Waarom wol the next best thing is voor je baby

Denkend aan mijn moeders verhalen van vroeger over hoe ze ons kleedde en verzorgde, besef ik dat zij met de weinige middelen die ze had toch voor ‘puur’ en ‘duurzaam’ koos. Mijn broers, zussen en ik sliepen als baby allemaal op een schapenvel. De mama’s (waaronder de mijne) uit die tijd hebben dat nergens geleerd of wat dan ook. Ze handelden puur uit ervaring en volgden hun hart. In deze post lees je waarom vandaag de dag nog steeds voor wol wordt gekozen en welke voordelen dit heeft voor baby’s huidje.

Alleen het beste voor je baby

Dat er van oudsher al voor wol werd gekozen is niet heel toevallig. Vandaag de dag nog steeds en niet alleen omdat het lekker zacht is. Wol kent namelijk veel verschillende eigenschappen waar een baby bij gebaat is. Al vóór de geboorte van je baby’tje ben je bezig met het beste en puurste te geven aan je kleine. De bewuste keuzes beginnen al bij je voeding en eventuele verandering van je leefstijl om ervoor te zorgen dat je ongeboren kind zo gezond mogelijk blijft. Na de geboorte nemen die waakzaamheid en zorgen alleen maar toe. Wat smeer je op het huidje? Welke opvolgmelk? Welke kleding? Vooral dat laatste is interessant. Trends wisselen snel en tegenwoordig wisselt de garderobe van je baby niet alleen omdat hij zo hard groeit, maar ook omdat de reclame-industrie voor ons bepaalt wat we onze baby’s moeten aantrekken. Gelukkig zie je steeds meer en meer dat winkelketens bio-katoen items verkopen omdat het óf een trend is óf net als het gebruik van wol niet geheel toevallig.

Waarom wol the next best thing is voor je babyWol versus al het andere

Wol heeft unieke eigenschappen die andere textielsoorten niet hebben. Het is zodanig natuurlijk dat het voor je kindje eigenlijk the next best thing is. Er zijn heel veel verschillende soorten wol, maar om het eenvoudig te houden ga ik hier in op twee verschillende soorten. De gewone wol van bijvoorbeeld de schapen op Texel en de andere wolsoort uit Nieuw Zeeland. In tegenstelling tot de andere schapenrassen, hebben merinosschapen een eeuwenoude, bijzonder eigenschap. Ze kunnen namelijk overleven bij temperaturen van +35 graden en bij -20 graden (bron). Dankzij hun wol. Ook kriebelt merinowol niet en laat dat nou juist zo fijn en bijzondere zijn aan deze wolsoort.

Merinowol

De wol van deze bijzondere schapen is niet alleen een natuurlijk vezel, maar ook non-allergeen en multifunctioneel toepasbaar. Biologische merinowol is in tegenstelling tot conventioneel geteelde wol, zeer geschikt voor diegenen met een gevoelige huid. Voor mama’s die zeer begaan zijn met het gebruik van gecertificeerde biologische wol en katoen, is dit een grote plus. Het gebruik van biologische voedsel- en vezelconsumptie hebben gelukkig bij steeds meer mensen de voorkeur. Zo zijn we een stap dichter bij een gezonde mens en onze planeet.

Nog meer voordelen voor baby’s huidje
  • Het is hypoallergeen en niet irriterend voor de gevoelige huid en veroorzaakt geen allergieën.
  • Het is zacht en comfortabel om te dragen.
  • Wol is natuurlijk zelfdovend, wat betekent dat geen chemische vlamvertragende stoffen worden toegevoegd (wat helaas bij de moderne textielindustrie wel het geval is). Dit kan jeuk en soms uitslag veroorzaken op een gevoelige (baby)huid.
  • Wol is sterk en duurzaam met een hoge treksterkte.
  • Wol is vocht-, en vuilafstotend.
  • Net als vele natuurlijke vezels, ademt wol, is vochtregulerend en houdt de huid koel in bij warme temperaturen en warm bij koude temperaturen.
  • Wol wordt in Duitsland ook veel gebruikt tegen luieruitslag

Afbeeldingen: shutterstock

Onbewust heb ik mijn moeders instinct overgenomen, want ook ik heb geen cursus gekregen in wol. Mijn kinderen hebben dezelfde natuurlijke start als ik gekregen en dat voelt erg fijn. Zou jij voor wol kiezen? Ben heel benieuwd en lees er graag over in de comments.

Liefs, Essma

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*