Review | Purpuz Planner 2019

Review | Purpuz Planner 2019

Ik ben er inmiddels achtergekomen dat plannen en doelen bereiken niet moeilijk hoeft te zien. Met een planmatige aanpak en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het me bijvoorbeeld gelukt om binnen een jaar 13 kilo af te vallen (still counting), de halve marathon te lopen en mijn blog te verbeteren. Hoe ik dat gedaan heb en hoe ik mijn toekomstige doelen met behulp van de Purpuz Planner nog beter wil plannen, deel ik met je in deze post. Enjoy!

Hoe ik begon met mijn doelen najagen

Ik ben altijd iemand geweest die resultaatgericht te werk gaat. Op zich is dat een prima eigenschap, alleen ontbrak het me soms aan structuur en overzicht op weg náár het resultaat. Met de aanschaf van een Bullet Journal probeerde ik een overzicht voor mezelf te creëren waarin mijn doelen helder werden en ik ze op de een of andere manier steeds dichterbij kon zien komen. Want zoals ik zei, ben nogal resultaatgericht ;). Na ongeveer een jaar gewerkt te hebben met de Bullet Journal, merkte ik dat deze manier van plannen en doelen najagen niet helemaal mijn stijl is. En als iets niet helemaal bij me past, dan leert de ervaring dat het proces in het behalen van die doelen vaak ook moeizaam verloopt met afhaken als resultaat.

 

Voor diegenen die niet precies weten wat een Bullet Journal is; het is in principe een blanco notitieblok die je zelf helemaal naar eigen stijl vormgeeft, invult en bijhoudt. Door middel van de zogeheten ‘Bullets’ beschrijf je per dag/week/maand je ‘to-do-list’ dmv deze punten (Bullets). Door voorin een legenda te maken met symbolen kun je voor jezelf een ‘navigatiesysteem’ ontwikkelen wat jou helpt bij het monitoren van je plannen cq. doelen. In het begin vond ik dit alles wel leuk en ergens ook ontspannen om te doen. Al snel haakte ik af omdat ik merkte dat het toch best wel veel schrijfwerk was en dit veel van mijn tijd opslokte. Ik had wat anders nodig om ‘aan wal te blijven’ en mijn doelen te bewerkstelligen zonder dat ik daar extra tijd (die echt schaars is voor een expat mama) aan kwijt was. Omdat we hier op onszelf aangewezen zijn, is een planner onze beste vriend. Ook ben ik bezig met het maken van een moodboard maar tijd gooit hier ook weer roet in het eten omdat het ding nog altijd niet af is.

Purpuz Planner 2019

Ik had al eerder van de Purpuz Planner gehoord omdat ik daar op verschillende sites over gelezen had. De bevindingen van de mensen die ermee gewerkt hadden, spraken me aan en dacht daarom dat het wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Toen ik de Purpuz ontving was ik meteen enthousiast over de kleur en de stijl van de planner. Zo’n mooie en stevige kaft ook! Ik las direct de motivatie van Clen Verkleij (bedenker Purpuz) en werd eigenlijk direct in beslag genomen door zijn positieve insteek. Wie al een tijdje mijn blog leest, weet misschien dat ik de meeste van mijn doelen bereikt heb door positief te blijven. Je kunt ze hier en hier nog eens lezen mocht je dat willen. Clens Purpuz Planner is ‘geboren’ vanuit een burn-out en dit rijmde met mijn eigen ‘metafoor’. Door de eenzaamheid die ik hier in Frankfurt heb ervaren, is mijn doel om te trainen voor een marathon namelijk ook geboren. Blijkbaar ontstaat er in die put dermate een drang naar zelfontplooiing dat je daardoor al een soort voorsprong creëert naar je te realiseren doelen. Althans, zo zou ik dat graag willen geloven. En nou niet allemaal in de put raken, hè?! ?

Ik dwaalde even af maar even terug naar de ‘purpose’ van deze blog. Want wat vind ik eigenlijk van de Purpuz? Zo enthousiast als dat ik was, begon ik meteen met het invullen van het Purpuz plan en het gelijknamige pad. Ik vulde mijn doel in volgens het stappenplan zoals dat in de planner omschreven staat. Omdat Clen in het voorbeeld uitgegaan is van de training voor de halve marathon in Berlijn, begreep ik de planner nog beter. Ik heb immers precies dezelfde marathon gelopen. Ik heb het alleen niet zo uitgebreid gepland zoals de Purpuz je die mogelijkheid biedt. Misschien moet ik dat moodboard ook ‘opdelen’ in stukjes? De finish van de halve marathon bereikte ik anders ook niet zonder eerst ervoor getraind te hebben. En dat is wat de Purpuz doet. Je grote doel in kleine stukjes opdelen om ze haalbaar te maken.

Praktisch, tijdsbesparend en ruimte om je creatief te laten zijn

Dat over creativiteit heb ik express zo omschreven omdat ik daar het volgende mee bedoel. In de Bullet Journal had ik natuurlijk ook zeeën van ruimte om creatief te zijn. Ik kon plakken, tekenen en kalligraferen wat ik wilde maar merkte dat als het er niet letterlijk staat ik het ook niet doe. In de Purpuz heb je wél op elke pagina een creatieve ruimte waarin je je doelen nog beter kunt visualiseren. Dat staat er ook bij en dan doe je die dingen ook makkelijker (in mijn geval). Dit kan door middel van foto’s, korte teksten, quotes o.i.d. Mij blijft met het werken met de purpuz gelukkig wel tijd bespaart, want alles is al voor je ingevuld. Je hoeft je doelen en dromen een keer te beschrijven en vervolgens leidt de purpuz je d.m.v. 8 tools je naar je droom of doel toe.

1. purpuz map: je droom visualiseren
2. purpuz matrix: dromen ordenen
3. purpuz plan: doelen opdelen in stappen
4. purpuz pad: tijd en volgorde meegeven aan je doelen
5: maandplanning: voor de nodige structuur en overzicht
6: weekplanning: je dagelijkse to-do’s
7: dagreflectie: wat ging goed en waar kan je in groeien?
8: vragen aan jezelf: reflecteren op afgelopen periode, het heden en de toekomst

De punten 5, 6, 7 en 8 komen ook sterk naar voren in de Bullet Journal maar zoals ik al zei mis ik hier het stukje consequentie. Het moet uit jezelf komen en soms ontbreekt het gewoon aan motivatie om dat wiel steeds weer opnieuw uit te vinden. In de Purpuz is deze altijd voorgedrukt (overwinning + groei: zie afbeelding hieronder) zodat je die belangrijke reflectie ook altijd op een adequate manier kan invullen. Dus als je met dit soort dingen net zo ‘lui’ bent als ik, dan doe je er zeker je voordeel me ?.

Review | Purpuz Planner 2019

Review | Purpuz Planner 2019

Mijn doelen met de Purpuz

Zoals je kunt zien wordt je helemaal aan de hand genomen om jouw doel of droom betekenis te geven en deze ook te kunnen realiseren. Ik heb voor mezelf 2 doelen gesteld waar ik het komende jaar aan ga werken en die heb ik ingevuld middels de tools 1 t/m 4. In december begin ik daadwerkelijk met het realiseren ervan middels tools 5 t/m 8. Ik ben zo benieuwd hoe het werken met de Purpuz zal verlopen, maar ben nu al enthousiast! De mooie quotes die erin staan zetten je aan het denken en dat geeft de planner nog meer ‘leven’. Datzelfde geldt voor de foto’s in de planner.

Blijkbaar is er ook een Purpuz fotowedstrijd waarbij deelnemers foto’s kunnen insturen die dan gebruikt worden voor de planner. Slim en tof, zeg ik! Misschien dat ik ook een keer een poging waag ?…Ik kan niet wachten om ermee te starten en je ergens volgend jaar nog een update te geven over hoe ik het werken met de Purpuz ervaar. Ik wil volgend jaar meer verbetering aanbrengen in mijn blog en hoop dat deze planner me daarbij gaat helpen! Want je weet wel: don’t stop untill you’re proud! ?

Werk jij ook met een planner om je doelen te verwezenlijken? Ik lees graag in de comments hoe jij dat doet!

Liefs, Essma

 

Ik ontving de Purpuz Planner ter review en gaf er voor zover mijn eerlijke mening over. Voor meer vragen, stuur gerust een mailtje!

2 Comments, RSS

  1. Sylvia - alovelyadventure 29 August 2018 @ 12:10

    Handig zo’n planner! Ik ben nog niet zo thuis in de planners. Ik hang elke maand een blanco maand kalender op de koelkast en daar schrijf ik alles eigenlijk op.. misschien moet ik het allemaal toch wat professioneler gaan oppakken Hha

    • Essma 31 August 2018 @ 11:08

      Zo kan het ook idd! 😉Ik vind deze erg handig moet ik zeggen 🙌🏻

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.