De schoolkantine | Voordelen van (warm) eten op school…

De schoolkantine | Voordelen van op school eten...

Er is net een week voorbij in ‘schoolland’ en ik verbaas me dan ook altijd om hoe snel je je aanpast aan het nieuwe ritme! Ophelia voelt zich echt al een grote leerling op school en verteld er trots over in de auto onderweg naar huis. Als moeder wil je natuurlijk altijd weten wat ze gedaan hebben op school en vooral wat ze gegeten hebben. Bij Ophelia op school is er dagelijks een wisselend menu wat in de leuken aldaar wordt bereid en het leek me eens leuk om dat te delen en de voordelen hiervan op te noemen. De schoolkantine | Voordelen van (warm) eten op school…

De schoolkantine of The Canteen

Dit is een begrip wat Ophelia meerdere malen op een dag hoort omdat het een essentieel onderdeel is van haar schooldag. Het is een rustmoment waarbij leerlingen kunnen ‘bijtanken’ met gezonde voeding. De hele school heeft een vaste lunchtijd en worden er uitsluitend warme gerechten geserveerd. Op het menu staan wisselende gerechten van rijst, aardappels, pasta, soep, vlees en vis. Als dessert is er meestal yoghurt en fruit en uit drinken hebben de kinderen alleen water als keuze. Ouders betalen contributie aan het externe bedrijf die de lunch op school regelt. Je krijgt inloggegevens zodat je wijzigingen kunt aanbrengen in het leerling gedeelte of het menu voor een hele maand kan inzien en/of uitprinten.

De menu’s zijn ook altijd van tevoren zichtbaar voor de hele maand, dus kan je ook zien wat je kind voorgeschoteld krijgt. Ophelia weet soms namelijk niet helemaal goed meer te vertellen wat ze gegeten heeft en dan is zo’n lijst erg handig. Ook staan alle ingrediënten en eventuele allergie gegevens bij. Ook is er een wisselend fruitaanbod zodat leerlingen in ieder geval altijd de keuze hebben uit een stuk fruit. Ik ben erg tevreden over de voordelen die zo’n schoolkantine met zich meebrengen! Hieronder lees je nog meer voordelen van een warme maaltijd op school.

1. Verandering van spijs doet eten

Dit is zeker zo! Nu probeer ik uiteraard ook best gevarieerd te koken zodat de kinderen een zo gevarieerd mogelijk aanbod van eten krijgen, maar als dat ook op school is vind ik dit alleen maar een mooi verlengstuk! Doordat geen menu hetzelfde is per dag, proberen ze iedere dag nieuwe smaken uit waardoor ze in aanraking komen met verschillende gerechten en daarmee ook smaken. Wel bespreek ik met Ophelia dat ze bepaalde vleessoorten niet kan eten. Dat doet ze dan ook niet. De juf let er ook op gelukkig. Waar ik in ieder geval erg blij mee ben is dat er een groot aanbod aan bio-producten is en deze bovendien ook gezond(er) zijn.

2. De vrijheid hebben om zelf te kiezen

Omdat het eten overzichtelijk op warmhoudplaten wordt gepresenteerd krijgen de kinderen een goed zicht op wat er op het menu staat. Bovendien hebben ze zelf de keuze wat ze willen opscheppen. Niets moet, alles mag. Voor een jong kind is deze vrijheid zeker belangrijk, want dwang werkt namelijk vaak averechts als het op eten aankomt. Ze lopen met hun dienblad of tray langs het buffet en pakken wat ze willen. Zo voelt een kind zich belangrijk, serieus genomen en groeit hiermee vanzelf verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

3. Sociaal aspect

Doordat kinderen in een klein groepje bij elkaar zitten tijdens de lunch, stimuleert dit ook het sociale aspect en leren ze hiermee dat gezellig kletsen met elkaar tijdens het eten ontspannend en fijn is. Net als thuis een rustmoment waar je even je ‘ei’ kwijt kan. Juist in een plek als een schoolkantine krijg je oog voor iedereen zodat je elkaar beter leert kennen. Ook met kinderen waar je misschien in het speelkwartier niet zo vaak mee speelt. Omdat de lunch altijd in groepjes plaatsvindt, kan een kind zich minder snel buitengesloten voelen. Ook het verlegen of teruggetrokken kind. Dit vind ik zelf een heel belangrijk aspect, want we kennen van tv allemaal wel dat beeld van het kind wat alleen zit in een schoolkantine… 🙁

Je hebt nu een beetje een beeld van hoe het gaat in een schoolkantine. Niet dat je daar geen idee van zou hebben, maar ik weet dat het in NL niet gangbaar is dat de school de lunch verzorgt. Ben jij tevreden met hoe het bij jouw kind op school gaat of zie jij liever het een en ander veranderen? Ik lees je reactie graag in de comments! Ben benieuwd!

Liefs, Essma

 

 

 

3 Comments, RSS

 1. Juventus Tröja Barn 21 January 2020 @ 16:48

  Ludie här minns vi 15 av tidernas snyggaste och mest
  klassiska fotbollströjortröjsamlingen, som består av både klubb- och landslagströjor..

  Juventus Tröja Barn. Alpho

 2. Sylvia 11 September 2017 @ 15:51

  Wat leuk om te lezen! Zoë krijgt namelijk zodra ze naar school gaat ook te eten op school. Ben erg benieuwd hoe ze dit gaat vinden. Wel jammer dat het gezamelijk (warm) avondeten (waarschijnlijk) voor ons dan vervalt. Ben benieuwd hoe jullie dit doen. Eten jullie savonds nog een keer warm of eten klei dan gewoon een broodje of een salade

  • little-origin 11 September 2017 @ 16:25

   ‘s Avonds eet Ophelia gewoon mee voor de ‘vorm’. Dit is soms wat brood of een salade inderdaad of gewoon net wat ik gekookt heb. We hebben doordeweeks nooit echt een vast avondeetschema ivm laat thuiskomen van mijn man en/of mijn hardloopschema. We zijn dus vrij flexibel! ? Ophelia vindt het heel leuk op school eten! Twee x warm eten per dag is trouwens ook geen probleem, als je maar rekening houdt met de hoeveelheid vlees/vis. Dat heb ik een keer nagevraagd bij een diëtist. ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*