straks slikt ze ’em door?  🙄 Tuurlijk mama, want jouw dochter is de eerste op de wereld waarvan haar kind gaat ‘wisselen’… 😆 Tja, ik ben ook maar ‘nieuw’ op dit terrein.

Boekjes lezen en tandendoosje

Het tandenddosje staat al klaar. Mocht een van de snijtanden eruit vallen, dan bergen we die natuurlijk op in haar doosje wat al een jaar of 5 op haar plank staat. Die kreeg ik als kraamcadeautje van een van de moeders van mijn leerlingen toen ik nog voor de klas stond. Het is zo’n doosje van het merk BAMBAM. Erg schattig! Toen ik zelf aan de kleuters en groep 3 les gaf, las ik voor uit het boek Apenbillen en Wiebeltanden van Vivian den Hollander voor. Hilarisch boekje om aan jonge kinderen voor te lezen! Die hebben we ook op de plank staan. Ophelia zit ook echt midden in de fase als de hoofdpersoontjes uit het boek, dus ze zal een hoop lol hebben denk ik.

Dat maakt fases als deze ook dat ik ze met een knipoog kan aanschouwen en vooral van kan genieten. Door o.a. tanden wisselen en steeds meer kunnen en zelfstandiger (willen) zijn, lijkt alsof ze meer en meer van me weg wordt gedreven en dat stukje in dit alles vind ik best spannend en soms moeilijk te handelen. Nu ik dit zo schrijf, schiet me ineens te binnen dat ik wel erg snel moet zijn met het inplannen van een lifestyle fotoshoot van het gezin….wil die eigenlijk nog mét tanden! 😉

 

Heeft jouw kind al gewisseld? Nog tips voor ons? Groeide de nieuwe tand ook al vóór het wisselen? Ik ben benieuwd!

 

 

One Comment, RSS

  1. Vlijtig Liesje 10 March 2017 @ 11:40

    Soms zag je de nieuwe tand inderdaad al zitten, en duwde die de oude ook aan de kant.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*