Update | Slaapperikelen…hoe gaat het nu?

In een eerdere post schreef ik over dat ons zoontje, inmiddels bijna 1 jaar, altijd nog ‘s nachts wakker wordt en niet doorsliep. Dat was eigenlijk de periode vanaf zijn geboorte tot en met afgelopen mei het geval. Bijna een heel jaar dus. Ik praat je in de post bij over hoe het nu gaat met de slaapperikelen. 

Rupsje Nooitgenoeg

We weten eigenlijk vandaag de dag nog steeds niet of hij steeds wakker werd van de honger of omdat het gewoon nog niet in zijn systeem zat om zo’n ononderbroken nacht te kunnen slapen. Eerlijk gezegd heeft het ook weinig zin om daar nog achter proberen te komen. We leven nu en kijken dus naar de situatie zoals die vandaag is. Wat geweest is kunnen we alleen van leren en worden we hopelijk wijzer van en wat nog gaat komen, zal een verrassing zijn (zoals veel dingen met jonge kinderen zijn) en daar kunnen we uiteindelijk ook alleen maar wijzer van worden. Toch dronk Aiden wel die hele fles leeg iedere keer als we die gaven wanneer hij wakker werd. We schuiven het dus maar onder ‘trek’.

Wordt hij dan nog wakker?

Gelukkig niet! We mogen onszelf gelukkig prijzen met een goede nachtrust waar we een paar maanden geleden alleen nog maar van konden dromen. Dat had eerlijk gezegd ook niet langer moeten duren, anders werd ik gek. Over ene hele dag sliep hij namelijk ook niet! Ok, 10 minuten…maar dan noem ik echt geen slaap. Sorry. Zo lang heb ik nodig om de vaatwasser leeg te ruimen. Nu hij de nachten doorslaapt, moddert hij overdag toch nog wel aan met z’n slaapjes. Hij gaat ‘s avonds rond 19.00 uur naar bed en slaapt dan tot 6.00 uur. Dan moeten wij er dus ook uit. We kunnen zijn tijd dat hij naar bed gaat ook niet rekken, want hij is dan echt heel moe. Wat wil je als je overdag nauwelijks slaapt? Hier is trouwens geen pijl op te trekken, want soms slaapt hij 5 kwartier. Ik leg hem iedere dag wel rond hetzelfde tijdstip op bed, maar na 10 minuten als hij weer rechtop in bed zit en begint te jammeren, haal ik ’em er gewoon weer uit.

Maagklepje en slaapprobleem

Rond de eerste tien minuten van zijn remslaap is vaak het moment dat hij begint te spoken. Zit dan ineens rechtop in bed, of rolde eerst nog om toen hij nog niet kon zitten. Die overgang naar diepe slaap leek een ‘defect’ te hebben ofzo? Hij werd namelijk steeds wakker. Ook dachten we dat de oprispingen uit zijn maag en het zuur wat daarbij meekomt, een probleem zouden kunnen zijn. Hij kreeg (en krijgt nog steeds) namelijk voor het slapen zijn fles. Omdat zijn maagklepje altijd een probleem vormde, sluiten we dit ook niet helemaal uit. Kan je het je voorstellen hoe het voelt als je ineens een maagzuuraanval krijgt terwijl je wil slapen?

Dat wakker worden heeft hij nog steeds af en toe bij het inslapen. We gaan altijd wel naar hem toe om te troosten. Als hij dan weer z’n draai gevonden heeft, kunnen we de kamer uit. Vanaf dan gaat het ook beter. Ik ben niet alleen voor ons maar vooral voor hem heel blij dat hij nu ‘door heeft’ hoe hij gewoon in slaap moet vallen in een donkere kamer. Slaap is nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. Blijkbaar moet dat net als leren eten, geleerd worden. Het ene kind heeft het sneller onder de knie dan het andere, maar dat zegt verder niets over de kinderen. Ophelia deed er bijvoorbeeld 2 jaar over om door te slapen. Nu slaapt ze als een roos. Gelukkig.

Hoe ging dat bij jouw kindje? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hiermee en lees ze graag in de comments.

 

 

 

 

2 Comments, RSS

  1. Sylvia 7 July 2017 @ 08:59

    Slapen gaat hier “goed” alleen altijd heel vroeg wakker lees 4, 5 of 6 uur.. Later naar bed brengen helpt niet want nog steeds zo vroeg wakker. Inmiddels slaapt ze sinds ze geen speentje meer heeft ook tussen de middag niet meer.. bedtijd is nu tussen half zeven en zeven. Als familie overkomt wat later maar dan is ze de volgende dag helemaal uit haar doen. Het gaat hier dus redelijk haha

    • little-origin 7 July 2017 @ 21:29

      jeetje…4 uur? Hopelijk zal je dochtertje binnenkort meer balans vinden tussen langer slapen en spelen. Ik weet nog wel van mijn dochter dat toen zij geen middagslaapjes meer deed, het best wel zoeken was naar een ritme. gelukkig heeft Zoe een mama met engelengeduld! ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*