Mijn nieuwe baan als ‘Dutch Trainer’

Mijn nieuwe baan als Dutch Trainer

Na een tijd zonder werk te hebben gezeten, heeft zich voor mij dan eindelijk de mogelijkheid voorgedaan dat ik aan de slag kan! En wel als Dutch Trainer! Ik heb vorige week een sollicitatiegesprek gehad en ben daar in principe aangenomen. In principe, omdat het op freelance basis is. In deze post leg ik uit wat ik binnenkort kan verwachten. Wat is zo’n Dutch Trainer nou precies?

Freelance

Zoals je wellicht elders op mijn blog hebt kunnen lezen, is het voor mij niet makkelijk geweest om meteen werk te vinden hier. Het is altijd een drijfveer geweest om iets te vinden hier, maar ook met name door de zwangerschap en de periode erna heeft het zoeken en vinden van werk een tijd ‘on hold’ gestaan. Twee weken geleden besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en er weer voor te gaan. De week erna kreeg ik een telefoontje waarbij ik meteen werd uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens het gesprek bleek dat de functie van Dutch Trainer op basis van ‘oproep’ vervuld wordt. Mensen die een tweede taal willen leren (Nederlands dus in mijn geval) melden zich bij dit bureau en zij schakelen mij weer in.

Dutch Trainer

De persoon die Nederlands wil leren, dient een verzoek in en dan gaat het balletje rollen. Er wordt contact met mij gelegd en ik zoek die persoon op. Het ligt er aan hoe de persoon de spraaktraining wil hebben. Individueel of in een groepje. Op locatie (op haar of zijn werk dus) of op het spraakbureau zelf. Aangezien Frankfurt een stad is met veel banken en daardoor hier dus veel mensen uit dit veld woonachtig zijn, komt het er op neer dat ik dus veelal ‘bankers’ als klanten krijg. Een les beslaat ongeveer 90 minuten. In die 90 minuten zal ik uitsluitend in het Nederlands communiceren om de taal zo snel mogelijk over te brengen. Het zijn meestal beginners, maar kan ook zijn dat de persoon al een aardig woordje spreekt en vooral moet werken aan de uitspraak bijvoorbeeld! Het onderwerp waarover gesproken wordt kan van alles zijn. Topics uit het nieuws, hobby’s, familie, werk etc.

Van kinderen naar volwassenen lesgeven

Ik heb altijd voor de klas gestaan als basisschool leerkracht. Aan kinderen lesgeven is even wat anders dan aan volwassenen. De benadering alleen al zal denk ik even wennen zijn. Ik heb er hoe dan ook echt zin in om weer in werkritme te komen, onder de mensen te zijn. Ik mag van het bureau mijn eigen ideeën gebruiken om de taal aan te leren, maar ik mag ook hun methode gebruiken. Flexibeler kan haast niet!

Ik ben heel benieuwd hoe zich dit allemaal verder gaat ontwikkelen en of ik wellicht meer aanvragen krijg voor Nederlands. De aanvragen voor Nederlands in de zakenwereld zijn niet zo populair namelijk.

 

Spreek jij ook een tweede taal? Zo ja, hoe heb jij dit geleerd? Of wil je misschien een tweede taal leren? Ik ben benieuwd naar je reactie in de comments! 

 

 

 

2 Comments, RSS

  1. Vlijtig Liesje 23 February 2017 @ 15:05

    Het klinkt leuk zeg! Gefeliciteerd met deze nieuwe baan. Hopelijk word je snel opgeroepen.

    • little-origin 24 February 2017 @ 11:48

      Lief van je! Dank je wel! Ik vind het ook echt best spannend moet ik zeggen..na een tijd ‘niets’ te hebben gedaan! ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*