Tips voor een goed begin van een nieuw schooljaar

Tips voor een goed begin van een nieuw schooljaar

De snoeten zijn bruin, je kroost begint zich nu wel een beetje erg te vervelen en vriendjes te missen en voor jou mag het nu ook wel afgelopen zijn. Niet alleen typische signalen van de periode tussen het einde van de zomervakantie en de start van een nieuw schooljaar. Maar ook een periode van nieuwe kansen! Omdat ik zelf een onderwijsachtergrond heb én een dochter die ook naar school gaat, heb ik op dit terrein de nodige ervaring die ik graag met je deel. Met deze tips begint jouw kind zorgeloos aan een nieuw en spannend schooljaar! Enjoy!

Tips voor een goede start in het nieuwe schooljaar

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw kinderen helemaal niets van school missen en dat wat jullie betreft die vakantie nog wat langer mag duren. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik een normaal ritme ook wel weer fijn vind. Om optimaal aan het nieuwe schooljaar te beginnen heb je de nodige spullen en materialen nodig. Ook kan het misschien het geval zijn dat je kind een flink stuk gegroeid is in de vakantie waardoor je weer nieuwe kleding moet shoppen. Hè, wat vervelend nou!? Behalve nieuwe materialen en kleding wil je ook werken aan het ritme van je kind. Er komt een eind aan het laat naar bed gaan en uitslapen. Binnenkort moet er weer fris en fruitig begonnen worden en dan valt het niet mee als je 6 weken lang uit dat ritme was. Met de volgende tips wordt de overgang naar het nieuwe schooljaar minder lastig voor je kind!

‘Back to school-kleding’ shoppen

Ik herinner me dat zelfs nog uit mijn eigen tijd. Vond het altijd zo leuk om met mijn oudste zus de stad in te gaan om voor nieuwe kleren te shoppen. Zo kon ik in het nieuw starten en aan de juf en mijn vriendinnen laten zien wat voor moois ik aan had. Elk kind vindt dit wel leuk en behalve dat dit praktisch (gegroeid enzo) is, werkt het ook nog eens stimulerend! Vergeet de voeten niet op te meten, want vaak zijn deze ook toe aan nieuwe stappers.

Materialen op orde

Als je kinderen in de kleuterklas hebt, is dit puntje misschien nog niet helemaal aan de orde maar een nieuw (leuk) potlood krijgen wat als doel heeft nieuwe letters en woordjes te leren geeft je kind al sowieso meer zelfvertrouwen. Je kunt dus een leuk pakketje samenstellen om aan je kind te geven als de school daadwerkelijk gestart is. Zo is er een symbolisch startpunt van het nieuwe schooljaar en voelt je kind zich geleidelijk aan weer een ‘echt schoolkind’. Hier in Duitsland krijgen de kinderen een Schultüte op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Uit deze blog haal je ook tips voor een goed begin van een nieuw schooljaar.

Weekritme invoeren

Zorg dat je de laatste week van de vakantie samen met je kind werkt aan een schoolritme. In deze periode zorg je er ook voor dat je kind weer bij tijds naar bed gaat en weer op tijd opstaat. Zo is de overbrugging naar de eerste schooldag minder groot. Ik weet dit nog van mijn tijd als juf. De kinderen die bij wijze van de dag vóór school thuiskwamen van vakantie en zo de ochtendkring instapten, waren altijd verschrikkelijk moe en hadden meer moeite zich weer te acclimatiseren in de groep dan de kinderen die uitgeslapen aan de nieuwe schooldag begonnen.

De luizen gaan ook weer naar school

Helaas, maar waar! Waar veel kinderen zijn, neemt de kans op luizen ook toe jammer genoeg. Echter, daar is iets aan te doen. Ik heb er in ieder geval hele goede ervaringen mee. Mijn geheim is manuka olie. Ik was hier Ophelia en Aidens haar mee en bij hun hebben luizen nog geen kans gehad. Ik raad je aan er in die laatste week ook mee te starten zodat het haar van je kind in ieder geval ook ‘bewapend’ is. Voor deze tip zal je me écht dankbaar zijn. Maar dat mag je later doen 😉.

Tips voor een goed begin van een nieuw schooljaar

Gymspullen en naamlabels

Een andere tip voor het nieuwe schooljaar is deze. Je zult verbaasd zijn dat je kind inderdaad enorm gegroeid blijkt te zijn tijdens de zomervakantie. Je merkt dit niet alleen thuis aan de kleding en schoenen maar ook aan de gymschoenen die je kind misschien alleen op school droeg en daardoor in de vergetelheid raakten. Check dit ook even en koop nieuwe indien nodig. Ditzelfde geldt ook uiteraard voor de gymkleding. Misschien is de naam op de lunch/snackbox ook al vervaagd? Mocht je gebruikmaken van naamlabels, dan kun je de beker en/of snackbox weer voorzien van nieuwe, frisse labels.

Fiets controleren

Mocht je je kind(eren) altijd op de fiets naar school brengen en ben je van plan dit komend jaar niet anders te gaan doen? Als je de hele zomer de fiets niet gebruikt hebt, kan het zien dat e.e.a. niet helemaal meer ‘gesmeerd’ loopt. Een tip die niet alleen handig is maart ook heel veilig, is dan ook het checken van je fiets. Niet alleen jouw fiets maar ook die van je kind controleren uiteraard. Nu zit een ongelukje natuurlijk in een klein hoekje, maar niets is zo vervelend als ‘fiets pech’ hebben op de eerste ochtend onderweg naar school. Banden opgepompt? Ketting gesmeerd? Fietsstoeltjes (nog) stevig vast? Etc. Hoppa, op naar dat nieuwe schooljaar!

Pasfoto’s meenemen

Soms heeft de juf of meester van je kind weer nieuwe foto’s nodig voor het ‘klassenmanagement’ in de groep en dan is het handig als je die alvast meegeeft. Denk bijvoorbeeld aan foto’s voor het keuzebord, kapstok, mappen, rapport, o.i.d. En daarnaast is het natuurlijk leuk om die foto’s na verloop van tijd te vergelijken met elkaar om te zien hoe je kind verandert.

Met deze tips wordt het straks zelfs leuk om te starten aan een nieuw avontuur! De belangrijkste zaken heb ik hierboven voor je opgesomd, maar mocht ik iets vergeten zijn voel je dan vrij om dat in de comments nog even te vermelden. Ben jij klaar voor een zorgeloos nieuwe schooljaar? 

Liefs, Essma

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

4 Comments, RSS

 1. orriens nicole 17 August 2018 @ 10:40

  Dat van die pasfoto’s is een nieuwe voor mij!

  • Essma 23 August 2018 @ 13:08

   Tegenwoordig is dat net zo gewoon als het hebben van een ‘luizenzak’ ?

 2. Sal 16 August 2018 @ 17:30

  Wat een leuKe en haNdige tips! Ik heb er zeker iets aan??

  • little-origin 16 August 2018 @ 17:45

   Mooi zo! ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*