Tag | Voorlezen aan de kinderen

Tag | Voorlezen aan de kinderen

Boeken en voorlezen is iets waar ik als juf wel wat mee kan 😉. Toen ik een tijdje terug werd getagd door Leonie om ook de voorleestag in te vullen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Voorlezen vind ik een heerlijk moment van de dag en mijn dochter net zo. We lezen haar al voor sinds ze een baby was en nu ze steeds meer belangstelling toont voor verhalende boekjes wordt het alleen maar leuker. In deze tag meer over onze favorieten en hoe wij het ‘aanpakken’. Enjoy!

Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?

Ophelia vindt Gouden Boekjes over het algemeen erg leuk om uit voorgelezen te worden. We hebben er een heleboel en ook verschillen ze van thema. De klassieke sprookjes, de modernere verhalen van Disney en de wat nostalgische verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt. Ze blijft ook veel vragen om het boek ‘Egeltje in de storm’, omdat het een interactief boek is waar je door te drukken op knoppen verschillende geluiden hoort. 

Heb je een vast voorleesmoment?

Meestal is dat voor ze naar bed gaat, maar een enkele keer ook als we gewoon gezellig op de bank zitten. Aiden heeft nog niet veel interesse om voorgelezen te worden. Liever bladert hij zelf onderzoekend de boekjes door. Wel vindt hij het fijn als hij aan het eind van de dag op schoot genomen wordt en jawel…boekjes met knopjes, flapjes o.i.d.’voorgelezen’ krijgt.

Tag | Voorlezen aan de kinderen

In de dreumes-peutertijd van Ophelia waren dit soort boekjes echt favoriet! We hebben hier  ontelbaar keer uit voorgelezen en vervelen deed het geen moment. Nu leest ze deze boekjes zelf en dat is zo mooi om te zien.

Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?

Ophelia kent de meeste boeken inmiddels al aardig uitwendig en kent sommige zinnen in boeken gewoon uit haar hoofd. Daar kan ik dus niet ineens iets anders van maken, want dat merkt ze direct. Ze zegt dan gewoon ‘dat staat er niet’. 😂 Als ik een moeilijk woord voorbij zie komen, dan gebruik ik daar automatisch een ander woord voor. Dat is iets wat ik tijdens mijn tijd als juf al had geoefend. Soms wil je gewoon niet te lang blijven hangen bij een bepaald woord, omdat zo’n jong kind namelijk snel uit de concentratie is en daarmee ook uit het verhaal. Sla het daarom soms over. Goed voorbeeld van zo’n boek wat moeilijk te volgen is, is ‘De wolf en het lam’ van Eric Carle.

Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?

Ze mag meestal zelf een boek uitkiezen, maar als het boek te dik is dan spreken we van te voren af dat we tot een bepaalde bladzijde lezen. Die markeren we dan ook zodat ze weet wanneer we gaan stoppen.

Maak je gebruik van luisterboeken?

Ze kreeg een tijd terug van haar opa en oma een luisterset van Gouden Boekjes van Disney. Deze worden met CD geleverd. Ze gebruikt ze eigenlijk niet vaak. Misschien komt dat nog.

Tag | Voorlezen aan de kinderen

De liggende boekjes zijn luisterboekjes en zeker een aanrader voor Disney fans!

Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Hier thuis eigenlijk nooit. Vroeger voor de klas zette ik wel eens via het Digibord een digitaal prentenboek op. De leerlingen vonden dat echt zo fijn! Vooral tijdens het eten van de ochtendsnack.

Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

We hebben zo enorm veel kinderboeken in de kast staan. Een groot deel hiervan is ook uit mijn tijd als juf. Ondanks dat we opbergruimte tekort komen, blijven we er wel boeken bijkopen. Vooral als we dan in Maastricht zijn. We kunnen het dan niet laten om bij Dominicanen langs te gaan. Negen van de tien keer komen we ook weer met een kinderboek naar buiten 🙈. Ben je er trouwens wel eens geweest? Echt een leuke ‘boekbeleving’! Het was voorheen een kerk maar is nu een geweldige boekenwinkel geworden waar je ook nog eens heerlijk koffie kunt drinken, lunchen en net zo heerlijke gebakjes kunt eten. Dus mocht je een keer in de buurt zijn in Maastricht, dan zou ik hier zeker even naar binnen lopen.

Ook deze boeken zijn favoriet! Dit is nog maar een kleine greep uit wat er in de kast staat, maar in ieder geval waar we het meeste uit hebben voorgelezen.

Leen je boeken bij de bibliotheek?

Nee, nu helaas niet meer. De laatste keer dat ik iets leende bij de bieb was toen Ophelia 6 maanden was en wij nog in Zoetermeer woonden. We hadden toen een biebpas voor haar maar daar hebben we eigenlijk ook niet heel veel gebruik van gemaakt. Achteraf gezien vind ik dat best wel jammer. Tegenwoordig leent Ophelia boeken uit de bieb bij haar op school. Om de week mag ze een Engels en een Nederlands boek lenen. Op zich is dit een perfect alternatief! Op school is er de twee-wekelijkse maandag die ‘Library Day’ genoemd wordt.

Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?

Ik zou vooral willen meegeven dat lezen luchtig en plezierig moet blijven. Het is geen ‘moeten’ en dat moet het ook nooit worden. Kinderen aan de boeken krijgen is eenvoudiger wanneer ze de ruimte krijgen om in hun eigen tempo en interesse iets te kiezen. Jij zal het ook niks vinden als je de dikke Wolters Kluwer Collegebundel voor je neus krijgt. Al helemaal niet als je geen interesse hebt in een rechtenstudie.

Ook als jij als ouder misschien je twijfels hebt over het soort boek waar de keuze op gevallen is. Als je kind een boek onder haar niveau kiest, dan moet je dit zo nu en dan gewoon toestaan. Nogmaals, het plezier in lezen staat voorop.

Ik vond het erg leuk om deze tag in te vullen en hopelijk geeft het je weer wat nieuwe inzichten in zoals het hier in Frankfurt gaat. Ik zou de beurt graag willen doorgeven aan Sylvia! Ze heeft onlangs een leuke blog geschreven over een boek review die zeker de moeite waard is om te lezen. Enjoy!

Wat is het favoriete boek van jouw kind(eren)? Ik lees het graag in de comments hieronder!

Liefs, Essma

3 Comments, RSS

 1. Lifestyle Mommy's ~ Linda 12 maart 2018 @ 21:15

  Wat een leuke boeken heb je en uiteraard een goede tip. Voorlezen is hier nooit een “moet”, het is juist zo dat als we niet voor zouden lezen ze denken dat ze straf hebben. We hebben ooit een keer niet voorgelezen omdat het later was. En toen hoorden we ze via de babyfoon tegen elkaar praten en ze vroegen zich af of ze stout waren en of ze niet lief geweest zouden zijn. Dat brak echt m’n hart en sindsdien hebben we gezegd dat we elke dag voorlezen en als het wat later is dan desnoods een kort verhaaltje.

  • little-origin 12 maart 2018 @ 21:40

   Hi Linda! Dank je wel! Aaaaw wat een schatjes…dat ze dachten dat ze niet lief waren. Ik kan me voorstellen dat je inspeelt op die behoefte en vooral die verbazing 💕. Fijne avond!

   • Lifestyle Mommy's ~ Linda 12 maart 2018 @ 22:28

    apart hoe ze linken leggen he? En dat terwijl wij dat zeker niet als straf zouden gebruiken. Ze zijn net als ik dol op lezen en voorlezen 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: