Wat transformatie met mij deed

Wat transformatie met mij deed

Transformatie. Wat moet je met dit woord? Er zijn wel 25 definities voor maar ik heb het over zelfontwikkeling. Die begon met een sterke wil en een overeenkomst. Namelijk de overeenkomst dat ik negatieve gedachten en gewoonten die daaruit groeiden wil verbannen. Ze leverden niets op en stopten me in zekere zin met ontwikkelen. Ook limiteerde ik mezelf in het genieten van kleine dingen. Want waarom zou je van kleine dingen moeten genieten als je zo weinig tijd hebt en zoveel te doen? Hoe deze visie mij flink tegenwerkte, heb je waarschijnlijk eerder gelezen. Ik moest van mezelf transformeren en hoe dat proces verliep en nu nog loopt, lees je in deze blog. 

De aanleiding van transformatie

Ik voelde me niet prettig met die extra ballast die ik droeg dus moest dat weg. Maar hoe doe je iets weg waarvan je denkt dat het bij je hoort? En al die goeroe’s die zeggen dat je zowel de negatieve als positieve ervaringen in je leven moet omarmen? Ja dat doe ik ook alleen hoe kan je ze omarmen maar mij niet laten beheersen? Want dat het me ging beheersen bleek wel toen ik constant met mijn gedachten in Nederland was. Ik was niet in Frankfurt, in het moment met de kinderen maar 500 km verderop. Plus die eeuwige hoop om weer terug te kunnen.

De ballast bestond vooral uit het niet kunnen accepteren dat ik langer in een land woon dan gepland was. Ik hoef je niet te vertellen dat als je je ergens niet thuis voelt, de rest dan ook stroef verloopt. Niet alleen mentaal merkte ik dat ik er helemaal door in beslag werd genomen, maar op den duur ook lichamelijk. Hier kan je teruglezen over de lichamelijke klachten die ik ervoer. Op een gegeven moment was de ene klacht verholpen maar al snel daarna begon er weer wat anders. Ik geloof niet dat we eerder 2 opeenvolgende jaren zoveel hebben moeten bijbetalen aan eigen bedragen voor de fysiotherapeut en andere medische kosten. Daaruit volgde het besef dat ik wel erg vaak iets mankeerde. Maar vooral ook van die -in mijn ogen- onbenullige dingen die zo’n belemmering gaven. Van nekklachten naar knieklachten en uiteindelijk een schildklierprobleem. Door deze lichamelijke kwalen leerde ik vooral dat een -in principe- gezond persoon zichzelf letterlijk ziek kan maken. Daar hoeft geen virus of cel aan te pas te komen. Destijds wist ik dat natuurlijk niet, maar daar kan ik nu wel met zekerheid op reflecteren. Ik voel me, nu ik mezelf ontdaan heb van die ballast, stukken beter en vitaler.

Wat je denkt word je ook

Hoe je mentaal in het leven staat, heeft een natuurlijke uitwerking op je lichaam en dat heb ik geweten. Dat moest anders want ik wilde niet zo leven. Ik visualiseerde mezelf namelijk steeds vaker op mijn oude dag dat ik dan terug zou kijken op een leven in Frankfurt wat ik niet ‘wilde’. En hoe de ervaringen met mijn opgroeiende kinderen en man door mijn handen glipte. Hoe triest en pijnlijk moest dát voelen? Nog maar te zwijgen over de verspilde tijd die je gegeven is met je naasten. Uiteraard was ik niet helemaal zelf tot dat inzicht gekomen, want daar kreeg ik van de psycholoog handvaten voor. Maar uit die comfort zone van drama komen was toch echt iets wat ik zelf moest willen en doen.

Tijdens de Little Origin Happiness Challenge heb je misschien kunnen lezen dat drama en problematiek verslavend kan zijn. Drama heeft namelijk hetzelfde effect als drugs. Met verslaving en ook de behoefte aan die adrenalin rush als gevolg. Daarom kost het veel mensen moeite om aan zichzelf te werken en de stap naar verandering te maken. Het is namelijk confronterend om je minpunten onder de loep te nemen. We zijn meester in het verbloemen van onze gevoelens en kunnen negatieve feedback moeilijker handelen. In plaats van schoon schip van binnen te maken, manipuleren we de wereld om ons heen zodanig dat het allemaal klopt en matcht met het gebouwde ‘model’ binnen onszelf. Het model wat we sinds ons bestaan gecreëerd hebben. Daar waar we lief en leed en onze ervaringen opgeslagen hebben. Maar ook verwachtingen en doelen gesmeed worden. Door middel van die opgeslagen stuff, nemen we beslissingen en komen er bepaalde emoties mee los. Enkele voorbeelden:

  • Een collega of vriendin brengt een gevoelig onderwerp ter sprake en jij reageert met ‘nu even niet’. Wat je in feite doet is voorkomen dat datgene wat jou stuff binnen in jou raakt, niet aangewakkerd wordt dus verzoek je je vriendin niet erover te beginnen. Je omzeilt die opgeslagen negatieve energie die tevens een van die blokkades en ballast in je is. Want je wilt je niet zo naar voelen.
  • Je ziet een gele auto voorbij rijden en die doet je direct denken aan die van je ex. Alle negatieve ervaringen met deze trigger gaan los en beheersen je compleet. Je dag is verziekt en voelt je naar en dat allemaal door een simpele, gele auto die jouw stuff raakte. Als respons om die gevoelens rustig te houden doe je in dezelfde wanhoop ook een belachelijke aankoop en voel je je tijdelijk weer helemaal top. Tot het moment dat je weer een gele auto ziet.

Mijn ervaringen met transformatie

Tijdens mijn ervaringen naar transformatie leerde ik o.a. dat ík de vinger nergens op kan leggen, maar de vinger op mij wordt gelegd. Door alles wat er van buiten de wereld bij mij naar binnen kwam koppelde ik aan mijn stuff binnen mij. Ook ik kocht onbenullige spullen om mijn pijn te verzachten en at ik taartjes om het leed weg te slikken. In de loop der jaren werd reflecteren op dit gedrag steeds meer een logica omdat zich andere klachten voordeden. Door meer naar binnen gekeerd te zijn om te achterhalen hoe het er bij Essma van binnen is heeft gezorgd voor heel wat uitdagingen. Zo’n confrontatie was niet altijd makkelijk maar als ik kijk wat het mij opgeleverd heeft kan ik een ander alleen maar hetzelfde gunnen.

Transformeren houdt niet in dat alles wat je al was en bent, overboord gooit. Nee, het is een reflectie. Al kijkend in je eigen spiegel achterhaal je waarom jij je ongelukkig, naar, depressief, jaloers, overweldigend, bezorgd, angstig of wat dan ook voelt. Door deze inzichten helder te hebben kan je er ook mee aan de slag. Zo buig je negatieve stemmingen om naar positieve en bezorgt dit je meer vreugde en geluk. Je moet ook van je ongelukkige zelf houden en haar omarmen want anders kom je niet tot je kern. Zo kan je werken aan je doelen en ga je lichter door het leven. Licht heeft hierbij een dubbele betekenis want zo zal je meer stralen doordat negativiteit minder ruimte krijgt in je leven en zal je, doordat je minder of hopelijk geen ballast meer draagt, lichter door het leven bewegen. Wat je doel ook is, iedereen kan een transformatie ondergaan. Of het nu een grote of kleine is. Wel begint het met een wil. Die moet aanwezig zijn.

Uiteraard ben ik heel benieuwd of jij ook ooit een keer te maken hebt gehad met een ‘gewoonte’ die ongewild is ingeslopen. Liefs, Essma 

 

Uitgelichte afbeelding: Danielle MacInnes on Unsplash

One Comment, RSS

  1. Lifestyle Mommy's ~ Linda 9 August 2019 @ 19:39

    Wat goed van je, waar ik persoonlijk aan Aan het werken ben is dat ik vaker naar mezelf kijk. Mensen helpen is prima maar ik merkte steeds vaker dat mensen er gebruik of zelfs misbruik van GINGEN maken. Het gaat steeds beter maar soms voel ik me nog schuldig als ik nee zeg terwijl dat eigenlijk niet nodig is

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*