Wat te doen tegen Streptokokken?

Wat te doen tegen Streptokokken?

Ken je dat? Dat je de hele winter gezond bent doorgekomen, alle virussen en epidemieën jou overgeslagen hebben en juist wanneer het volop zomers weer buiten is, uitgerekend jij geveld wordt?! Nou, ik kan me niet herinneren wanneer ik zoiets akeligs als streptokokken heb gehad maar dat dit een aanslag op niet alleen mijn lichaam is maar ook op het reilen en zeilen binnen het gezin, is wel duidelijk. Ik kan niet eens voor de kinderen zorgen! Zo zwak voel ik me…In deze post vertel ik je wat de artsen hier in Duitsland tegen Streptokokken doen. 

Symptomen

Vorige week voelde ik al een onaangenaam gevoel in mijn keel en dacht eerst dat het kwam door de wisselingen van airco in de auto en het warme weer buiten. Ben daar namelijk wel gevoelig voor en zorg dan meestal dat ik een sjaaltje bij me heb om die grote temperatuursverschillen wat vloeiender in elkaar over te laten gaan. Echter werd de keelpijn afgelopen zaterdag steeds pijnlijker en kreeg ik er midden op de dag ook koorts bij. Langzaamaan voelde ik me slapper worden, kon ik steeds moeizamer slikken en het enige wat ik kon was liggen. De spierpijn nam in de loop van de dag zo toe dat stijfheid er ook nog eens bijkwam. Hoge koorts en koude rillingen wisselden zich af en voelde me echt lamlendig. Omdat dit voor mij vrijwel nieuwe symptomen waren, pakte ik dokter Google erbij en gezien mijn symptomen leek de diagnose ook Streptokokken te zijn. Ik gokte er al een beetje op omdat mijn dochter de week ervoor soortgelijke symptomen had en ik het vermoeden had dat ik het van haar had. De juf stuurde namelijk ook een mailtje uit met dat Streptokokken ‘gaande’ waren op school.

Huisartsenpost

Zo rond de klok van 8 ‘s avonds was de koorts inmiddels 40 graden geworden en voelde ik me alleen maar slechter. Voor mij was dit reden genoeg om even met een dokter te bellen, want de 5 paracetamol die ik al had genomen die dag deden niks. Omdat ik moeilijk uit mijn woorden kwam doordat mijn keel wel dichtgeknepen leek, pleegde mijn man dit telefoontje maar. Na 5 keer te zijn doorverwezen naar een andere arts en dus het verhaal 5 keer opnieuw moest vertellen, was daar uiteindelijk een voorlopige diagnose. Mijn symptomen leken veel op streptokokken en het advies was om 2 soorten medicijnen te halen bij de op zondag dienstdoende apotheek.

Geen familie als je in nood bent

Omdat ik dus even letterlijk niks kon, kon Aiden niet bij me blijven terwijl Chris de medicijnen bij de apotheek ging ophalen. Aiden vond het wel leuk dat ik op de bank lag, want zag in mij wel een leuk springkussen. Niet fijn als je je zo voelt. Een (denkbeeldige) lach kon ik soms ook niet onderdrukken omdat het mannetje er natuurlijk helemaal niks van begreep. Mama ligt namelijk nooit als Aiden wakker is…hahaha. Mijn man nam beide kinderen mee naar de apotheek omdat Aiden nu eenmaal niet alleen kon blijven. Ophelia kon zelfstandig in haar kamer spelen of iets kijken op tv, maar die vond een ritje naar de apotheek ook wel leuk dus ging ze mee. Op zulke momenten baal je echt flink dat je ver weg woont. Hoe langer ik daar dan op zo’n moment over nadenk, hoe ellendiger ik me voelde. Is ook niet goed natuurlijk om zo te denken, maar soms mag je je wel hulpeloos voelen. Zo waardeer je de moeite die je man voor je doet alleen maar meer en sterkt het je relatie in mijn ogen. Je bent immers steeds op elkaar aangewezen en samen moeten we het werkbaar maken.

Bestrijden

Sommige mensen krijgen een antibioticakuur voorgeschreven maar hier zijn de artsen nogal voorzichtig mee heb ik gemerkt. Ik kreeg Ibuprofen 400 mg mee en moest daar 3x daags 800 mg van innemen. Daarnaast kreeg ik Dolo-Dobendan mee. Een zuigtablet die me aan Strepsils doet denken. Deze variant heeft een snelle werking en daarvan moest ik ieder uur een zuigtablet nemen. De werkstof in Dolo-Dobendan is Cetylpyridiniumchlorid en 10 mg Benzocaïne. De eerstgenoemde is een soort ammonium die vaak ook in mondwaters aanwezig is. Cetylpyridiniumchlorid hecht zich aan ziektekiemen en schakelen die uit. Benzocaïne is een pijnstiller die de keelpijn verminderd.

Naast het innemen van deze middelen was het advies echt goed uit te zieken, veel vitaminerijk voedsel te nemen, rust nemen en heel veel vocht tot je nemen. Honing en thee gaan hier deze dagen dus in liters doorheen! Helemaal voorkomen van zulke ziektemakers kun je niet, maar alle voorzorgsmaatregelen zijn mooi meegnomen. Het gaat gelukkig ook al steeds wat beter want de Ibuprofen zorgt dat ‘de troep’ eruit gezweet wordt en daardoor voel ik me gelukkig ook steeds beter worden.

Naar de dokter

Afgelopen maandag bracht ik een bezoekje aan de arts want die koorts werd wel irritant?. Ze zou precies hetzelfde voorgeschreven hebben als de arts aan de teleloof en was het advies dus gewoon verder te gaan met het innemen van de medicijnen. Volgens haar was het het best om het lichaam te laten werken tegen de virussen en dus geen antibiotica nemen. Het kan namelijk zomaar zijn dat door de lage weerstand die je dan krijgt, ook goede bacteriën uitgeschakeld worden. Dan ben je binnen de kortste keren weer terug bij af.  Wel is het erg besmettelijk dus moet daar extra op gelet worden dat anderen niet aangestoken worden. Moet er niet aan denken dat Aiden de volgende is!

Heb jij wel eens Streptokokken gehad? Kreeg je ook dezelfde middelen voorgeschreven? Ik lees er graag over in de comments! 

Liefs, Essma

4 Comments, RSS

 1. Sheila 26 April 2018 @ 21:13

  Ik duim mee dat niemand anders het krijgt. Het moet ook echt pittig zijn dat je er alleen voor staat. Althans, zonder familie. Dat realiseer ik me ook al te goed als ik hier samen ben met mijn expat vriendinnen. Gelukkig zit ik een leuke speelgroep en merk ik dat veel vrouwen elkaar dan helpen. Bij gebrek aan familie. Ik ben één van de weinigen die wel familie bij de hand heeft en dat is absoluut een luxe. Daar ben ik dankbaar voor en nu ook weer, als ik dit lees. Beterschap!

  • little-origin 27 April 2018 @ 15:24

   Klopt zeker! Fijn dat die hulp er is binnen de speelgroep! Soms moet je het inderdaad ook buiten de familie zoeken als het niet anders kan. Dank je wel Sheila! Inmiddels gaat het steeds beter! Fijne Koningsdag nog! ?

 2. Sylvia - alovelyadventure 25 April 2018 @ 12:15

  Oh ik kan het mij deze situatie zo goed voorstellen. Je voelt je beroerd en hebt gewoon rust nodig om goed uit te zieken en dat kan gewoon niet. Echt het allergrootste nadeel van in het buitenland land wonen is gewoonweg geen backup hebben voor de zorg van je kinderen en jezelf.Wat je zegt wel goed voor de relatie want je hebt alleen elkaar. Maar ook weer dubbel want je man kan ook niet zomaar even vrij nemen overdag. Dus sta je er overdag toch nog alleen voor. Het is gewoon zo lastig! Hopelijk voel je je snel beter. Hele dikke kuffel

  • little-origin 25 April 2018 @ 12:40

   Hi Sylvia! Welkom terug!! ??? Het is zeker heel lastig als je hier alleen bent, maar gelukkig hebben ze op het werk van mijn man ook begrip voor onze situatie en mag hij vrij flexibel zijn. Gelukkig en daar zijn we ook heel dankbaar voor! Er is gewoon geen andere oplossing. Een oppas staat ook niet 24/7 tot je beschikking ??‍♀️?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*