Waarom we graag een au-pair willen

Momlife | Stop met perfect te willen zijn!

Ken je dat? Dat je even tijd voor jezelf nodig hebt en gewoon alleen even iets met je partner wil ondernemen? Normaal gesproken zou je de kinderen kunnen onderbrengen bij familie of andere goede bekenden, maar als je zo ver weg bent van je familie wordt dit een stuk lastiger. In deze post lees je waarom we een au-pair overwegen en waarom we denken dat zo iemand voor ons een uitkomst zal zijn.

Wat doet een Au-pair eigenlijk?

Een au-pair is een kinderoppas die semipermament inwoont bij een gezin. Als doel heeft zij de taak om voor de kinderen te zorgen als de ouders er niet zijn. Meestal komt een au pair uit een ander(stalig) land(sdeel) en ontvangt, behalve kost en inwoning, een kleine vergoeding (zakgeld). Ze heeft vaak vooral de intentie om taal en cultuur in het land van verblijf te leren kennen. Het gastgezin wordt geacht hierbij binnen- en buitenhuis te helpen, bijvoorbeeld door hem/haar mee te nemen bij sociale activiteiten. Bron

Geen tijd voor elkaar

Gisteren liet ik het in mijn stories voorbijkomen op Instagram door een oproepje te plaatsen voor een au-pair. Ik schreef al vaker in mijn blogs dat het zo lastig is om aan een goede oppas te komen en dat we op die eeuwige wachtlijst staan. Toch hebben we op de korte termijn iemand nodig die ons als back-up uit de brand kan helpen indien dat nodig is. Het wordt soms namelijk echt onwerkbaar! Lange tijd hebben we namelijk gedacht dat we alles zelf konden regelen. In zekere zin is dat natuurlijk ook zo, maar je kunt je vast voorstellen dat zo nu en dan het vooral ‘gezond’ is om regelmatig als partners iets met elkaar te kunnen ondernemen. Je hoort men wel eens het begrip ‘tropenjaren’ gebruiken in combinatie met het ‘leven van jonge gezinnen’.

De zorg voor jonge kinderen ís zwaar en ik denk dat vele jonge ouders dat kunnen beamen. Helemaal als je je kinderen nergens kwijt kunt als de nood hoog is! Het lijkt misschien allemaal niet zo moeilijk en lastig om iemand te vinden, maar het feit dat wij al 3 jaar aan huis ‘gekluisterd’ zijn, is niet altijd een vrijwillige keuze geweest. Balans vinden tussen het ouderschap, tijd voor jezelf en met je partner is van essentieel belang om deze ‘drie-eenheid’ zo goed en gezond mogelijk te houden. Dat hebben we nu echt wel ervaren.

Even uit de dagelijkse sleur van verzorgen, regelen en plannen is voor iedere ouder heel belangrijk. Omdat een plek op de opvang voor Aiden zo onzeker is, kijken we daarom juist naar een optie als dit zodat we op de langere termijn ook verzekerd zijn van opvang en/of back-up.

Balans

Bij ons is er helaas geen balans en daarom moet het anders. Omdat we er altijd alleen voor staan met de kinderen, kunnen we simpelweg niets samen ondernemen. Tuurlijk vinden we het leuk om met de kinderen erbij uitstapjes te doen, maar spontaan samen bijvoorbeeld naar de film is er bij ons echt niet bij. En wat als ik een dringende afspraak heb en mijn man is op het werk? Dan kan je toch een oppas nemen? Ja dat kan. We hebben hier verschillende oppassen gehad en ook op verschillende manieren. Tijdelijke oppassen werken gewoon niet zoals wij dat willen en past ook niet in de visie van onze opvoeding. Iemand waar we op kunnen bouwen en (tijdelijk) deel kan uitmaken van ons gezin, past meer bij ons idee van balans creëren. Een soort ‘vervangend familielid’ die er altijd kan zijn wanneer je haar nodig hebt. Die gedachte vinden we heel bevrijdend en maakt het verblijf hier -wat soms echt wel moeilijk is- wat makkelijker.

Hoe gaan we een au-pair vinden?

Au-pairs kun je op verschillende websites vinden. Normaal gesproken geef je eerst aan wat je zoekt en wat je eisen/wensen zijn en dan probeert het bemiddelingsbureau een geschikte kandidaat voor je te vinden. Ook is er een optie om via via met iemand in contact te komen. Een gezin die al een au-pair heeft bijvoorbeeld en nog iemand kent die ook graag als au-pair wil werken. Google zal hier vast wel een antwoord op vinden ?. Hoe de zoektocht verder verloopt, lees je in toekomstige blogs. Of ben jij misschien diegene die we zoeken? In dat geval mag je mij altijd een mailtje sturen! Ik ben erg benieuwd hoe dit zal gaan lopen allemaal.

Heb jij een au-pair (gehad) of zou je dat zelf ook overwegen? Ik lees er graag over in de comments!

Liefs, Essma

 

Uitgelichte afbeelding: iStockphoto/Getty Images

 

9 Comments, RSS

 1. Marjolein 6 februari 2018 @ 20:51

  Groot gelijk hebben jullie, helemaal als jullie familie en vriendin niet in de buurt wonen! x

  • little-origin 6 februari 2018 @ 22:24

   Hi Marjolein! We hopen zo dat we een geschikt persoon vinden! Dank voor je reactie! ?

 2. nicole orriens 6 februari 2018 @ 10:59

  Ik geloof dat het au pair world heette….

 3. nicole orriens 6 februari 2018 @ 10:58

  Mijn dochter is au pair in Engeland. Ze vindt het geweldig en het gezin is ook blij met haar. Ze hebben elkaar gevonden via een website waar je je kunt aanmelden als au pair en als gezin. Dat kostte ook nog eens niets.

  • little-origin 6 februari 2018 @ 12:08

   Dag Nicole! Wat leuk dat je dochter dat doet! In mijn tienerjaren wilde ik dat toen ook zo graag. Echter is het er nooit van gekomen. Super fijn ook dat je dochter zo’n goede klik heeft met het gezin, want ik hoor hier van ouders die ook een au-pair hebben helaas ook andere verhalen. Bedankt voor de tip!

 4. Joycke 5 februari 2018 @ 14:34

  Lieve Essma! Je hebt groot gelijk!
  Ik volg je blog al heel lang en had graag op je kindjes willen passen! maar ik woon in Spanje…
  Als jullie ooit naar zuid spanje op vakantie willen gaan en eens keer samen op uit willen dan pas ik heel graag op je kindjes.
  Dikke kus en succes!

  • little-origin 5 februari 2018 @ 15:05

   Hi Joycke! Wat een lieve reactie en een wam voorstel! Ik zou haast gelijk een vakantie naar Spanje willen boeken! ?? Leuk dat je mijn blogs al zo lang leest! ?

 5. Maaike 5 februari 2018 @ 09:13

  Ik zag inderdaad jullie oproepje op instagram voorbij komen en mijn eerste reactie was: groot gelijk! Ik kan mij helemaal voorstellen dat het heel lastig is om oppas te regelen terwijl familie en vrienden niet in de buurt wonen. Mijn ouders wonen twee uur rijden van ons en die vragen we dus ook niet voor een avondje oppassen. De familie van mijn man woont hier wel in de buurt maar als die niet kunnen hebben we al een probleem. Dus ik snap helemaal dat het lastig is voor jullie. Dus nogmaals : groot gelijk! Ben benieuwd hoe de zoektocht verloopt!

  • little-origin 5 februari 2018 @ 15:02

   Hi Maaike! Het blijft echt lastig! Ik ken genoeg mensen die hier hee makkelijk mee omgaan, maar sommige principes die ik als moeder heb kan ik ook niet zomaar even opzij zeggen of uitschakelen. Want ja, dan kunnen we zogenaamd even samen de stad in of iets anders doen maar 3x raden waar mijn gedachten dan zijn? Juist ja! Bij de kinderen….? Het moet dus goed voelen en zolang dat gevoel er niet is, dan is het maar een kwestie van accepteren ??‍♀️..ik snap jullie dilemma ook wel! Twee uur rijden doe je niet even zomaar!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: